07/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κακός καιρός, κακός συντονισμός

Προβλήματα στην οργάνωση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού βλέ πουν οι κάτοικοι. Συχνές οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Συνεχίζονται οι έλεγχοι από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού. Συνελήφθη ο φαρσέρ που διέσπειρε ειδήσεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό.
      Pin It

Προβλήματα στην οργάνωση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού βλέ πουν οι κάτοικοι. Συχνές οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Συνεχίζονται οι έλεγχοι από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού. Συνελήφθη ο φαρσέρ που διέσπειρε ειδήσεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό

 

Του Δημήτρη Τερζή

 

Αντιμέτωποι με το κρύο και τη βροχή είναι για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της Παλικής στην Κεφαλονιά, οι οποίοι εδώ και 12 μέρες βιώνουν το ξέσπασμα της φύσης. Παρ’ όλα αυτά αντέχουν και παλεύουν.

 

Εκείνο που δεν αντέχεται, όμως, και το διαπιστώνει κάποιος μιλώντας μαζί τους, είναι το σπάσιμο των νεύρων τους απ’ τα συνεχόμενα Ρίχτερ. Χθες βράδυ, 2 μετασεισμοί έντασης 4 και 4,5 Ρίχτερ μέσα σε μισή ώρα (στις 20.55 και 21.25) ήταν ικανοί να τους τρομάξουν και πάλι, ειδικά ο δεύτερος λόγω της έντονης βουής του. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, η τελευταία δόνηση είχε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 5 χλμ., γι’ αυτό και ήταν ιδιαίτερα αισθητή. Το επίκεντρο δόθηκε 12 χλμ. δυτικά του Αργοστολίου.

 

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρατηρείται στην περιοχή είναι η έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων. Ενώ στο νησί έχουν έρθει αρκετοί να βοηθήσουν –κράτος, στρατός, εθελοντές–, η οργάνωσή τους και η διαχείριση των ανθρώπων είναι δύσκολη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. «Είναι κρίμα», όπως λένε, «να υπάρχει κόσμος διατεθειμένος να βοηθήσει και να μην υπάρχει συντονισμός. Οι άνθρωποι εξοντώνονται έτσι».

 

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την ηλεκτροδότηση του νησιού, κάτοικοι σε χωριά της Παλικής διαμαρτύρονται πως έχουν πρόβλημα με συχνές διακοπές. Το ίδιο ισχύει και αναφορικά με τα συνεργεία των μηχανικών που πραγματοποιούν αυτοψίες.

 

Με επιστολή τους στα τοπικά μέσα κάτοικοι από το χωριό Αγιος Δημήτριος, το οποίο έχει πολλές ζημιές, υποστηρίζουν ότι από την Κυριακή δεν έχει βρεθεί στα μέρη τους ούτε ένας μηχανικός και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Παράλληλα, αρκετοί είναι εκείνοι που δεν χρησιμοποιούν τις σκηνές που έχουν στηθεί στο γήπεδο του Ληξουρίου και προτιμούν να κοιμούνται είτε στ’ αυτοκίνητά τους είτε στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ είτε σε φιλικά σπίτια στο νησί.

 

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έλεγχοι από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού καθώς, αν δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς, το νησί θα μετράει ένα λιγότερο πρόβλημα και μάλιστα τόσο σημαντικό όπως είναι η χρήση του νερού. Τα έως τώρα στοιχεία, βέβαια, είναι απογοητευτικά για τους κατοίκους της Παλικής, μια και το νερό δεν είναι κατάλληλο αυτή τη στιγμή.

 

Απαντούν στον Τσελέντη

 

Από τους αρμόδιους γίνονται προσπάθειες να βρεθεί κάποιος αποθηκευτικός χώρος στο Ληξούρι, που να μην έχει πρόβλημα από τον σεισμό, όπου θα τοποθετηθούν οι προμήθειες (νερό, τρόφιμα κ.λπ.) που στέλνονται απ’ όλη τη χώρα.

