Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος σε σχέση με τα μηνύματα που εκπέμπει η αγορά.
Με τα απανωτά λουκέτα επιχειρήσεων, την πτώση του τζίρου, το υψηλό ποσοστό ανεργίας και με τις εισαγωγές-εξαγωγές -τον πυλώνα της ελληνικής οικονομίας- να πνέουν τα λοίσθια, η κυβέρνηση Σαμαρά φαίνεται εκτεθειμένη απέναντι στις υποσχέσεις της για επιστροφή στην ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος σε ομιλία του στο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων στο Λονδίνο, με θέμα: «Η ελληνική κρίση: Από το Grexit στο Grecovery», είπε ότι «οι θυσίες (του ελληνικού λαού) πλέον αποδίδουν καρπούς. Είμαι αισιόδοξος ότι η επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη -το Grecovery- είναι καθ' οδόν».
Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, αν και όπως σημείωσε «αρχικά, με δειλά βήματα». Επιχειρηματολογώντας πάνω σε αυτό, υπογράμμισε ότι βασίζεται σε τρεις παράγοντες:
Πρώτον στο ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων έχουν συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο της ανταγωνιστικότητας, η οποία με τη σειρά της έχει βελτιώσει τις εξαγωγές.
Δεύτερον, στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία και αυτή με την σειρά της θα στηρίξει την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Τρίτον, στο ότι η δημοσιονομική απορρόφηση θα είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Παράλληλα, μίλησε για τη σημαντική πρόοδο που σημειώνει η ελληνική οικονομία για την αντιμετώπιση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, απαραίτητων για τον μετασχηματισμό της σε μια εξωστρεφή οικονομία.
efsyn.gr