06/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων

Μετά τις ευρωεκλογές η απόφαση της Ολομέλειας

      Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

Περισσότερο από πέντε ώρες διήρκεσε χθες η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκε η εισήγηση του γενικού επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διονύσιου Λασκαράτου που αφορά όλους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου και η οποία εφόσον γίνει δεκτή –όπως αναμένεται– θα αναγκάσει την κυβέρνηση να βρει τρόπους κάλυψης του αντίστοιχου κενού στον προϋπολογισμό.

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου (υπό την προεδρία του Ιωάννη Καραβοκύρη), ο εισηγητής πρότεινε να ανατραπεί ως «αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)» η αναδρομική (από 1η Αυγούστου 2012) μείωση των συντάξεων των ένστολων όλων των Σωμάτων, των δικαστικών, των καθηγητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των διευθυντών του ΕΣΥ κ.λπ.

 

Σύμφωνα με τον εισηγητή, οι επίμαχες μειώσεις προσκρούουν:

 

• Στη συνταγματική αρχή της ισότητας, ως προς την κατανομή των δημοσίων βαρών, ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε φορολογούμενου πολίτη, αφού οι ένστολοι έχουν πληγεί δυσανάλογα σε σχέση με άλλες ομάδες πολιτών οι οποίοι φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν.

 

• Στην αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού με τις μειώσεις των συντάξεων πλήττεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβιώσεως των συνταξιούχων στρατιωτικών και

 

• Στην αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν αιτιολογείται, αλλά ούτε τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία η αναγκαιότητα των μειώσεων των συντάξεων που θα συμβάλει στην επίτευξη του σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

 

Παράλληλα, ο κ. Λασκαράτος υπογραμμίζει ότι οι αποδοχές των δικαστικών πρέπει να είναι ίσες με τις αποδοχές των δύο άλλων λειτουργιών, λόγω της ισοτιμίας των τριών αυτών εξουσιών, αλλά και λόγω της ειδικής μεταχείρισης που επιφυλάσσει γι’ αυτούς το Σύνταγμα. Από την πλευρά τους, οι νομικοί παραστάτες του ελληνικού Δημοσίου επισήμαναν ότι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν τις μειώσεις των συντάξεων, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να καλυφθεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος κ.λπ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εισήγηση αναμένεται να γίνει δεκτή από την Ολομέλεια, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεσμεύεται από την προγενέστερη (από 27 Φεβρουαρίου 2013) γνωμοδότηση της Ολομέλειάς του, επί του τότε νομοσχεδίου, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις μειώσεις των συντάξεων. Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να εκδοθεί μετά τις ευρωεκλογές.

 

Scroll to top