ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του Κώστα Μοσχονά
Η έκθεση για τη διαφθορά στην Ελλάδα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρείται ξεπερασμένη μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα γύρω από το πάρτι δωροδοκιών στις αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών από τα εγχώρια και αλλοδαπά «λαμόγια». Δεν στερείται, όμως, ενδιαφέρον και περιγράφει μια κατάσταση εκτεταμένης διαφθοράς στη χώρα, υπεύθυνα για την οποία είναι, όπως αφήνεται καθαρά να εννοηθεί στην έκθεση, τα δύο πολιτικά κόμματα που άσκησαν την εξουσία από το 1996, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., τα οποία βρίσκονται και σήμερα στην εξουσία. Φυσικά, η Επιτροπή, ενώπιον αυτής της κατάστασης, δεν χάνει την ευκαιρία να παρουσιάσει την τρόικα ως τον από μηχανής θεό που ανέλαβε να βάλει τη χώρα στον δρόμο της εξυγίανσης…
Η έκθεση βασίζεται κυρίως σε στοιχεία της διετίας 2011-2012, εκ των οποίων ένα μέρος προέρχεται από την έκθεση της ομάδας GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο προστέθηκαν αναλύσεις των υπηρεσιών της Επιτροπής. Εκ των πραγμάτων αυτή είναι και η αδύναμη πλευρά της έκθεσης, δεδομένου ότι έκτοτε ακολούθησε ένας καταιγισμός νέων αποκαλύψεων για περιπτώσεις διαφθοράς, που αναμένεται να συνεχιστούν. Αναφέρεται στην έκθεση: «Η διαφθορά μικρής κλίμακας υπολογίστηκε ότι το 2011 κόστισε στην Ελλάδα 554 εκατ. ευρώ. Είναι εκτεταμένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, την πολεοδομία, τις μεταφορές, τα δημόσια έργα και τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας». Στο ποσό αυτό, λοιπόν, δεν έχουν υπολογιστεί οι «λαμογιές» στις δημόσιες συμβάσεις και τις προμήθειες, οι αγορές όπλων και εξοπλιστικών συστημάτων, η φοροδιαφυγή προς τις τράπεζες της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου.
Η λίστα Λαγκάρντ
Για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ διευκρινίζεται στην έκθεση ότι ένας πρώην υπουργός (Γ. Παπακωνσταντίνου) κατηγορείται πως αφαίρεσε ονόματα συγγενών του και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση από τις ελληνικές αρχές. Αντίθετα βήμα προόδου για την καταπολέμηση της διαφθοράς θεωρείται η καταδίκη των Α. Τσοχατζόπουλου και Β. Παπαγεωργόπουλου…
Επίσης, ως προς την κατάσταση στα ελληνικά ΜΜΕ, επικαλείται την έκθεση του οργανισμού Freedom House, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης της ελευθερίας του ελληνικού Τύπου ήταν χαμηλός το 2013 και η Ελλάδα τοποθετείται στην κατηγορία των χωρών όπου ο Τύπος αξιολογείται «εν μέρει ελεύθερος». Για την Επιτροπή, «η οικονομική αδυναμία και ένα επιλεκτικό εφαρμοζόμενο κανονιστικό πλαίσιο κατέστησαν τα ελληνικά ΜΜΕ ιδιαίτερα ευάλωτα σε ενδεχόμενες αθέμιτες πιέσεις»…
Η έκθεση περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της ειδικής για τη διαφθορά δημοσκόπησης «ευρωβαρόμετρο», τα οποία είναι ενδεικτικά τού πώς βλέπουν τα φαινόμενα διαφθοράς οι Ελληνες πολίτες:
• Το 99% των Ελλήνων θεωρούν ότι η διαφθορά αποτελεί δεδομένο πρόβλημα στη χώρα (μέσος όρος Ε.Ε.: 76%), ενώ το 63% πιστεύουν ότι επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή (Ε.Ε.: 26%).
• Το 80% πιστεύουν ότι η ευνοιοκρατία και η διαφθορά παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων στη χώρα (Ε.Ε.: 69%).
• Το 95% εκτιμούν ότι η διαφθορά υπάρχει τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο (Ε.Ε.: 77%).
• Το 93% θεωρούν ότι η δωροδοκία και η χρήση διασυνδέσεων είναι συχνά ο ευκολότερος τρόπος για την πρόσβαση σε δημόσια υπηρεσία (Ε.Ε.: 73%).
• Το 7% παραδέχτηκαν ότι κατά τους προηγούμενους 12 μήνες τούς ζητήθηκε ρητά ή έμμεσα να καταβάλουν χρηματικό δώρο για υπηρεσίες (Ε.Ε.: 4%).