 

Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε από το νησί ο καθηγητής Σεισμολογίας Ακης Τσελέντης αναφορικά με την ποιότητα κατασκευής των εργατικών κατοικιών, οι οποίες είναι σχεδόν στο σύνολό τους άχρηστες μετά τον σεισμό. Στον κ. Τσελέντη απάντησε με ανακοίνωσή του ο σύλλογος υπαλλήλων του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Σε αυτήν αναφέρει τα εξής: «Οι δηλώσεις του καθηγητή Σεισμολογίας κ. Ακη Τσελέντη για τις εργατικές κατοικίες στην Κεφαλονιά είναι επιεικώς απαράδεκτες και ανυπόστατες. Οι εν λόγω κατοικίες κατασκευάστηκαν με το ΦΕΚ 655Δ/1978, με τον τότε ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό του 1959. Οπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Τσελέντης, αυτός ο κανονισμός ήταν περισσότερο κατ’ όνομα αντισεισμικός κανονισμός και όχι κατ’ ουσία. Η πρώτη αναθεώρηση αυτού του κανονισμού έγινε το 1984, επομένως ήταν πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί το 1978, πολύ δε περισσότερο ο ΝΕΑΚ του 1995 ή ο ΕΑΚ του 2000. Σε ποιον, λοιπόν, νέον αντισεισμικό κανονισμό αναφέρεται; Μήπως γνωρίζει κάποιον άλλον νέον αντισεισμικό κανονισμό που ίσχυε το 1978 και εμείς δεν τον γνωρίζουμε; Οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι παρουσίασαν αντίστοιχες βλάβες με τις υπόλοιπες κατοικίες της περιοχής που κατασκευάστηκαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η απολύτως ανυπόστατη, δε, αναφορά του σε “δαπάνες οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν όπως έπρεπε” αφενός δεν εμπίπτει στο επιστημονικό του πεδίο και αφετέρου δεν συνάδει με τη σοβαρότητα που οφείλει να επιδεικνύει στις δηλώσεις του».

 

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας επρόκειτο να οδηγηθεί χθες ο 44χρονος που εντοπίστηκε και συνελήφθη από άνδρες του Α.Τ. Κυπαρισσίας με την κατηγορία πως έπαιρνε τηλέφωνο στην Κεφαλονιά και διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό.

 

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από το Α.Τ. Αργοστολίου, ο 44χρονος επικοινωνούσε με 62χρονη στο νησί, η οποία και τον κατήγγειλε, και της έλεγε ότι τηλεφωνεί εκ μέρους Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

 

Η σεισμική δραστηριότητα καλά κρατεί στη χώρα καθώς, πλην της Κεφαλονιάς που κουνιέται συνέχεια, χθες σημειώθηκαν άλλες δύο σεισμικές δονήσεις. Η πρώτη έγινε το πρωί στην περιοχή της Αταλάντης και ήταν έντασης 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Νωρίς χθες το απόγευμα ο Εγκέλαδος «επισκέφτηκε» και την Ηλεία, δίνοντας έναν σεισμό 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή της Κυλλήνης.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Τι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για τους σεισμόπληκτους

 

Στην κωδικοποίηση των μέτρων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς προχώρησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι έχουν αποφασιστεί και προχωρούν οι εξής δράσεις:

 

● Αρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και διαδικασίες εξπρές για να εκταμιευθεί ποσόν με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια.

 

● Επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των πληγέντων.

 

● Οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.

 

● Η επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών θα φτάσει στο 80% και το υπόλοιπο 20% θα είναι με άτοκο δάνειο.

 

● Αντίστοιχες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και τις ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους.

 

● Θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται το εφάπαξ επίδομα, που είναι μέχρι 600 ευρώ, και συνολικά θα διατεθούν περίπου 500.000 ευρώ από το κονδύλι αυτό.

 

● Επισκευή σε δύο μήνες του λιμανιού του Ληξουρίου που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

 

● Κατάργηση του ειδικού φόρου για το 2014 για όλους τους πληγέντες.

 

● Εφαρμογή διαδικασιών εξπρές για την αποκατάσταση σοβαρών ζημιών στο οδικό δίκτυο.

 

Επίσης, με στόχο την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στην εκπαίδευση, διενεργούνται έλεγχοι στα σχολεία, ενώ έχουν φτάσει στο νησί 45 προκατασκευασμένες αίθουσες, έτσι ώστε το συντομότερο να ξεκινήσουν με ασφάλεια τα μαθήματα. Στα σχολεία που έχουν ελεγχθεί ή στις αίθουσες που διατίθενται, για μικρό χρονικό διάστημα θα ισχύσει διπλό πρόγραμμα.

 

Επίσης, έχει αποφασιστεί αναστολή για 3 μήνες των πάσης φύσεως υποχρεώσεων προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και παράταση τριών μηνών στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων και στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς.

 

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι τις προηγούμενες ημέρες δύο επιβατηγά πλοία κατέπλευσαν στην Κεφαλονιά, χωρίς μάλιστα να έχει καλυφθεί ακόμη η χωρητικότητά τους.

 

Χ. Ιωάννου

 

 

Scroll to top