Süddeutsche-Zeitung-samaras

10/02/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Οι Έλληνες δεν είναι πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς στη γερμανική εγημερίδα BILD και τόνισε ότι «οι Έλληνες δεν είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς».
      Pin It

«Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε πλουσιότεροι από εσάς». Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι και ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Bild».

O πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τους στόχους της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο τέλος μιας άνευ προηγουμένου κρίσης. Η προεδρία στην Ευτωπαϊκή Ένωση μας δίνει επιπλέον δύναμη προκειμένου να πετύχουμε το ελληνικό comeback. Μαζί με τους εταίρους μας, αγωνιζόμαστε για περισσότερη Ευρώπη και για μια καλύτερη Ευρώπη. Και αισθανόμαστε υπερηφάνεια, ακριβώς σε μια τέτοια φάση να βρισκόμαστε στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη και να σταθεροποιήσουμε περαιτέρω τη νομισματική ένωση, ώστε να αποφύγουμε μελλοντικές κρίσεις. Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικός, για μας στην Ελλάδα για παράδειγμα, ο αγώνας κατά της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα όλων των κρατών-μελών του Νότου. Το ίδιο ισχύει και για τις πολιτικές της θάλασσας, τις οποίες πρέπει να αντιληφθούμε σε μια στρατηγική βάση.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή, απάντησε ότι «κανείς στην Ευρώπη δεν μιλάει πια για «grexit», αυτό έχει οριστικά τελειώσει! Τώρα μιλούν για «greekovery», προβλέπουν λοιπόν την εξέλιξη της Ελλάδας έπειτα από έξι οδυνηρά χρόνια ύφεσης. Κάθε μέρα πάει καλύτερα, για πρώτη φορά θα πετύχουμε ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό είναι εντυπωσιακό. Ταυτόχρονα εξαλείφθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό μας ισοζύγιο. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες! Όχι μόνο λόγω των μειωμένων εισαγωγών εξαιτίας της ύφεσης, αλλά και λόγω μιας αύξησης των εξαγωγών χάρη στη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα. Τώρα πρέπει επιτέλους να καταφέρουμε, επίσης, να πετύχουμε νέα ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, ο Αντώνης Σαμαράς, αρνήθηκε ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο, τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. «Κατά τα άλλα, δεν έχω και καμία πληροφορία για το ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζει πράγματι ένα τρίτο πρόγραμμα. Οι δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ θετικές, μια αναγνώριση της προόδου η οποία έχει γίνει. Πετυχαίνουμε τους στόχους στο τρέχον πρόγραμμα – και λειτουργεί. Φυσικά υπάρχουν σε αυτό το πρόγραμμα και χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία τελικά δεν ενεργοποιήθηκαν. Και συζητούμε με τους εταίρους μας γι' αυτό, για το πώς θα αντικατασταθούν. Αλλά αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Υπάρχει, επίσης, η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι σε περίπτωση επίτευξης των στόχων μας, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε σε μια ελάφρυνση του χρέους μας, για παράδειγμα με τη μορφή μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερων επιτοκίων. Αλλά όλες αυτές οι δυνατότητες προβλέπονται ήδη στο ισχύον πρόγραμμα».

Όταν ζητήθηκε από τον κ. Σαμαρά να σχολιάσει το γεγονός ότι η Μπούντεσμπανκ απαιτεί από την Ελλάδα την επιβολή ενός φόρου περιουσίας για τους πλούσιους Έλληνες, δήλωσε ότι «οι εύποροι Έλληνες φορολογούνται ήδη τώρα σημαντικά και το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον. Δεν θα είχαμε πετύχει τους στόχους μας, χωρίς φορολογικά έσοδα από τους εύπορους Έλληνες. Οι φόροι έχουν και για αυτούς αυξηθεί σημαντικά».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία και «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σύντομα τη συμφωνία».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός απάντησε σε σχετική ερώτηση με τη στατικστική έρευνα, κατά την οποία, οι Έλληνες είναι κατά μέσο όρο πλουσιότεροι από τους Γερμανούς, υποστηρίζοντας ότι «η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία του 2009 και δεν αντικατοπτρίζει τους πραγματικούς όρους διαβίωσης. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το ΑΕΠ μας έπεσε κατά 25%, η μεγαλύτερη μείωση από το 1930. Σε έξι χρόνια ύφεσης το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 40%, η ανεργία βρίσκεται στο 27%. Αυτό είναι αδιανόητο για κάθε άλλη χώρα που γνωρίζω. Οι Έλληνες σίγουρα δεν είναι κατά μέσο όρο πλουσιότεροι από τους Γερμανούς, διότι και οι αριθμοί για τα ακίνητα οι οποίοι αναφέρονται στην στατιστική, δεν είναι πια σωστοί έτσι. Οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί στα χρόνια της κρίσης πάρα πολύ».

Έπειτα, σε σχετική ερώτηση ο Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε ότι δεν υπάρχει επιπλέον φόρος για τους εφοπλιστές, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Αυτό δεν ισχύει όπως το λέτε! Και οι εφοπλιστές συμμετέχουν στην κρίση, περισσότερο από ποτέ. Μόλις επιβάλαμε έναν νέο φόρο στα πλοία, τα οποία ταξιδεύουν στην Ελλάδα με άλλη σημαία. Πρέπει όμως να πούμε και ότι με επιπλέον φόρους υπάρχει ο κίνδυνος οι εφοπλιστές να αφήσουν την Ελλάδα και να πάνε σε άλλες χώρες».

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική και εδικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλώνοντας ότι «επιθυμούμε μια σταθερή Τουρκία. Μετά από χρόνια έχουμε αναπτύξει μια νέα συνεργασία, η οποία βοηθά και τις δύο πλευρές. Χωρίς φυσικά να αγνοούμε τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια. Επισκέφθηκα τον πρωθυπουργό Ερντογάν αμέσως μετά την αρχή της θητείας μου. Και οι δύο συμφωνήσαμε σε ένα, ότι θέλουμε προπάντων ειρήνη στις σχέσεις μας και ειρηνική λύση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να καταστήσουμε τις χώρες μας ελκυστικές για τους επενδυτές», ενώ σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε ότι «η θέση μας είναι και παραμένει ότι, εφόσον η Τουρκία πληροί απολύτως ξεκάθαρα τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε ανοιχτοί σε μια πιθανή ένταξη».

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Scroll to top