stournaras-giannis-thema

10/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΕΙΚΑΣΙΕΣ» ΕΙΠΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗς EUROSTAT. ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

Πλεόνασμα… καχυποψίας

«Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο του 2013 και αν η κυβέρνηση τις είχε αποδεχτεί θα ήταν καταστροφή».
      Pin It

«ΑΓΡΙΕΨΕ» Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

 

«Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο του 2013 και αν η κυβέρνηση τις είχε αποδεχτεί θα ήταν καταστροφή»

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣΤο «μπαϊράκι» που έχει σηκώσει η Αθήνα με το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο διερευνάται από την τρόικα, επιχειρούν να «κόψουν» οι Βρυξέλλες, αμφισβητώντας τα στοιχεία «έκπληξη» που διαφήμιζε η ελληνική κυβέρνηση. Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε ο Γιάννης Στουρνάρας στους δανειστές, ο οποίος τους κατηγόρησε για λάθη και αστοχίες στις προβλέψεις του Μνημονίου που οδήγησαν στην εξαΰλωση του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών σε ποσοστό που φτάνει το 35%.

 

«Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο του 2013 και αν η κυβέρνηση τις είχε αποδεχτεί θα ήταν καταστροφή», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά λεπτομέρειες από τις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ότι το περασμένο φθινόπωρο η τρόικα είχε αφήσει χαρτί στο υπουργείο Οικονομικών με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις και ζητούσε μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2014, κάτι που δεν δέχτηκε η κυβέρνηση.

 

Περιμένοντας την τρόικα

 

Το… άλλο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα εξέπληξε αρνητικά την τρόικα, η οποία μετά τον κεραυνό τον οποίο δέχτηκε από τον Ελληνα υπουργό συνέχισε το «σκοτσέζικο ντους» με την επιστροφή της στην Ελλάδα. Νεότερες πληροφορίες φέρουν τους δανειστές να έρχονται αρχές Μαρτίου στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι η «εμπροσθοφυλακή» είναι ήδη εδώ. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η τρόικα θα βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους την επόμενη Κυριακή.

 

Πάντως, η «ατζέντα» με τα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές παραμένει ανοιχτή. Κεντρικό σημείο τριβής παραμένουν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν έχουν υλοποιηθεί, με τους ξένους να πιέζουν για τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας, ενός «μνημονίου μεταρρυθμίσεων» στο οποίο κεντρικό σημείο αναφοράς θα είναι το «πακέτο» των προτάσεων του ΟΟΣΑ.

 

Εχει ζητηθεί από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα που θα ορίζει ως προαπαιτούμενα για την κυβέρνηση τις 300 διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ, με αιχμή τα φάρμακα και το γάλα, για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 11 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, λύση καλείται να βρει άμεσα το οικονομικό επιτελείο και για το «ατύχημα» των 500 εκατ. ευρώ που έχουν προκαλέσει στον προϋπολογισμό οι δικαστικές αποφάσεις για το μισθολόγιο των ένστολων. Στα ακανθώδη ζητήματα περιλαμβάνονται επίσης η απαίτηση της τρόικας για την κάλυψη της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία από τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και από τη μη εφαρμογή του μέτρου του 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων.

 

Το «πακέτο» στους αγρότες

 

Πρόβλημα έχει δημιουργήσει η τρόικα και για το γενναιόδωρο «πακέτο» που προσέφερε στον αγροτικό πληθυσμό το μέγαρο Μαξίμου εν όψει των διπλών εκλογών του Μαΐου. Ολα αυτά τα θέματα επιτρέπουν στους ξένους να παίξουν με την ησυχία τους το παιχνίδι με τη δόση αφού, όπως πολύ καλά γνωρίζουν, η Αθήνα είναι αυτή που έχει το οικονομικό πρόβλημα και όχι οι ίδιοι. Μόνο τα χρέη και τα ομόλογα 28,7 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρωθούν φέτος εκ των οποίων τα 24,6 δισ. θα αρχίσουν να τρέχουν από τον ερχόμενο μήνα κάνουν την κυβέρνηση να «καίγεται» για μια γρήγορη συμφωνία.

 

Οι δανειστές, από την πλευρά τους, βλέποντας τη «μύτη» που έχει «σηκώσει» η ελληνική πλευρά με το πρωτογενές πλεόνασμα έστειλαν τα τεχνικά κλιμάκια να «ξεψαχνίσουν» το εύρος του, ξεκινώντας, όπως αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή (7/2) η «Εφ.Συν.» από τα έσοδα και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι τόνοι για το πλεόνασμα του 2013, που για την κυβέρνηση αποτελεί τον «νούμερο ένα» πολιορκητικό κλοιό για την ελάφρυνση του χρέους, ανέβηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ ότι «δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013» και ότι «όλα είναι καθαρές εικασίες», μέχρις ότου γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Οπως μάλιστα επισήμανε ο Γερμανός επικεφαλής, «η υπηρεσία του δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».

 

«Θα χαρούν πολύ»

 

Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης που ενοχλήθηκε σφόδρα για το θέμα του πλεονάσματος που δημιούργησαν οι Βρυξέλλες και το οποίο επιχείρησε να το υποβαθμίσει. Διά στόματος Γιάννη Στουρνάρα απάντησε ότι «ο τρόπος που υπολογίζεται το πλεόνασμα είναι πολύ πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat. Τα όργανα της Ε.Ε. θα χαρούν πολύ -και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς- με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες».

 

«Δεν χρειαζόμαστε βοήθεια, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», δηλώνει με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ο Αντώνης Σαμαράς. Με το πρωτογενές πλεόνασμα ελπίζουμε σε επιμήκυνση δανείων και μείωση επιτοκίων, υποστήριξε ο πρωθυπουργός και ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το 76% των μεταρρυθμίσεων μέσα στο 2013.

 

Scroll to top