• Το 11% που επισκέφθηκαν δημόσιες ιατρικές εγκαταστάσεις κατά το 2012 παραδέχτηκαν ότι κατέβαλαν «φακελάκι» (Ε.Ε.: 5%) και το 24% εξ αυτών αισθάνθηκαν την ανάγκη να προβούν σε πρόσθετη πληρωμή ή να προσφέρουν «δώρο»…
Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. Ως προς τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών στην Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ότι «το σύστημα εξακολουθεί να μην είναι αναπτυγμένο». Αλλωστε, το 86% των Ελλήνων (το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.) πιστεύει ότι δεν υπάρχει διαφάνεια και εποπτεία στη χρηματοδότηση των κομμάτων (Ε.Ε.: 67%). Επιπλέον, όπως παρατηρείται στην έκθεση, η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα έχει συνδεθεί με την πάροδο του χρόνου με διάφορες καταγγελίες για διαφθορά ή παράνομη χρηματοδότηση. Μία τέτοια υπόθεση, επισημαίνει η Επιτροπή, αφορούσε «καταγγελίες για παράνομες πληρωμές από ξένη επιχείρηση σε στελέχη των δύο πολιτικών κομμάτων που άσκησαν την εξουσία κατά τις περιόδους 1996-2004 και 2004-2009 με αντάλλαγμα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, την εξασφάλιση δημόσιων συμβάσεων… Μετά τον ισχυρισμό του ελληνικού Δημοσίου ότι υπέστη ζημίες που υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 επιτεύχθηκε συμφωνία συμβιβασμού, ενώ οι ποινικές διαδικασίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί». Σας θυμίζει τίποτε αυτή η ιστορία;
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Ζει και βασιλεύει και στην Κύπρο
Οι Κύπριοι πιστεύουν ότι η διαφθορά ζει και βασιλεύει στο νησί και μάλιστα σε ορισμένα θέματα κατέχει τα πρωτεία στην Ε.Ε. Αυτά προκύπτουν από τη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Κύπρος έχει επιδείξει βούληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες. Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, το 57% των Κυπρίων δηλώνει ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή και το 78% πιστεύει ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη. Το 92% των Κυπρίων δηλώνει ότι η δωροδοκία και η χρήση διασυνδέσεων είναι συχνά ο ευκολότερος τρόπος να εξασφαλίσουν ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες. Το 83% (το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.) δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος για να έχει κανείς επιτυχία στις επιχειρήσεις είναι μέσω πολιτικών διασυνδέσεων και το 90% πιστεύει ότι οι υπερβολικά στενοί δεσμοί μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικών οδηγούν στη διαφθορά (επίσης το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.).
Ακης Φάντης
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΣΔΟΕ: Πόρισμα για κακοδιαχείριση σε εταιρεία του ΑΠΘ
Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα διαφθοράς η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ. Χθες έγινε γνωστό ότι το ΣΔΟΕ κατέθεσε στην Εισαγγελία πόρισμα για κακοδιαχείριση, ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο για τα πεπραγμένα τουλάχιστον μιας εξαετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνονται αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Η ΕΑΔΠ, που ιδρύθηκε πριν από περίπου μια 15ετία, είναι ΝΠΙΔ, με προεδρεύοντα τον εκάστοτε πρύτανη του ΑΠΘ, κι έχει μεταξύ άλλων την ευθύνη διαχείρισης των κυλικείων του Πανεπιστημίου, την παραχώρηση της αίθουσας τελετών κ.ά. Σύμφωνα με δημοσιοποιημένες καταγγελίες, το ίδρυμα φέρεται να έχει ζημιωθεί με μεγάλα ποσά από κακοδιαχείριση των υπευθύνων. Μέσω της εταιρείας ξοδεύτηκαν τα τελευταία 6,5 χρόνια περί τα 27 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τα οικονομικά της στοιχεία να αναρτώνται στη «Διαύγεια». Αξιοσημείωτο, ότι όλα τα πεπραγμένα της εταιρείας εγκρίνονταν σχεδόν πάντα ομόφωνα από τη Σύγκλητο. Για την υπόθεση έχουν καταθέσει τόσο ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος όσο και ο πρώην πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος, αντιπρυτάνεις, στελέχη και εργαζόμενοι της εταιρείας. Ωστόσο, διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων δεν έχουν ακόμη ασκηθεί. «Η διοίκηση του ΑΠΘ έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ΕΑΔΠ και κατ’ επέκταση και του ιδρύματος», τονίζεται σε ανακοίνωση της Πρυτανείας.
Ν.Φωτ.