stournaras

05/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελβετικές… πλάτες στο «μαύρο χρήμα»

Η Ε. Σλουμπφ το ξεκαθάρισε στον Γ. Στουρνάρα: δεν δίνει στοιχεία για τους Ελληνες που έχουν αφορολόγητα χρήματα στις τράπεζες της χώρας της.
      Pin It

Η Ε. Σλουμπφ το ξεκαθάρισε στον Γ. Στουρνάρα: δεν δίνει στοιχεία για τους Ελληνες που έχουν αφορολόγητα χρήματα στις τράπεζες της χώρας της

 

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

 

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ Ε. ΣΛΟΥΜΠΦ«Πικρή σοκολάτα» κέρασε χθες τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα η Ελβετίδα ομόλογός του Εβελιν Σλουμπφ, καθώς δεν του άφησε κανένα περιθώριο για ουσιαστική συζήτηση γύρω από το μείζον θέμα της φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στη χώρα της. Το ελβετικό παραμύθι, για το οποίο έγραψε αναλυτικά στις 28 Ιανουαρίου η «Εφ.Συν.», έλαβε τέλος και επισήμως και οι όποιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται είναι για το θεαθήναι, χωρίς ουσία και καμία ρεαλιστική επιδίωξη. Αποσκοπούν κυρίως στο να ρίξουν στάχτη στα μάτια των αγανακτισμένων ιθαγενών φορολογουμένων, η αφαίμαξη των οποίων συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου, η Ελβετίδα υπουργός μάς έκανε… τη χάρη για την επίσκεψή της, η οποία μάλιστα δεν θα είχε καν πραγματοποιηθεί εάν η Ελλάδα δεν ασκούσε την ευρωπαϊκή προεδρία.

 

«Ξεχάστε το παρελθόν» διεμήνυσε χωρίς φιοριτούρες η κ. Σλουμπφ, μηδενίζοντας τις όποιες πιθανότητες να εισρεύσουν κάποτε στη χώρα κάποια ποσά από τα «μαύρα» αφορολόγητα κεφάλαια των Ελλήνων στην Ελβετία, που φυγαδεύτηκαν παράνομα τα προηγούμενα χρόνια.

 

Δεν συγκινήθηκε από τις θυσίες…

 

Η… φιλότιμη προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να πείσει την Ελβετίδα για το δίκαιο του αιτήματος της χώρας μας, επικαλούμενος ακόμα και τις μνημονιακές θυσίες των Ελλήνων, έπεσε σε «τοίχο». «Μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για μη φορολογηθέντα χρήματα σε ελβετικές τράπεζες εμφανίζονται παρωχημένα, πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε», ήταν η αποστομωτική απάντηση της κ. Σλουμπφ. Η ελβετική πλευρά προφανώς θέλει να σβήσει το «μαύρο παρελθόν» και να θέσει σε νέα βάση τη συνεργασία στο μείζον ζήτημα των αφορολόγητων κεφαλαίων, όχι όμως σε διμερές επίπεδο, αλλά στο πλαίσιο της όποιας συμφωνίας συνομολογηθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς. Η άλλη πλευρά εξέφρασε τη βούληση για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις καταθέσεις από δω και πέρα, κάνοντας αναφορά στις σχετικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και του G20, αλλά δεν άφησε κανένα περιθώριο επανάληψης του βρετανικού μοντέλου φορολόγησης και για την Ελλάδα.

 

Οι αναφορές της κ. Σλουμπφ στο «παρωχημένο μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου» ήταν αλλεπάλληλες, παρά τα σχόλια του Ελληνα υπουργού. «Εμείς εμμένουμε και στο παρελθόν με έναν τρόπο δίκαιο. Θέλουμε να ισχύσει το βρετανικό μοντέλο», είπε ο κ. Στουρνάρας, καλωσορίζοντας βεβαίως την πρόθεση της ελβετικής πλευράς για εφεξής ανταλλαγή πληροφοριών.

 

Οπως ήταν αναμενόμενο, η Ελβετίδα δεν απάντησε σε ερώτηση για το ύψος των κρυφών ελληνικών καταθέσεων στη χώρα της, ενώ σε άλλη ερώτηση για το αν έχει παρατηρηθεί φυγή καταθέσεων από τις ελβετικές τράπεζες όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα σημείωσε διπλωματικά πως «η πολιτική δεν έχει εικόνα του τι συμβαίνει στις τράπεζες, για αυτά τα θέματα είναι αρμόδιος ο φορέας επίβλεψης των τραπεζών». Ο κ. Στουρνάρας θέλοντας να καταδείξει τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει για την Ελλάδα το θέμα της φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, επισήμανε την ανάγκη της ισομερούς συμμετοχής όλων των Ελλήνων στα βάρη της κρίσης. «Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλες θυσίες, ζητάμε τη συνδρομή της Ελβετίας, ώστε οι Ελληνες που έχουν μη φορολογηθέντα χρήματα στην Ελβετία να φέρουν και αυτοί ένα μέρος του βάρους…» σημείωσε αρκετές φορές, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

 

Τα «παχιά λόγια» Βενιζέλου

 

Ο εμπαιγμός των Ελλήνων φορολογουμένων ξεκίνησε με… κάθε επισημότητα το 2011. Στις 29 Νοεμβρίου 2011 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επέπληττε με δήλωσή του τους Ελληνες που δεν πίστευαν ότι η συμφωνία με την Ελβετία είναι προ των πυλών.

 

Δήλωνε χαρακτηριστικά: «Είναι παράδοξο το θέμα αυτό να επανέρχεται τώρα, με τη μορφή αποριών ή σχολίων, όταν έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ελβετία να υπογράψει σύμβαση, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογράψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για το θέμα αυτό το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συνεννοηθεί και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διατηρεί μια σειρά από επιφυλάξεις για τέτοιου είδους συμβάσεις, εξηγώντας ότι αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τα ελληνικά δεδομένα. Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με τη νομοθετημένη και ισχύουσα άρση του τραπεζικού απορρήτου, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποιος εξήγαγε και τι ποσά στο εξωτερικό, διαμορφώνει τη βάση για μια πιο αποτελεσματική και εστιασμένη επίθεση κατά της φοροδιαφυγής. […] Παραβιάζει συνεπώς ανοιχτές θύρες όποιος, ίσως από συνήθεια, ζητά να γίνει κάτι που τώρα, μετά από δεκαετίες, γίνεται».

 

Scroll to top