Θέλουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. για να υπάρξει πρόοδος στο Μεσανατολικό
→Ο υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Αλ Μάλκι, θα συναντηθεί με τους Αντ. Σαμαρά, Ευάγγ. Βενιζέλο και Δημ. Αβραμόπουλο
Του Τάσου Τσακίρογλου
Τη σημασία που αποδίδει η Παλαιστινιακή Αρχή στην Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Αλ Μάλκι, ο οποίος θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ θα έχει επίσης συναντήσεις με τον ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
«Από εκεί που σταματήσαμε»
Οπως τόνισε ο ίδιος, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο κ. Βενιζέλος είχε επισκεφθεί τη Ραμάλα και συμφώνησαν με τον ομόλογό του τη δημιουργία μιας Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, με στόχο την προώθηση τρόπων ανάπτυξης, εμβάθυνσης και διεύρυνσης -μέσω αυτού του μηχανισμού- της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Παλαιστίνης. Φυσικά, εκτός των διμερών σχέσεων θα τεθούν και ζητήματα όπως η κατάσταση σε Συρία και Αίγυπτο, αλλά και το ανθρωπιστικό πρόβλημα με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι φτάνουν στη χώρα μας με προορισμό κυρίως τη Βόρεια Ευρώπη. Ο κ. Μάλκι τόνισε ότι το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα συνολικά από την Ε.Ε.
Κληθείς να σχολιάσει την προσέγγιση Ελλάδας-Ισραήλ, ο κ. Μάλκι είπε ότι η Αθήνα διατηρεί άριστες σχέσεις και με τις δύο πλευρές και είναι κυρίαρχο δικαίωμά της να συνάπτει τις συμμαχίες που θέλει. «Θα υπάρξει πρόβλημα μόνο εάν αυτή η σχέση συναφθεί εις βάρος μας, αλλά έχουμε διαβεβαιώσεις ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» τόνισε, προσθέτοντας ότι η Αθήνα μπορεί να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Οσον αφορά δε τη στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ, είπε ότι είναι κάτι που συμβαίνει επί χρόνια. Δεν παρέλειψε, όμως, να υπογραμμίσει: «Στηριζόμαστε στη σοφία της Ελλάδας ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τη συνεργασία αυτή ως απειλή για τα παλαιστινιακά συμφέροντα».
Οσον αφορά το Μεσανατολικό, ο κ. Μάλκι σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ε.Ε. για την επίλυσή του και υπογράμμισε την υποστήριξη της παλαιστινιακής πλευράς στο αναμενόμενο μέχρι τον Απρίλιο σχέδιο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Πρόσθεσε δε ότι η παλαιστινιακή πλευρά είναι έτοιμη να δεχτεί ρυθμίσεις που θα καθησυχάσουν τους φόβους του Ισραήλ για την ασφάλειά του, όπως η αποστρατιωτικοποίηση όλης της περιοχής, η παρουσία ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων με την προϋπόθεση της ταυτόχρονης διεθνούς δέσμευσης του Τελ Αβίβ ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί στα παλαιστινιακά εδάφη. Αφησε, ωστόσο, αιχμές κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η συνέχιση του εποικισμού δείχνει ότι το Ισραήλ θέλει να είναι πάνω από τους διεθνείς νόμους και δυναμιτίζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες. «Δεν επιθυμούν απλώς κάποιες παραχωρήσεις, αλλά έλεγχο της ζωής και του μέλλοντός μας. Οσα και να δώσουμε, πάντα θέλουν περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά.
«Βοήθεια σε πολιτικό επίπεδο»
Αναγνωρίζοντας, τέλος, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, είπε ότι δεν αναμένει απ’ αυτήν βοήθεια σε οικονομικό, αλλά κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, βάζοντας το Παλαιστινιακό στη διεθνή ατζέντα των συζητήσεων. Πρόσθεσε δε ότι στο πλαίσιο των πακέτων διεθνούς οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη υπάρχει περιθώριο δραστηριοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων και συμμετοχής τους σε συγκεκριμένα πρότζεκτ.