06/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εισαγγελική έρευνα για ΣΜΑ

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην οποία δηλώνει ότι είναι «προδήλως παράνομη» η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία. Ζητά την ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η δημιουργία του από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
      Pin It

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην οποία δηλώνει ότι είναι «προδήλως παράνομη» η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία. Ζητά την ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η δημιουργία του από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα η νομιμότητα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας. Τα νερά δεν ταράζουν αυτή τη φορά οι κάτοικοι, που αθωώνονται για τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους, αλλά η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες το απόγευμα ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων και περιφερειακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

 

Με το υπ’ αριθμόν 566 της 5/2/2014 υπόμνημά του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελο Μαδεμλή, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος επισημαίνει ότι -ούτε λίγο ούτε πολύ- η κατασκευή του θηριώδους ΣΜΑ Ευκαρπίας στο χωροθετημένο οικόπεδο δίπλα στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ είναι προδήλως παράνομη, διότι το έργο έχει πλέον αποσυνδεθεί από άλλα υποστηρικτικά έργα του περιφερειακού σχεδιασμού.

 

Εκκρεμεί αίτηση στο ΣτΕ

 

Αφού αναφέρει ότι εκκρεμεί ενώπιον του ΣτΕ αίτηση του οικείου Δήμου Παύλου Μελά για την ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζει μεταξύ άλλων ότι:

 

● Η απόφαση που εκδόθηκε βάσει της συνταχθείσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα διότι η ΜΠΕ που αποτελεί το έρεισμα για την έκδοσή της δεν προβαίνει σε πλήρη ή έστω επαρκή εκτίμηση των συνεπειών του έργου για το περιβάλλον, κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος κ.λπ.

 

●Εκτός από τον ΣΜΑ, και αντιμετωπιζόμενο ως ενιαίο έργο, θα έπρεπε να είχε γίνει και το ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών). Ομως, όχι μόνο δεν έχει δρομολογηθεί αλλά και στο τεχνικό πρόγραμμα 2014 του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης η κατασκευή του ΣΜΑ αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό έργο, ενώ το ΚΔΑΥ καταργείται.

 

●Συνεπώς, υπάρχει διάσπαση του έργου κατά παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και αθέτηση των δεσμεύσεων που είχαν δοθεί προς τους πολίτες και την αυτοδιοίκηση.

 

●Θα πρέπει να διερευνηθεί αν έχει υπάρξει αίτηση ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων και αν αυτή είναι εμπρόθεσμη και να εφαρμοστεί ο νόμος.

 

●Επιπλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τη δυναμικότητα του ΣΜΑ γιατί τα απορρίμματα είναι πλέον πολύ λιγότερα: τα αστικά στερεά απόβλητα που παρήγαγαν οι δήμοι που θα ανήκουν στον εν λόγω ΣΜΑ ήταν συνολικά 244 χιλιάδες τόνοι, δηλαδή η εκτίμηση της ΜΠΕ για 350 χιλιάδες τόνους μέσο όρο μεταξύ 2010-2013 ήταν 50% μεγαλύτερη.

 

«Από τα παραπάνω προκύπτει ότι υπερεκτιμήθηκε η ποσότητα των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων με αποτέλεσμα να σχεδιαστεί ένας τεραστίων διαστάσεων ΣΜΑ, με συνέπειες τη μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση μιας περιοχής που είναι ήδη βεβαρημένη και την αύξηση του κόστους κατασκευής».

 

Ο πρώην ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος ζητά από την Εισαγγελία να διαπιστώσει κατόπιν αυτών τη νομιμότητα ή μη της συνέχισης εργασιών στον ΣΜΑ και να παρέμβει αναλόγως.

 

Scroll to top