Ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης επέστρεψε, συνελήφθη και όπως ο ίδιος επανέλαβε, θα μιλήσει για όλα στην απολογία του
Της Κατερίνας Κατή
Τη φωτογραφία του με το διαβατήριο στο χέρι αλλά και ένα χειρόγραφο αίτημά του προς τις τουρκικές αρχές με το οποίο ζητούσε «να γίνουν τα απαιτούμενα ώστε να επιστρέψω στην Ελλάδα», έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Αγγελος Φιλιππίδης, λίγη ώρα αφότου πάτησε σε ελληνικό έδαφος, προκειμένου να πιστοποιήσει τον ισχυρισμό του ότι η επιστροφή του στη χώρα μας οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη βούλησή του.
Την ίδια ώρα, δικαστικές πηγές αλλά και παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών έσπευδαν να υποστηρίξουν ότι η αιφινιδιαστική άφιξη του στην Ελλάδα οφείλεται σε απέλασή του από την Τουρκία, η οποία διατάχθηκε έπειτα από σχετικό σήμα που απέστειλε στις τουρκικές αρχές η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας μέσω Interpol, ενώ για το θέμα επικοινώνησε την Τρίτη το βράδυ και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αν. Μητσιάλης, με τον Τούρκο ομόλογό του, Φεριντούν Σινιριόγλου.
Επέμεναν, δε, ότι στην απόφαση για τη φερόμενη ως απέλαση του Αγγελου Φιλιππίδη φαίνεται να βάρυνε το δεύτερο αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοσή του, καθώς σε αυτό φαινόταν ξεκάθαρα ότι σε βάρος έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για σειρά κακουργημάτων, κάτι που το τουρκικό δικαστήριο εμφανίστηκε να αγνοεί, λαμβάνοντας την απόφαση να τον αφήσει ελεύθερο.
Στη διάθεση των αρχών
Στην υπόθεση Φιλιππίδη, πάντως, για τον οποίο όλα έδειχναν ότι θα παρέμενε στην Τουρκία αλλά τελικά από χθες είναι στη διάθεση των ανακριτικών αρχών της χώρας μας, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν τα εξής:
* Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ήταν ελεύθερος, καθώς δεν υπήρχε πλέον λόγος να κρατείται από τις τουρκικές αρχές (σ.σ. το αίτημα έκδοσής του με βάση το πρώτο ένταλμα σύλληψής του κρίθηκε άκυρο από τους Τούρκους δικαστές).
* Το δεύτερο ένταλμα δεν γινόταν να εκτελεστεί αμέσως -αλλά το επόμενο πρωί- καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.
* Ο ίδιος ενημέρωσε αμέσως τον Ελληνα δικηγόρο του, Αθανάσιο Βαρλάμη, ο οποίος και έσπευσε να στείλει στην Τουρκία δύο συνεργάτιδες του γραφείο του που τον συνόδευσαν στην Ελλάδα.
Ετσι, ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος για χορήγηση δανείων εκατομμυρίων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί επισφαλή, επέστρεψε χθες με πρωινή πτήση των τουρκικών αερογραμμών από την Κωνσταντινούπολη με ώρα άφιξης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 09.05.
* Με δεδομένο ότι σε βάρος του υπήρχε ένταλμα σύλληψης, συνελήφθη αμέσως και με χειροπέδες στα χέρια προσήχθη στη ΓΑΔΑ όπου και δήλωσε: «Προσήλθα οικειοθελώς όπως υποσχέθηκα χθες βράδυ».
Στη συνέχεια οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου αφού εκτελέστηκε το σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από τον εισαγγελέα, οδηγήθηκε στον ανακριτή κατά της διαφθοράς από τον οποίο ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
«Επέλεξα να γυρίσω»
«Ηρθα στην Ελλάδα όπως υποσχέθηκα. Ημουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς κράτησης. Οταν χθες το βράδυ μού είπαν “μπορείς να φύγεις”, με ρώτησαν σε ποια χώρα θέλω να πάω και είπα στην Ελλάδα. Υπήρχε κίνδυνος καθυστέρησης της διαδικασίας λόγω του δεύτερου εντάλματος. Αντιτάχθηκα στην έκδοση για να συντμήσω τις προθεσμίες. Αν ακολουθούσα τη συμβατική οδό, θα περνούσαν μήνες. Για μένα δεν υπάρχει κατηγορητήριο. Ποινικοποιείται η κρίση και η εκτίμηση. Εχω να επιδείξω πολλά κόκκινα δάνεια τραπεζών. Θα τα πω όλα στον ανακριτή», δήλωσε εξερχόμενος από το ανακριτικό γραφείο.
Υποστήριξε ακόμα ότι «και το δεύτερο ένταλμα θα είχε την ίδια τύχη με το πρώτο, θα το έκριναν άκυρο».
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του, Αθανάσιος Βαρλάμης, τόνισε: «Υλοποιήθηκε αυτό που είχαμε πει όταν όλοι μάς αμφισβητούσαν».
Αμέσως μετά, ο Αγγελος Φιλιππίδης, που ήταν φανερά καταβεβλημένος, επέστρεψε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, όπου και θα κρατηθεί μέχρι την απολογία του.