→Στο στόχαστρο του Θ. Βενιάμη ο Γ. Στουρνάρας. Ο πρόεδρος της ΕΕΕ έστειλε και… μήνυμα: «Είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση (…) δεν θα θελήσει σε καμία περίπτωση να απομακρύνει την ελληνόκτητη ναυτιλία»
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) ο πρόεδρός της, Θόδωρος Βενιάμης, ενώ έκανε λόγο για κλονισμό του κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της ναυτιλιακής κοινότητας. Η υποχρεωτική φορολόγηση που επέβαλε η κυβέρνηση στους Ελληνες εφοπλιστές -με άρθρο που περιελήφθη στον νόμο για τη φορολογία των ακινήτων- και η αδράνεια γύρω από την ίδρυση και τη λειτουργία Ιδιωτικών Ναυτικών Σχολών ήταν τα δύο βασικά «παράπονα» του προέδρου της ΕΕΕ στα οποία αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ομιλία του.
Ιδιαίτερα «επικριτικός» ήταν με τον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας επί λέξει: «Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά την επίσημη παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ σε εκδήλωση που διοργάνωσε την 23η Απριλίου 2013 στο Ευγενίδειο Ιδρυμα, στο ίδιο αμφιθέατρο που βρισκόμαστε σήμερα, κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εξήρε τον ρόλο της ναυτιλίας και την πολυδιάστατη σημασία της για τον τόπο. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που προσφάτως διατάραξε με τις νομοθετικές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου του το εδώ και δεκαετίες σταθερό θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας, το οποίο εκ του αποτελέσματος έχει αποδείξει την ορθότητα και ευρύτητα του πολιτικού οράματος των εμπνευστών του».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμφωνία της ΕΕΕ με την κυβέρνηση για την εθελοντική συνεισφορά των εφοπλιστών για τα επόμενα τρία χρόνια και για την υπογραφή συνυποσχετικού ανάμεσα στον ίδιο και στον πρωθυπουργό, όπου 3.000 πλοία δεσμεύτηκαν μέσω αυτής της διαδικασίας για τον εθελοντικό διπλασιασμό της φορολογίας τους. Για να καταλήξει ότι «δυστυχώς» στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αιφνιδιαστικά και παρασυρόμενο από τις πιεστικές συνθήκες των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προέβη σε κατάφωρη συνταγματική εκτροπή, ακυρώνοντας στην πράξη όλη την προαναφερόμενη διαδικασία του συνυποσχετικού, το οποίο φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού.
Μίλησε δε για «νομικούς αστεϊσμούς» για το ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αποτελεί φόρο αλλά έκτακτη εισφορά, αφού και αυτό έχει ήδη επιλυθεί από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που χαρακτηρίζει κάθε ειδική εισφορά φόρο εισοδήματος. Προέβλεψε μάλιστα ότι το εν λόγω φοροεισπρακτικό μέτρο δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα και εξήγησε ότι οι αποκλίσεις στα έσοδα που ανέμενε η κυβέρνηση από την εθελοντική εισφορά θα μπορούσαν να καλυφθούν είτε με την περαιτέρω προσέλκυση εγκατάστασης πλοίων στην Ελλάδα είτε με την αναζήτηση άλλων προτάσεων αμοιβαία αποδεκτών. Ο Θ. Βενιάμης δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα: «Είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση, έχοντας πράγματι όραμα για την ανάκαμψη της Ελλάδας, δεν θα θελήσει σε καμία περίπτωση να απομακρύνει την ελληνόκτητη ναυτιλία».
• Στο Ulsan της Κορέας βρέθηκε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος συμμετείχε στην τελετή παραλαβής του εξειδικευμένου πλοίου μεταφοράς οχημάτων (μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3.500 αυτοκίνητα) «Neptume Galene» και την ύψωση σ’ αυτό της ελληνικής σημαίας.