ΟΠΑΠ – Η δικογραφία που διερευνούσε τη νομιμότητα της ιδιωτικοποίησης κατά 33% του κερδοφόρου Οργανισμού και το αν ζημίωσε το Δημόσιο κατέληξε στο… αρχείο
Της Κατερίνας Κατή
Με αρχειοθέτηση της δικογραφίας έκλεισε η έρευνα της εισαγγελίας διαφθοράς για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με την κρίση του επίκουρου εισαγγελέα διαφθοράς, Ιωάννη Σέβη, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα, δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις που να συνδέονται με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Η εισαγγελική έρευνα αφορούσε το τίμημα της πώλησης και αν αυτό ήταν εύλογο, καθώς και τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης, κατά πόσον δηλαδή τηρήθηκε η διαφάνεια και η ορθή αξιολόγηση.
Αντί 712 εκατ. ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση κατά 33% του ΟΠΑΠ ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, με το μετοχικό πακέτο να περνά στα χέρια της Emma Delta Hellenic Holdings Ltd και την είσπραξη από το ΤΑΙΠΕΔ του τιμήματος, ύψους 712 εκατ. ευρώ.
Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε αμέσως μετά, με αφορμή καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο «για διαγωνισμό-παρωδία που οδήγησε στο ξεπούλημα του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο».
Μάλιστα, το θέμα απασχόλησε ετεροχρονισμένα και τους «Financial Times» (και αφού ήδη, όπως αποδείχτηκε τελικά, η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο). Η εφημερίδα σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι «αφότου η Emma Delta (επενδυτικό όχημα με έδρα την Κύπρο) κατέβαλε το τίμημα για το μερίδιο 33% που κατείχε το κράτος στον Οργανισμό, στη συνέχεια αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλο και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με δικά της πρόσωπα».
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Οι εκκρεμείς δικογραφίες για τον ΟΠΑΠ
Τη Δικαιοσύνη απασχολούν και άλλες υποθέσεις που αφορούν τον ΟΠΑΠ, όπως:
* Προκαταρκτική εξέταση που βρίσκεται σε εξέλιξη και διενεργείται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Χαράλαμπο Τζώνη, και αφορά σειρά καταγγελιών για τη διοίκηση και λειτουργία της εταιρείας Κρατικά Λαχεία καθώς και τη συμφωνηθείσα προμήθεια που θα λαμβάνουν οι εταιρείες οι οποίες ανέλαβαν για 12 χρόνια τη λειτουργία της.
Οι σχετικές καταγγελίες προέρχονται από την Emma Delta, την πλειοδότρια δηλαδή εταιρεία για την απόκτηση του μετοχικού πακέτου του ΟΠΑΠ, η οποία με σειρά εξωδίκων αλλά και ογκώδη μηνυτήρια αναφορά, αμφισβητεί πως είναι συμφέρουσες για τον ΟΠΑΠ οι περίφημες συμβάσεις με τις εταιρείες Intralot- Scientific Games για τα κρατικά λαχεία. Πρόκειται για την παραχώρηση 12ετούς άδειας για τα κρατικά λαχεία στην εταιρεία ειδικού σκοπού Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., την οποία συνέστησε η σύμπραξη ΟΠΑΠ – Intralot – Scientific Games.
* Σε εξέλιξη βρίσκεται και δικαστική έρευνα για τις χορηγίες του ΟΠΑΠ. Η έρευνα διατάχθηκε με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για χορηγίες σε συγκεκριμένες εφημερίδες με μη σύννομο τρόπο. Διερευνάται αν οι χορηγίες συνδέονται με κοινωνικά, ιστορικά, πολιτιστικά κριτήρια, όπως προβλέπεται, και αν το αντισταθμιστικό όφελος των καταχωρίσεων ανταποκρίνεται στο ποσό των χορηγιών. Ελέγχονται όλες οι χορηγικές συμβάσεις του ΟΠΑΠ. Στα δημοσιεύματα που στάθηκαν αφορμή για τη διενέργεια της δικαστικής έρευνας γίνεται αναφορά για προτίμηση του Οργανισμού να συνάπτει χορηγικές συμβάσεις με «φιλικά» Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που δεν άσκησαν ποτέ κριτική στη διοίκησή του. Ο ΟΠΑΠ είχε απαντήσει ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα συνιστούν «πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας» και «απαράδεκτη κατασυκοφάντηση» του Οργανισμού.
* Στην ανάκριση βρίσκεται μεγάλη δικογραφία με συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ (την περίοδο 2006-2007) συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ για την παροχή τεχνολογικής υποστήριξης από την εταιρεία Ιntralot του Σωκράτη Κόκκαλη προς τον Οργανισμό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ΟΠΑΠ δεν απευθύνθηκε για το συγκεκριμένο έργο στη θυγατρική του εταιρεία Glory, παρά τη συμβατική υποχρέωση που είχε. Επιπλέον, βάσει της μηνυτήριας αναφοράς της θυγατρικής του ΟΠΑΠ, η Glory μπορούσε να εκτελέσει το έργο με το 1/3 του τιμήματος. Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία, απολογήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε ότι οι συμβάσεις ήταν επωφελείς για τον Οργανισμό. Υποστήριξε, επίσης, ότι η Glory δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό.
Για την ίδια κατηγορία, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, απολογήθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot Κώστας Αντωνόπουλος και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας στοιχημάτων -επίσης συμφερόντων Κόκκαλη- Ανδρέας Παπούλιας, ενώ για το αδίκημα της απιστίας ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Βασίλης Νειάδας. Ολοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.
Κ.Κ.