Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Με την παραίτηση-αποχώρηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Χάρη Σαχίνη, επισφραγίζεται, όπως όλα δείχνουν, η ολοκλήρωση (επιτυχής ή αποτυχημένη, θα το δείξει η συνέχεια) των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τη ρωσική Gazprom για τη νέα σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου στη χώρα μας. Η πρόθεση αποχώρησης του επικεφαλής της ΔΕΠΑ, προκειμένου να συνεργαστεί με την επενδυτική εταιρεία Global Finance, έχει γνωστοποιηθεί επίσημα με επιστολή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Ωστόσο, ο χρόνος προκαλεί εύλογα ερωτήματα δεδομένου ότι ο επικεφαλής της εταιρείας αερίου αποχωρεί ενόσω η διαπραγμάτευση με την Gazprom για τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου υποτίθεται πως βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί επίσημα. Ο Χ. Σαχίνης, ο οποίος τοποθετήθηκε στη ΔΕΠΑ το 2010 επί Γ. Παπανδρέου, δεν αποκλείεται είτε να πληρώνει τα σπασμένα μιας συμφωνίας που δεν εξυπηρετεί πολιτικά την κυβέρνηση και οικονομικά τους καταναλωτές είτε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να τον αντικαταστήσει με πρόσωπο της αρεσκείας της. Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Πηγές που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων υποστηρίζουν πως οι συζητήσεις έχουν ουσιαστικά τελειώσει και τόσο το ΥΠΕΚΑ όσο και το μέγαρο Μαξίμου είναι απόλυτα ενήμεροι για το περιεχόμενο των προτάσεων της Gazprom.

 

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η τιμή στην οποία κλείνει η συμφωνία είναι στα 395 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, μια έκπτωση της τάξης του 15% σε σχέση με τη σημερινή τιμή προμήθειας (466 δολάρια) αλλά αισθητά ακριβότερη συγκριτικά με τη μέση τιμή στην Ε.Ε. (367 δολάρια μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2013). Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι πως η νέα σύμβαση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα περιλαμβάνει αναδρομικότητα (δηλαδή στους καταναλωτές θα… επιστραφούν χρήματα), καθώς και «ελάφρυνση» της ρήτρας του take or pay, δηλαδή της υποχρέωσης της ΔΕΠΑ να πληρώσει προσυμφωνημένες ποσότητες τις οποίες τελικά δεν απορροφά. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τη συνέχιση των συζητήσεων ή την προσφυγή της Ελλάδας στη διαιτησία.

 

Σήμερα, πάντως, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Ζητούμενο είναι προφανώς η πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση ενός θέματος το οποίο η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε κορυφαία της προτεραιότητα, ενώ στη διαπραγμάτευση έχει αναμιχθεί προσωπικά και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πλέον όχι σε τεχνοκρατικό, αλλά σε πολιτικό επίπεδο, με την κυβέρνηση να αναζητά τον κατάλληλο πολιτικό χρόνο αλλά και ενδεχομένως ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τις οριστικές ανακοινώσεις προκειμένου να καρπωθεί τα οφέλη.

 

Scroll to top