Παρότι η Περιφερειακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε την υποψηφιότητα Καρυπίδη, το κλίμα στην Αθήνα ήταν πολύ βαρύ και με απόφαση της Γραμματείας αποσύρεται η στήριξη του κόμματος
Του Νίκου Σβέρκου
Σε «χωρισμό» λίγο μετά τον «αρραβώνα» καταλήγουν ΣΥΡΙΖΑ και Θεόδωρος Καρυπίδης, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις του δεύτερου για τους Εβραίους και τη Χρυσή Αυγή. Η απόσυρση της στήριξης στον Κοζανίτη ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού θα οριστικοποιηθεί και τυπικά σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αν και η πλειοψηφία των τοπικών στελεχών στη Δυτική Μακεδονία τάχθηκαν χτες υπέρ της στήριξης στον Θ. Καρυπίδη, παρουσία του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα, και του αρμόδιου για ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κώστα Πουλάκη.
Το κλίμα στην Κουμουνδούρου ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τον Θ. Καρυπίδη ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης, όταν αποφασίστηκε από κορυφαία στελέχη ότι «ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι». Επιτελείς της Κουμουνδούρου, που συντάσσονται με την ηγετική «πλειοψηφία», σε μεταξύ τους συζητήσεις εκτίμησαν την κατάσταση, με διάχυτο τον προβληματισμό για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι αντιδράσεις εκφράστηκαν μάλιστα ποικιλοτρόπως χτες, με κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν δημοσίως την έντονη αντίθεσή τους.
«Αν αντιληφθούμε ότι τις απόψεις οι οποίες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τις εννοεί ο κ. Καρυπίδης, όχι μόνο συνεργαζόμενος δεν μπορεί να είναι, αλλά ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο δεν μπορεί να περάσει» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ανέφερε (ΣΚΑΪ) πως «η υποψηφιότητα του Θόδωρου Καρυπίδη έχει πολλά προβλήματα και έχω και εγώ προβλήματα με αυτήν». Ο Δημήτρης Τσουκαλάς δήλωσε στο ίδιο μέσο «προσπάθησα να βρω ελαφρυντικά για τον κ. Καρυπίδη αλλά δεν βρήκα».
Την ίδια ώρα ωστόσο δεν έλειψε και μια πρώτη αυτοκριτική για την απόφαση, με τον Π. Σκουρλέτη να αναφέρει ότι στο πεδίο των συνεργασιών ενίοτε «κάνουμε και λάθη», ενώ ο Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε (ΒΗΜΑ FM) «δεν ξέραμε τα στοιχεία που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας την επόμενη ημέρα και αυτό συνιστά αδυναμία της προετοιμασίας μας». Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε μάλιστα στο facebook «το «πάθημα» με την υποψηφιότητα Καρυπίδη ας μας γίνει μάθημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται συμμαχίες. Με αξιολόγηση όμως, προσοχή και συλλογικότητα». Ο δε Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι «πρέπει ένα κόμμα όταν κάνει λάθος να το αναγνωρίζει».
Τι έγινε στην Κοζάνη
Ο Δημήτρης Βίτσας είχε το απόγευμα συνάντηση με τον ίδιο τον Θόδωρο Καρυπίδη. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «οι αποφάσεις (της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής) δεν είναι δεσμευτικές για την κεντρική επιτροπή», επιχειρώντας να αποσαφηνίσει ουσιαστικά ότι η απόφαση της Κουμουνδούρου για απόσυρση της στήριξης στον Θ. Καρυπίδη είναι ειλημμένη. Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζει (αποφάσεις της)».
Ο Θ. Καρυπίδης, τόσο στη συνάντηση με τον Δ. Βίτσα όσο και με δηλώσεις του, απέκλεισε το ενδεχόμενο να φύγει οικειοθελώς από την «κούρσα» για τις περιφερειακές εκλογές, σενάριο το οποίο θα διευκόλυνε τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα πεδία και σε όλα τα επίπεδα. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα ανέφερε ότι «με δεδομένη και κάθετη την αντίθεσή μας στον «αντισημιτισμό» και στον «φασισμό», αντιστεκόμαστε στην αδηφάγα επικοινωνιακή «ανθρωποφαγία». Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, τα χαλκεία δεν μας τρομάζουν».
Στη γεμάτη ένταση συνεδρίαση της ΠΣΕ Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της Φλώρινας και μερίδα στελεχών της Κοζάνης τάσσονταν ενάντια στην απόσυρση στήριξης στον τοπικό καναλάρχη, ενώ απείχαν οι εκπρόσωποι από τα Γρεβενά. Σε άτυπη ψηφοφορία, εννιά στελέχη ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της στήριξης στον Θ. Καρυπίδη και τρεις ψήφισαν να αποσυρθεί η στήριξη. Ωστόσο η ψηφοφορία αυτή δεν είναι δεσμευτική, αφού, όπως έλεγαν τοπικά στελέχη, «την τελική απόφαση θα την πάρει η Πολιτική Γραμματεία».
«Το ζήτημα είναι πολιτικό θέμα που υπερβαίνει τη Δυτική Μακεδονία» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνεδρίαση ο Δ. Βίτσας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι στην Αθήνα η άποψη για τον Θ. Καρυπίδη είναι πολύ διαφορετική. Κορυφαία στελέχη στην Αθήνα τόνιζαν πάντως ότι «η ψηφοφορία ήταν γνωμοδοτική και δεν αλλάζει τα δεδομένα».
Αντίδραση στην AJC
Σφοδρή ήταν πάντως και η αντίδραση της Κουμουνδούρου στην ανακοίνωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) που έψεγε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αντισημιτικές δηλώσεις του Θ. Καρυπίδη. Η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για «απαράδεκτη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας», ξεκαθαρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεί έμπρακτα απέναντι στους νεοναζί και στους αρνητές του Ολοκαυτώματος».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε δε ότι «στη Νέα Δημοκρατία και στον περίγυρο του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κινούνται σύμβουλοι, κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν εκφράσει ρατσιστικές απόψεις και αντιλήψεις» και συμπλήρωσε ότι «γεννά εύλογα ερωτηματικά η απόλυτη ταύτιση απόψεων» του εκτελεστικού διευθυντή της AJC «με εκείνες τις οποίες διατυπώνουν ακροδεξιοί θύλακες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο μέγαρο Μαξίμου».