06/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ!

Ελληνικό: το Δημόσιο αναλαμβάνει «γραμμάτιο» 2 δισ. ευρώ για να εισπράξει 400 εκατ. σε… δόσεις

      Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

«Γραμμάτιο» που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ αναλαμβάνει να ξεπληρώσει το Δημόσιο για να παραδώσει καθαρό το φιλέτο των 6.240 στρεμμάτων στο Ελληνικό, το οποίο ετοιμάζεται να… χαρίσει έναντι 350-400 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε δόσεις που θα καταβληθούν σε βάθος δεκαετίας! Επιπλέον δεσμεύεται ότι θα αποζημιώνει τους «επενδυτές» σε περίπτωση που θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις εγκρίσεις από δημόσιες υπηρεσίες, όπως πολεοδομία και αρχαιολογία. Οι αποικιοκρατικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για να ενταχθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ! Προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα συνυπογράφει τις συμβάσεις «αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων» που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ, για να αναλάβει την «ευθύνη προς αποζημίωση για πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του»! Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι το Δημόσιο έχει ήδη ευθύνη για «παράνομες πράξεις και παραλείψεις των φορέων του», δημιουργώντας έτσι ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ομολογεί πάντως ότι η νέα ρύθμιση κρίθηκε εύλογη για «λόγους ασφάλειας δικαίου» απέναντι στους επίδοξους επενδυτές.

 

Στην τροπολογία δεν γίνεται ειδική αναφορά στο Ελληνικό, αλλά αναμένεται να ξεκινήσει από αυτό. Η βεβαιότητα ενισχύεται και με πληροφορίες από πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τις οποίες η εξέλιξη του διαγωνισμού για το μεγαλύτερο ακίνητο του Δημοσίου έχει σκοντάψει σε θεσμικά προβλήματα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των τελικών προσφορών από το περασμένο φθινόπωρο μετατίθεται από μήνα σε μήνα, ενώ δεν είναι σαφές αν και με τη νέα ρύθμιση καλύπτονται όλες οι νομικές «τρύπες».

 

Οι προσφυγές στο ΣτΕ

 

Είναι επίσης γνωστό ότι εκκρεμεί στο ΣτΕ η εκδίκαση προσφυγών που έχουν υποβάλει δήμοι και κινήματα της περιοχής, ενώ τον Ιούλιο προβλέπεται να συζητηθεί νέα αίτηση κατοίκων που ζητά να χαρακτηριστεί το Ελληνικό αεροδρόμιο με ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

 

Στην έκταση του Ελληνικού, κυρίως στην πρώην αμερικανική βάση, στεγάζονται πάνω από 70 κοινωνικοί και δημόσιοι φορείς, για τους οποίους η κυβέρνηση φέρεται να έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει το κόστος μετεγκατάστασης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η βάση του τραμ και το αμαξοστάσιο των λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και τα νότια προάστια της πρωτεύουσας. Σημαντικό κονδύλι, της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, απαιτείται για τα έργα βύθισης της λεωφόρου Ποσειδώνος, ώστε να ενοποιηθεί η παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά με τον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Δεν έχει εκτιμηθεί το κόστος των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αφού μέσα από το Ελληνικό διέρχονται δύο ρέματα. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά οι δήμαρχοι Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας ανεβάζουν σε 2-2,5 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος των επεμβάσεων που θα βαρύνουν το Δημόσιο.

 

Δεν έχουν γίνει γνωστά τα έσοδα που αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ για ένα ακίνητο, η τιμή του οποίου, με βάση τις αντικειμενικές αξίες τής γύρω περιοχής, υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ. Δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», που δεν έχει διαψευστεί, τα εκτιμά σε 350-400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το 50% θα καταβληθεί με την υπογραφή της σύμβασης και το υπόλοιπο σε δέκα ετήσιες δόσεις! Το ξεπούλημα επιχειρείται να εξωραϊστεί με διαρροές για δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι θα δημιουργηθεί κοινό σχήμα Δημοσίου-επενδυτών με στόχο να περιληφθεί στο «πακέτο» και η λειτουργία καζίνου.

 

Scroll to top