Της Μαρίας Δήμα
Για την ταμπακέρα… δεν κάνουν κουβέντα οι Ελβετοί, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα των χρημάτων που προέρχονται από μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ τους ενδιαφέρει να αποποιηθούν τον ρόλο της χώρας που ξεπλένει μαύρο χρήμα! Αυτό τουλάχιστον προέκυψε χθες στο πλαίσιο της πολύωρης εξέτασης του Νίκου Ζήγρα από εκπροσώπους των ελβετικών δικαστικών αρχών, που τον ελέγχουν στο πλαίσιο αυτοτελούς έρευνας που διενεργούν οι Ελβετοί εισαγγελείς για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η εξέταση έγινε από τον Ελβετό εισαγγελέα Urs Koehli μέσω των ανακριτών κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου, ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Ζήγρα, υπάρχουν κατατεθειμένα σε ελβετικές τράπεζες περί τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εμφανίστηκε πρόθυμος να επιστρέψει στο δημόσιο ταμείο. Ωστόσο όπως είπε ο συνήγορός του, Στέλιος Γκαρίπης, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει θα προηγηθεί αίτημα από τον Ελληνα υπουργό Δικαιοσύνης προς τον Ελβετό ομόλογό του και να κριθεί ότι υπήρξε πράγματι συνεργασία ανάμεσα στις δικαστικές αρχές των δύο χωρών. Ο εισαγγελέας Koehli μάλιστα σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων περιορίστηκε να δηλώσει «δεν θα πάρω θέση για το θέμα αυτό». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morgan Stanley, μόνον από τους λογαριασμούς του Ν. Ζήγρα έχουν περάσει περί τα 19 εκατομμύρια ευρώ…
Ο Ελβετός εισαγγελέας, που ήρθε στην Ελλάδα συνοδευόμενος από ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της οικονομικής αστυνομίας και μία οικονομολόγο προκειμένου να ανακρίνει τον Νίκο Ζήγρα, τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τη Βίκυ Σταμάτη, διευκρίνισε μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους ότι το αίτημα των ελβετικών αρχών «βασίζεται στο ότι θέλουμε να διευκρινίσουμε αν στο πλαίσιο της διαδικασίας και της δικαστικής συνδρομής πρέπει να στραφούμε με προσφυγή σε βάρος ατόμων ή εταιρειών που ζουν και εδρεύουν στην Ελβετία». Κι αυτό γιατί «η Εισαγγελία της Ελβετίας θα ήθελε να διασφαλίσει ότι δεν διακυβεύεται η σοβαρότητα και η υπόληψη της Ελβετίας ως χώρας καταθέσεων διότι η Εισαγγελία θέλει να αποσοβήσει τον κίνδυνο, πληρωμές που έχουν σχέση με «ξέπλυμα» να γίνονται μέσω του ελβετικού χώρου».
Ο Ν. Ζήγρας από την πλευρά του κατηγόρησε το ελβετικό κράτος γιατί «οικοδόμησε την οικονομία του περιθάλποντας τα μεγαλύτερα λαμόγια του τραπεζικού κόσμου και πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την ελληνική Δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό».
Μάλιστα ενώπιον Ελβετών και Ελλήνων δικαστικών λειτουργών φέρεται να είπε ότι «το ελβετικό κράτος πρέπει να επιστρέψει άμεσα στον ελληνικό λαό τα κλεμμένα χρήματα και να παύσει τις υποκριτικές διώξεις και ανακρίσεις για να έχει δικαιολογία να παρακρατεί τα κλεμμένα χρήματα από τον ελληνικό λαό».