04/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι θησαυροί της Westminster σε ολική επαναφορά!

The Westminster Legacy / Collector’s Edition: 40 Cds Stereo/Mono, (DG 002894792343 GB40).
      Pin It

The Westminster Legacy / Collector’s Edition:
40 Cds Stereo/Mono, (DG 002894792343 GB40)

 

Οι αρκετά παλιότεροι φιλόμουσοι ασφαλώς θα θυμούνται την αμερικανική δισκογραφική εταιρεία Westminster, η δράση της οποίας απλώθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του ‘40 έως το 1970. Ηταν η εποχή που η νέα τεχνολογία καταγραφής ήχου εξελισσόταν αλματωδώς με εντυπωσιακές κατακτήσεις, αφήνοντας πίσω τους εύθραυστους 78άρηδες, περνώντας στο πεδίο του LP, της υψηλής πιστότητας (Hi-Fi) και της στερεοφωνίας. Η Westminster βρέθηκε για τρεις τουλάχιστον δεκαετίες στην κορυφή της εκτίμησης –και της προτίμησης- των δισκοσυλλεκτών φιλόμουσων, τόσο για την ποιότητα του ήχου της όσο και γι’ αυτήν των ερμηνειών που φιλοξενούσε ο πλούσιος, ισορροπημένος κατάλογός της.

 

Μετά από διαδοχικές μεταπωλήσεις και αποσπασματικές επανεκδόσεις σε LP και CD, ο κατάλογος αυτός –αληθινός θησαυρός του Αλαντίν!- ανήκει σήμερα στη Universal. Η τελευταία εξέδωσε υπό το σήμα της Deutsche Grammophon μια καλοδιαλεγμένη επιλογή από 40 Cds με άριστα ψηφιοποιημένες ηχογραφήσεις της περιόδου 1950-1969. Εχει ενδιαφέρον να προσθέσουμε ότι είχαν προηγηθεί οι… Κορεάτες, εκδίδοντας -μέσω της Universal πάντα- δύο ευμεγέθη κουτιά με ρεπερτόριο μουσικής δωματίου (59 Cds!) και συμφωνικής μουσικής (65 Cds!), τα οποία πούλησαν περισσότερο από 5.000 κομμάτια έκαστο!

 

Παρακινημένη από αυτή την επιτυχία, η DG διάλεξε ό,τι έκρινε καλύτερο και το διαθέτει τώρα στη Δύση. Περίπου μία στις δέκα από τις ηχογραφήσεις αυτές κυκλοφορούν πρώτη φορά σε CD. Στο συμφωνικό ρεπερτόριο (18 Cds) κυριαρχούν οι παρουσίες ώριμων, θρυλικών αρχιμουσικών της προ-Κάραγιαν εποχής: Χέρμαν Σέρχεν (Μάλερ, Μπετόβεν, Μπαχ, Μότσαρτ, Χάιντν, Γκλιερ), Πιερ Μοντέ (Μπερλιόζ, Αρθουρ Ροντζίνσκι (Τσαϊκόφσκι, Μπραμς), ενώ μεμονωμένες συμμετοχές έχουν οι Χανς Κνάπερτσμπους (Μπρούκνερ, Βάγκνερ), Λάινσντορφ (Μότσαρτ), Λάιμποβιτζ (Μπερλιόζ), Αμπραβανέλ. Στη μουσική δωματίου (11 Cds) ξεχωρίζουν ηχογραφήσεις με τους Μπάρενμποϊμ –τότε μόλις 22-24 ετών!-, Χάσκιλ, Πέτρι, Μπαντούρα-Σκόντα, Ντέμους, Μπριμ και, βεβαίως, τα διάσημα κεντροευρωπαϊκά κουαρτέτα εγχόρδων της εποχής: Σμέτανα, Αμαντέους, Γιάνατσεκ και το Κουαρτέτο της Φιλαρμονικής της Βιέννης, άπαντα σε στενά κλασικό ρεπερτόριο.

 

Τέλος, όσον αφορά τη φωνητική μουσική (11 Cds), ξεχωρίζουν το μαγευτικό οπερατικό ρεσιτάλ της Σιλς, ο Σιμονό σε τραγούδια Ντιπάρκ, η Γιούρινακ σε Σούμαν. Το γενναιόδωρο πακέτο συμπληρώνουν η οπερατική «Ροντελίντα» του Χέντελ (Στιχ-Ράνταλ, Σιμονό, Γιουνγκ κ.λπ.) και τρία έργα θρησκευτικής μουσικής με τον Σέρχεν: «Ο Χριστός στο Ορος των Ελαιών», Ρέκβιεμ Μότσαρτ, Μεγάλη Λειτουργία του Μπαχ.

 

Scroll to top