04/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Νέα δίωξη 60χρονης γιατρού για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Συμπληρωματική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) άσκησε χθες ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης για 60χρονη γιατρό, που ήταν διευθύντρια του ανοσολογικού εργαστηρίου του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, και του δασκάλου συζύγου της.

 

Τη θεωρεί κύρια υπεύθυνη για τις υπεραγορές αντιδραστηρίων, οι οποίες στη δικογραφία υπολογίζεται ότι ζημίωσαν το Δημόσιο με το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ, και ήδη κατηγορούνταν για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

 

Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012 και συνοδεύτηκε με έφοδο των αστυνομικών στο εργαστήριο ανοσολογίας του νοσοκομείου, μετά από καταγγελία γιατρού άλλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Οι διωκτικές αρχές την περίοδο εκείνη κατάσχεσαν όλα τα παραστατικά για τις προμήθειες υλικών και συγκεκριμένα αντιδραστηρίων τα τελευταία χρόνια (2007 – 2012), όπως και τα αρχεία των εξετάσεων που έγιναν στο ίδιο διάστημα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στο συγκεκριμένο τμήμα αγοράστηκαν αντιδραστήρια σε τουλάχιστον 20πλάσιο αριθμό απ’ αυτόν που απαιτούνταν για τις εξετάσεις του συγκεκριμένου τμήματος.

 

Στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, κεντρικό πρόσωπο φέρεται ότι είναι η 60χρονη, τότε διευθύντρια του ανοσολογικού εργαστηρίου, που παρουσιάζεται ότι υπέγραφε τις παραγγελίες. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα αντιδραστήρια είναι από τα ακριβότερα στην αγορά, επειδή χρησιμοποιούνται για εξειδικευμένες εξετάσεις που αφορούν ασθένειες όπως η λευχαιμία ή νοσήματα του μυελού των οστών. Στην προανακριτική της απολογία στην αστυνομία, η γιατρός ισχυρίστηκε πως τα αντιδραστήρια που περίσσεψαν πετάχτηκαν στα σκουπίδια και αρνήθηκε ότι η ίδια ήταν υπεύθυνη για τις πρωτοφανείς σε μέγεθος παραγγελίες.

 

Κάθειρξη σε φαρμακοποιό

 

Κάθειρξη επτά ετών επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε φαρμακοποιό που συνταγογραφούσε υπερβολικές ποσότητες πανάκριβων φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ, το κόστος των οποίων κάλυπτε εξ ολοκλήρου ο Οργανισμός και, σύμφωνα με τη δικογραφία, η ζημιά που προκλήθηκε υπολογίστηκε σε 160.000 ευρώ. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2007 έπειτα από έρευνες των ελεγκτών του ΟΓΑ. Πρόκειται για φαρμακοποιό που διατηρεί το φαρμακείο του στα Γιαννιτσά Πέλλας. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεκριμένα σκευάσματα συνταγογραφούνταν έως και δέκα φορές μέσα σε έναν μήνα για τους ίδιους ασφαλισμένους. Πάντως, μετά την καταδίκη του ο φαρμακοποιός αφέθηκε ελεύθερος ενόψει του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, υπό τους όρους καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας 15.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

 

Μαζί του στο εδώλιο κάθισαν τρεις ασφαλισμένοι του Οργανισμού για συμμετοχή στην απάτη. Το δικαστήριο καταδίκασε δύο απ’ αυτούς σε φυλάκιση δύο ετών, με τριετή αναστολή, ενώ ο τρίτος αθωώθηκε.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

Scroll to top