«Προσοχή σε όλα τα κτίρια»
Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
Ολη την εβδομάδα που ακολούθησε από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Κυριακής, έκανα σαφές ότι δεν πρέπει να αποκλείεται καθόλου το να έχουμε έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό. Ενας ισχυρός μετασεισμός μπορεί να προσεγγίζει ακόμα και το μέγεθος του κυρίως σεισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε εντελώς το γεγονός να γίνει ένας ακόμα μεγαλύτερος, αλλά δίνουμε πολύ μικρές πιθανότητες. Το βέβαιο είναι ότι θα έχουμε και άλλους μετασεισμούς, ορισμένοι εκ των οποίων πολύ ισχυροί. Ακριβώς γι' αυτό θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή σε όλα τα κτίρια, είτε είναι σπίτια είτε γραφεία ή άλλοι χώροι εργασίας, τα οποία ήδη έχουν παρουσιάσει μικρές ή μεγάλες βλάβες από τους προηγούμενους σεισμούς, και να χρησιμοποιηθούν μόνο εφόσον υποδειχθεί από πολιτικό μηχανικό. Για τη χώρα μας είναι απολύτως μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια να έχουμε αυτά τα μεγέθη σεισμών. Εχουν υπάρξει και πολύ μεγαλύτερα μεγέθη. Κατά συνέπεια, η σεισμική αυτή ακολουθία είναι από σεισμολογική άποψη κάτι πολύ φυσιολογικό και αναμενόμενο για τα δεδομένα της χώρας μας.
«Κουμπωμένοι για μια βδομάδα»
Κώστας Μακρόπουλος, καθηγητής σεισμολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόκειται για έναν σεισμό που είναι ίσου μεγέθους με τον προηγούμενο. Αρα το να συζητάμε αν είναι μετασεισμός ή αν είναι κάτι άλλο δεν έχει σημασία και ούτε ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο. Γενικά ο μετασεισμός έχει μια αρκετά μεγάλη διαφορά από τον κυρίως σεισμό -γιατί έχω ακούσει συναδέλφους που λένε ότι είναι μεγάλος μεν, αλλά μετασεισμός-, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι ξεκινάμε πάλι με την ίδια λογική. Είχα πει από την αρχή ότι λόγω του βεβαρημένου σεισμικού παρελθόντος της περιοχής πρέπει να είμαστε κουμπωμένοι για μια βδομάδα τουλάχιστον και όχι μια και δύο μέρες ως συνήθως. Αρα να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Και επαληθεύτηκα λίγο-πολύ, γιατί όλοι λέγανε ότι «ξεθύμανε». Το ίδιο πιστεύω και τώρα. Θα πρέπει για αρκετές πάλι μέρες να είμαστε σε επιφυλακή. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν πιο μικροί σεισμοί. Οι πιθανότητες να γίνει πιο μεγάλος δεν είναι μηδέν αλλά είναι πάρα πολύ μικρές. Παρ' όλα αυτά, όμως, λόγω του ότι τα κτίρια είναι καταπονημένα και ευάλωτα, μπορεί και σεισμός 4,8 και 5 και 5,2 να αποτελειώσει πολλά σπίτια που ήταν στο όριο. Γι' αυτό η συμβουλή μας είναι τουλάχιστον για μια-δυο μέρες, παρότι ο καιρός είναι άσχημος, να μην μπει κανένας μέσα σε «κίτρινο σπίτι» που έχει χαρακτηριστεί επισκευαστέο. Ο μέσος όρος του μέγιστου σεισμού κάθε χρόνο είναι 6 με 6,1, δηλαδή κάθε χρόνο κάπου στην Ελλάδα κάνει έναν σεισμό 6 με 6,1 μέσο όρο.
«Ισχυροί μετασεισμοί του μετασεισμού»
Ακης Τσελέντης, καθηγητής Σεισμολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Εδώ και πέντε μέρες είχαμε παρατηρήσει σε ένα σημείο του ρήγματος ένα έλλειμμα μετασεισμών, το οποίο σημαίνει ότι εκείνο το σημείο του ρήγματος είχε κρυώσει. Βγήκα λοιπόν δημόσια κι έλεγα να προσέξουμε διότι μπορεί να έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό. Και σήμερα εκείνο το συγκεκριμένο σημείο έσπασε ακριβώς στο ίδιο ρήγμα πάνω και έδωσε τον ισχυρότερο μετασεισμό. Τώρα πρέπει να περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς του μετασεισμού. Δηλαδή μπορεί να φτάσουμε και στα 5,2 – 5,3. Δεν βλέπουμε κάποια ενεργοποίηση άλλου κομματιού. Σε όσα κτίρια δεν έχουν πάθει ζημιά να μένουν οι κάτοικοι και να κοιμούνται μέσα.