05/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν ήθελα να γίνω πρωθυπουργός ζητιάνος»

Ο Γ. Παπανδρέου σε ομιλία του στο LSE απαντά στα μεγάλα ερωτήματα που τέθηκαν όσον αφορά την πρωθυπουργική του θητεία, ενώ «κλείνει» το μάτι στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
      Pin It

Ο Γ. Παπανδρέου σε ομιλία του στο LSE απαντά στα μεγάλα ερωτήματα που τέθηκαν όσον αφορά την πρωθυπουργική του θητεία, ενώ «κλείνει» το μάτι στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου

 

ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ«Η Ανγκελα Μέρκελ έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη και όχι εγώ», αυτό τόνισε χθες μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στο London School of Economics. Μάλιστα επισήμανε ότι ο ίδιος επιθυμούσε μια ευρωπαϊκή λύση, αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχε έτοιμος μηχανισμός στον οποίο θα μπορούσε να προσφύγει.

 

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για τους ισχυρισμούς του Ντομινίκ Στρος-Καν ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτός που πρώτος τον προσέγγισε για να ζητήσει την βοήθειά του, όταν ο Στρος-Καν ήταν επικεφαλής του Ταμείου, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως γύρω από αυτό το θέμα υπάρχει μια μεγάλη παραφιλολογία και «πολλές θεωρίες συνωμοσίας». Αν και παραδέχθηκε ότι ζήτησε τη βοήθειά του «όχι μία, άλλα πολλές φορές», όπως είπε χαρακτηριστικά, έσπευσε να διευκρινίσει πως «ζητούσε τεχνική υποστήριξη και όχι το ΔΝΤ αυτό καθαυτό». Με άλλα λόγια, όπως υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, ήθελε «την τεχνογνωσία του ΔΝΤ για να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης».

 

Περί του δημοψηφίσματος

 

Για το περίφημο δημοψήφισμα και την έντονη αντίδραση στις Κάνες από τον Νικολά Σαρκοζί ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας τού είπε ότι με αυτή την ενέργεια η Ε.Ε. θα χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Ο ίδιος, όπως τόνισε, του απάντησε πως «πρώτα απ’ όλα χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των λαών». Επισήμανε παρ’ όλα αυτά ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν ήταν αντίθετη με την ιδέα, «αν και δεν στήριξε την πρότασή μου δημοσίως», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός. Υποστήριξε επίσης πως αν τελικά γινόταν το δημοψήφισμα σήμερα «θα υπήρχε λιγότερος λαϊκισμός και εξτρεμισμός στην Ελλάδα».

 

«Η Ελλάδα είχε πρόβλημα, αλλά η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα ούτε οι περιφερειακές χώρες της Ευρώπης», είπε ο κ. Παπανδρέου. «Το πρόβλημα της κρίσης ξεκινάει από τη δομή της Ε.Ε.», η οποία δεν έχει μηχανισμούς να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους θέματα. Σε μια αποστροφή του λόγου του τόνισε επίσης πως «δεν ήθελα να γίνω πρωθυπουργός και να ζητιανεύω χρήματα για τη χώρα μου σε όλη την υφήλιο».

 

Σε πολλούς προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην παρούσα κατάσταση χωρίς να κάνει καμία κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου , λέγοντας ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια η χώρα μας είχε τη μεγαλύτερη και γρηγορότερη προσαρμογή από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου». Μάλιστα παρουσίασε στοιχεία τα οποία δείχνουν μια βελτιωμένη οικονομία, τουλάχιστον λογιστικά, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας μιλούσε σε φοιτητές του London Schoοl of Economics με θέμα «Ενα ευρωπαϊκό όνειρο αναβάλλεται: πώς θα αποκατασταθεί η υπόσχεση της Ευρώπης».

 

Η ομιλία του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών διαλέξεων στη μνήμη της καθηγήτριας Οικονομικών Εύας Κολόρνι η οποία δίδαξε στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Μάλιστα τον προλόγισε ο σύζυγος της Κολόρνι, ο εμβληματικός Ινδός νομπελίστας οικονομολόγος Αμάρτια Σεν, που παρά το 80ό έτος της ηλικίας του παραμένει εξαιρετικά δραστήριος.

 

[email protected]

 

Scroll to top