Οπως γίνεται φανερό το κόμμα κινείται προς τις εκλογές επαναφέροντας το σενάριο του success story, ενώ ο Α. Σαμαράς φαίνεται να κινεί όλα τα νήματα της διακυβέρνησης
Της Αλίκης Μάτση
Τάματα και… θάματα. Εν όψει ευρωεκλογών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών η κυβέρνηση μοιράζει υποσχέσεις σε αγρότες και σεισμοπαθείς, ενώ επαναφέρει το σενάριο του success story, της ανάπτυξης και της επανόδου στις αγορές.
Η δε στρατηγική της Ν.Δ. πλέον, όπως γίνεται όλο και σαφέστερο τις τελευταίες μέρες, κινείται και θα κινηθεί με κεντρικό άξονα το πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Σόου για ένα ρόλο
Είναι ο Αντώνης Σαμαράς που με δική του εντολή γίνονται όλα, αφού ο ίδιος λαμβάνει τις αποφάσεις και είναι ο ίδιος ο μόνος ικανός να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδά της. Εξ ου και οι δημόσιες εμφανίσεις και ομιλίες του πρωθυπουργού έχουν πυκνώσει τελευταία. Μόνο χθες, εκτός της σύσκεψης στην οποία προήδρευσε το μεσημέρι για το θέμα των αγροτών, είχε ακόμη δύο δημόσιες παρουσίες. Το πρωί στην ειδική εκδήλωση για τη στρατηγική της Ε.Ε. στην περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου και το βράδυ σε συνέδριο του «Nouvelle Observateur».
Είναι σαφές ότι η στρατηγική αυτή υπαγορεύεται από τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τον κ. Σαμαρά καταλληλότερο για τον πρωθυπουργικό θώκο, έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
Βεβαίως, αναμένεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε άλλες παροχές, σε ομάδες όπως οι στρατιωτικοί και οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, που θεωρούνται προνομιακό της πεδίο, μόλις ανακοινωθεί επίσημα από τη Eurostat το ακριβές ποσό του περίφημου πρωτογενούς πλεονάσματος. Αναμένει δε και τις τελικές αποφάσεις του Βερολίνου για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση της χώρας, δίχως ωστόσο να έχει διευκρινιστεί προς το παρόν αν θα υποχρεωθεί σε υπογραφή και νέου Μνημονίου ή, τέλος πάντων, νέας δανειακής σύμβασης που θα μετονομαστεί σε κάτι άλλο, αντί του «αντιπαθούς» όρου Μνημόνιο.
Σε επίπεδο λόγου, η στρατηγική της κυβέρνησης αντανακλάται σε μια λέξη: «ανάπτυξη», η οποία όμως παραμένει… καθ’ οδόν. Στον άξονα αυτόν κινήθηκε ο κ. Σαμαράς και στις δύο χθεσινές ομιλίες του.
Σε εκείνη για τις πολιτικές της Ε.Ε. στην Αδριατική και το Ιόνιο προσδιόρισε τέσσερις άξονες για την επίτευξη του στόχου. Είπε ότι:
* Κρίσιμοι τομείς αιχμής, όπως η ναυτιλία, η ναυπηγική και τα logistics, μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από οριζόντιες και κάθετες συνεργασίες
* Η ταχεία ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων στην περιοχή θα αναδείξει την Αδριατική σε έναν πολύ σημαντικό δρόμο για τη μεταφορά προϊόντων και ενέργειας προς όλες τις κατευθύνσεις
* Η ανάδειξη και η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, της οικονομίας και της επιστημονικής έρευνας που αναπτύσσεται γύρω από το περιβάλλον είναι ο τρίτος άξονας και
* Η ανάπτυξη του τουρισμού για ολόκληρη την Αδριατική και το Ιόνιο, που μπορούν να διεκδικήσουν κορυφαίο ρόλο διεθνούς προορισμού.
Κατά της αντιπολίτευσης
Στην ίδια γραμμή του success story κινήθηκε και στην ομιλία του στο συνέδριο του «Nouvelle Observateur» υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση με σταθερά βήματα», ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι οραματίζεται την «ψεύτικη ανάπτυξη με δανεικά».
Κι όλα αυτά εν μέσω εσωκομματικών προβλημάτων, καθώς υποψήφιοι προερχόμενοι από το κόμμα, όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ανακοινώνουν την υποψηφιότητά τους, δίχως να έχουν πάρει το χρίσμα από τη Συγγρού.