Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Αντιδρούν στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου επισημαίνοντας τους κινδύνους για την πεδιάδα των Τενάγων, τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Νέας Καρβάλης αλλά και κατοικημένες περιοχές
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
«Ωρολογιακή βόμβα» στην πεδιάδα των Τενάγων, ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ. Τρεις χιλιάδες αγρότες, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής διαδήλωσαν χθες, με τρακτέρ, πλακάτ και συνθήματα, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από τη διέλευση του αγωγού.
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε νωρίς το πρωί, με τους αγρότες από την Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες να πρωτοστατούν στην κινητοποίηση παρατάσσοντας τα αγροτικά τους μηχανήματα στον χώρο γύρω από το αρχαίο θέατρο. Μαζί τους εκατοντάδες απλοί πολίτες, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων που αντιδρούν στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις του κάμπου της Νέας Καρβάλης και στην κατασκευή σταθμού συμπίεσης αερίου του ίδιου αγωγού κοντά στην πόλη των Σερρών, μέσα σε πυκνό δίκτυο οικισμών.
«Πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα κάτω από τα πόδια μας. Κάποιοι σχεδιάζουν, υποτίθεται για μας, χωρίς εμάς. Δημιουργούν τετελεσμένα χωρίς να παίρνουν υπόψη τον κοσμάκη που ήδη του έχουν καταστρέψει τη ζωή…», έλεγαν συγκεντρωμένοι κάτοικοι στο θέατρο των Φιλίππων.
Η οργανωτική επιτροπή του συλλαλητηρίου τάσσεται υπέρ της επένδυσης του αγωγού φυσικού αερίου, αλλά λέει κατηγορηματικά «όχι» στον αρχικό σχεδιασμό της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή και τη διέλευσή του μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, όπως στον Δήμο Εμμανουήλ Παπά, έξω από την πόλη των Σερρών.
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τονίστηκαν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από το ενδεχόμενο διέλευσης του αγωγού μέσα από την εύφορη πεδιάδα των Τενάγων Φιλίππων, λόγω της αυτανάφλεξης της τύρφης, που, όπως τονίστηκε, είναι φαινόμενο πολύ συχνό.
Καταστροφικές οι συνέπειες
«Οι συνέπειες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο σ’ έναν αγωγό διαμέτρου 1,2 μέτρων που μεταφέρει αέριο υπό πίεση 95 Ατμοσφαιρών θα είναι καταστροφικές…», τόνισαν ειδικοί που μίλησαν στη συγκέντρωση.
Ενας άλλος κίνδυνος που επισημάνθηκε είναι το φαινόμενο της συνίζησης (βιολογική οξείδωση και συστολή λόγω ξήρανσης, που οδηγεί σε συρρίκνωση του στρώματος της τύρφης και καθίζηση) με αποτέλεσμα την υποχώρηση της επιφάνειας κατά 12 εκατοστά τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια ο θαμμένος αγωγός θα βγει στην επιφάνεια δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες και στην ασφάλεια της περιοχής…
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής μετέφερε τη δέσμευση του υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη να συζητηθεί «από μηδενική βάση ο σχεδιασμός», τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση μια τέτοια επένδυση επιβάλλεται να έχει την κοινωνική συναίνεση και τη συμφωνία των πολιτών…».
Στο συλλαλητήριο μίλησαν, επίσης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Λάζαρος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Ζαφείρης Μυστακίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Καβάλας Θέμης Καλπακίδης, που τοποθετήθηκαν αρνητικά στον υφιστάμενο σχεδιασμό.