05/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραίτηση Χρυσόγελου από την «πράσινη» ευρωλίστα

Διχάζει τους Οικολόγους Πράσινους ο πολιτικός προσανατολισμός του κόμματος μετά την εκλογή Πισσία για την πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου.
      Pin It

Διχάζει τους Οικολόγους Πράσινους ο πολιτικός προσανατολισμός του κόμματος μετά την εκλογή Πισσία για την πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣΣτην επιφάνεια, με αποχωρήσεις από το ευρωψηφοδέλτιο, ήρθαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις στελεχών των Οικολόγων Πράσινων σχετικά με τη θέση του κόμματος στο πολιτικό στερέωμα και τους χειρισμούς στο περιβάλλον ανακατατάξεων του κομματικού συστήματος.

 

Χθες, την παραίτησή τους από την ευρωλίστα, η οποία καταρτίστηκε έπειτα από εσωκομματικό δημοψήφισμα, ανακοίνωσαν ο νυν ευρωβουλευτής, Νίκος Χρυσόγελος, η Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιώργος Μπλιώνης, οι οποίοι βρίσκονταν στη δεύτερη, πέμπτη και δέκατη θέση αντιστοίχως. Ως γνωστόν, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν θεσμοθετημένη την εναλλαγή στο μέσον της θητείας.

 

Οι αποχωρήσεις συνοδεύτηκαν από καταγγελίες ουσιαστικά για αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κόμματος μετά την εκλογή του Βαγγέλη Πισσία στην πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου, αλλά και για «ιδιοτελή, προσωπικά συμφέροντα», «αδιαφανείς διαδικασίες» και «αλαζονικές συμπεριφορές». Ο Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, απείχε το τελευταίο διάστημα από τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, είχε καταθέσει στο Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σαββάτου κείμενο με το οποίο ζητούσε δέσμευση των υποψηφίων ευρωβουλευτών (αλλά πρακτικά του Β. Πισσία) ότι θα αντιμετωπίσουν «αποφασιστικά κάθε είδους αντιδημοκρατικό μηχανισμό που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό των Ο.Π.», ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία και «πολύ περισσότερο τις εκτελέσεις ανθρώπων» και ότι δεν θα αποχωρήσουν από την πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Πρασίνων.

 

Ακραίος και εν κρυπτώ

 

Παράλληλα, υπήρξε έντονη φιλολογία για «ακραίες θέσεις του Πισσία», οι οποίες ήταν άγνωστες σε πολλά μέλη. Και αυτό παρότι είχαν προηγηθεί τον Δεκέμβριο τρία «ντιμπέιτ» μεταξύ των υποψηφίων. Ωστόσο, η χθεσινή ανακοίνωση παραίτησης του Ν. Χρυσόγελου συνοδευόταν από το εν λόγω κείμενο-πρόταση, από το οποίο, όμως, είχαν απαλειφθεί πολλά από τα επίμαχα σημεία με τις βαριές εκφράσεις.

 

Ο ευρωβουλευτής αμφισβητεί εντέλει τη διαδικασία της εκλογής, θεωρώντας την «πρόβλημα από μόνη της» και χαρακτηρίζει την απόφασή του πολιτική. «Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε κομματικά σχέδια άλλων πολιτικών χώρων» σημειώνει στο κείμενο της παραίτησής του, αλλά αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για το μέλλον με μια διφορούμενη δήλωση: «Η συνάντηση της πλειοψηφίας των μελών των Ο.Π. με δημιουργικές δυνάμεις μέσα στην κοινωνία μπορεί να κάνει τη διαφορά, υπερβαίνοντας το σημερινό κομματικό σχήμα».

 

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι στα άμεσα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνεται η εκ νέου συμμετοχή του στις περιφερειακές εκλογές στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, όπου είναι περιφερειακός σύμβουλος.

 

Η αντίδραση από την πλευρά του κόμματος, πάντως, ήρθε με μια ανακοίνωση που υπογράφει η Μάγκυ Δούση, η μία εκ των εκπροσώπων Τύπου, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δεν θέλησε να συνυπογράψει. «Προτεραιότητα των πολιτών δεν είναι τα εσωτερικά προβλήματα των κομμάτων, αλλά το ξεπέρασμα της κρίσης. Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων είναι πάντα επίκαιρες και γίνονται όλο και περισσότερο αποδεκτές από την κοινωνία. Αυτό μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε ενωμένοι, στο πλευρό των συμπολιτών μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Ο δρόμος των Οικολόγων Πράσινων προς τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου (και πολύ περισσότερο προς τις εθνικές κάλπες) αναμένεται δύσκολος και προϋποθέτει το ξεκαθάρισμα του πολιτικού στίγματός τους, θέμα το οποίο έχει ταλανίσει επί μακρόν τα μέλη και τους φίλους τους, αφού η συζήτηση περί συνεργασιών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

 

Επί του πρακτικού, σύμφωνα με την κατάταξη του εσωτερικού δημοψηφίσματος, τη (δεύτερη) θέση του Ν. Χρυσόγελου καταλαμβάνει η Κωνσταντίνα Κοσμίδου.

 

[email protected]

 

Scroll to top