05/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «Οδυσσέας» ψάχνει φορολογική Ιθάκη!

Τη διαγραφή των χρεών προς την Εφορία του εθελοντικού σχολείου διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες ζητούν εκπαιδευτικοί και φορείς της Θεσσαλονίκης.
      Pin It

Τη διαγραφή των χρεών προς την Εφορία του εθελοντικού σχολείου διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες ζητούν εκπαιδευτικοί και φορείς της Θεσσαλονίκης

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Πολιτική παρέμβαση για να διαγραφεί συνολική χρεοφειλή 74 χιλιάδων ευρώ που έχει βεβαιωθεί από την Εφορία στο εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες ζητούν εκπαιδευτικοί και φορείς της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι συμβολική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Α΄ ΔΟΥ.

 

Το σχολείο αυτό, αναπόσπαστο και ενεργό κομμάτι του εκπαιδευτικού και αντιρατσιστικού κινήματος την τελευταία 15ετία στη συμπρωτεύουσα, βρίσκεται αντιμέτωπο με το μακρύ χέρι του κράτους, που φαίνεται ότι βλέπει όλο και πιο εχθρικά κάθε προσπάθεια έμπρακτης αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης.

 

Η περιπέτεια του «Οδυσσέα» δεν είναι καινούργια. Καιρό τώρα βασανίζεται και κινδυνεύει να χαθεί στις συμπληγάδες του υπουργείου Οικονομικών, εξαιτίας κάποιας «αβλεψίας» στη διαχείριση των οικονομικών του στοιχείων, που πάντως, όπως διαπιστώνουν και οι ελεγκτές στο πόρισμά τους, δεν εμπεριέχει κανέναν δόλο. Για την ακρίβεια, πριν από μερικούς μήνες διαπιστώθηκε ένα λογιστικό άνοιγμα ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα του σχολείου, που είχε αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου περίπου 70.000 ευρώ από την Εφορία.

 

Ο εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης, που είναι και πρόεδρος του «Οδυσσέα», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν «κόπηκαν» αποδείξεις σε διάφορες εκδηλώσεις ή δωρεές από τις οποίες χρηματοδοτείται η λειτουργία της δομής, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια λογιστική «ψαλίδα», αν και στο πόρισμα των ελεγκτών δεν διαπιστώνεται κερδοσκοπία ή καιροσκοπική δραστηριότητα.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, για ένα συνολικό χρέος 74.000 ευρώ, ο «Οδυσσέας» έχει προχωρήσει σε ρύθμιση 43 δόσεων προς 1.800 ευρώ η καθεμία, κίνηση που κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να ανασταλεί η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί στον κ. Γαζάκη, ο οποίος τώρα προσπαθεί να διασώσει το σχολείο από το επαχθές πρόστιμο.   «Την άλλη εβδομάδα σχεδιάζουμε να μεταβούμε στην Αθήνα και να επιδιώξουμε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας την άμεση διαγραφή του χρέους που θεωρούμε άδικο για μια αλληλέγγυα δομή όπως είναι ο “Οδυσσέας”» εξηγεί.

 

Πάνω από 6.000 μαθητές

 

Για τον «Οδυσσέα» η ιστορία της εθελοντικής, δωρεάν διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες ξεκίνησε το 1997 στη Θεσσαλονίκη με μια πρωτοβουλία καθηγητών και δασκάλων που διαπίστωσαν την κρατική ανυπαρξία στο θέμα και την ταυτόχρονη ανάγκη για μια κριτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες εργαζόμενους και εργαζόμενες.

 

Οι 10-15 μαθητές της πρώτης χρονιάς σήμερα ξεπερνούν τους 400. Το ίδιο συμβαίνει και με τον μικρό αρχικά πυρήνα των εκπαιδευτικών, που χρόνο με το χρόνο διευρύνεται. Εως τώρα υπολογίζεται ότι μαθήματα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 6.000 μαθητές, ενώ οι εθελοντές που έχουν διδάξει στο σχολείο ξεπερνούν τους 250.   Στόχος του σχολείου είναι να αποτελέσει χώρο ανάπτυξης κριτικής στάσης απέναντι στην κοινωνική ανισότητα, εξομάλυνσης εθνικών αντιθέσεων, πεδίο πολιτισμικών ανταλλαγών, αλλά και έκφρασης και δημιουργίας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, εκτός από μαθήματα ελληνικών προσφέρονται και μαθήματα αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ισπανικών, ρωσικών, ιταλικών.

 

Σήμερα ο «Οδυσσέας» απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα μεταναστών, παλιννοστούντων και προσφύγων με διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο. Στις ομάδες αυτές η οικονομική κρίση έχει προσθέσει πια και ντόπιους Ελληνες που επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους σε κάποια ξένη γλώσσα ή να μάθουν μια νέα (είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/3 περίπου των μαθητών φέτος είναι Ελληνες).

 

Η κρίση όμως έχει δυσχεράνει ακόμη πιο πολύ και την πάντα δύσκολη χρηματοδότηση του «Οδυσσέα», η οποία βασίζεται στις εισφορές μελών, φίλων και συλλογικοτήτων, και όχι σε παχυλές κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Αυτό το γεγονός δεν απέτρεψε, έπειτα από έλεγχο της Εφορίας το 2012, την επιβολή κυριολεκτικά εξοντωτικών προστίμων για καθαρά τυπικές και γραφειοκρατικές φορολογικές παραβάσεις, χωρίς να χρωστάει πουθενά και, βέβαια, δίχως να υπάρχει η παραμικρή υποψία κερδοσκοπίας.

 

Μια οργάνωση της οποίας τα μέλη, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα, έδωσαν και δίνουν απλόχερα χρόνο, γνώσεις, ακόμη και χρήματα, κλήθηκε, σε μια περίοδο με μηδενικά έσοδα, καλείται να πληρώσει 74.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που χιλιάδες αμαρτωλές offshore εταιρείες πολιτικών και οικονομικά ισχυρών παραμένουν στο απυρόβλητο…

Scroll to top