Ελεύθερος αφέθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. με χρηματική εγγυοδοσία αρκετά μικρότερη από αυτήν των 5 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε σε έναν μόνο από όσους έλαβαν κάποια από τα επίμαχα δάνεια, τον Δ. Κοντομηνά
Της Κατερίνας Κατή
Ο Αγγελος Φιλιππίδης έπειτα από απολογία εννέα ωρών έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων.
Ετσι με σύμφωνη γνώμη των δύο αρμόδιων δικαστικών λειτουργών και μάλιστα μετά από πολύ σύντομη διάσκεψη αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή χρηματικής εγγύησης δύο εκατομμυρίων ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας του.
Εντυπωσιακό είναι μάλιστα το γεγονός ότι η χρηματική εγγυοδοσία που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο για χορήγηση δανείων που χαρακτηρίζονται επισφαλή, ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων, είναι κατά πολύ μικρότερη από την εγγύηση-μαμούθ των πέντε εκατομμυρίων ευρώ η οποία είχε επιβληθεί σε έναν μόνο από τους λήπτες κάποιων από τα επίμαχα δάνεια, τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.
Δίχως δηλώσεις
Αμέσως μετά την αίσια για τον κατηγορούμενο έκβαση της απολογίας του, αφού αποχώρησε από το ανακριτικό γραφείο χωρίς χειροπέδες, ο ίδιος δεν θέλησε να πει το παραμικρό, όπως και ο συνήγορός του Αθανάσιος Βαρλάμης.
Χαρακτηριστική όμως, καθώς καταδεικνύει και το πνεύμα της απολογίας Φιλιππίδη, ήταν η δήλωση του έτερου συνηγόρου του Γ. Παπαϊωάννου:
«Οταν υπάρχει ευθυκρισία, αυτός ο τόπος μπορεί να είναι ήσυχος ότι απονέμεται η δικαιοσύνη. Το κυριότερο είναι ότι ο ανακριτής δέχτηκε πως ο Αγγελος Φιλιππίδης δεν είναι ύποπτος φυγής, αλλά ήρθε εκουσίως στη χώρα και όχι όπως διαδιδόταν με απέλαση».
Νωρίς χθες το πρωί ο Αγγελος Φιλιππίδης, αν και κρατούμενος τότε, έκανε… δυναμική είσοδο στα δικαστήρια, καθώς κατά τη μεταγωγή του στον ανακριτή κατά της διαφθοράς έριξε και το «καρφί» του για τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, που τον κατέστησαν κατηγορούμενο, σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης δανείων από τις τράπεζες.
«Θα δώσω τη μάχη του αυτονόητου προκειμένου οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους. Εάν χάσω, τότε οι εισαγγελείς θα εγκρίνουν τα δάνεια» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, λίγο πριν οδηγηθεί στο ανακριτικό γραφείο όπου παραχώρησε απολογία η οποία διήρκεσε εννιά ώρες .
Στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής του ο πρώην ισχυρός άντρας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου υπέβαλε υπόμνημα 300 σελίδων στο οποίο αναφέρονται οικονομικά στοιχεία και λεπτομερείς αναλύσεις που -κατά τους ισχυρισμούς του- καταδεικνύουν ότι δεν προκλήθηκε οικονομική βλάβη στην τράπεζα από τα επίμαχα δάνεια εξαιτίας των οποίων κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για απιστία και απάτη κατά του Δημοσίου με επιβαρυντικές περιστάσεις.
Βασικός ισχυρισμός του πρώην προέδρου του Τ.Τ. είναι ότι η τράπεζα είχε εγγυήσεις για τη χορήγηση των επίμαχων δανείων.
Αναφέρθηκε μάλιστα και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα στην προσπάθειά του να καταδείξει ότι τα δικά του δάνεια δεν ανήκαν στην κατηγορία των «κόκκινων δανείων».
«Στην έκθεση Blackrock το Τ.Τ. είχε 5% κόκκινα δάνεια, ενώ οι αποκαλούμενες συστημικές είχαν κόκκινα δάνεια σε ποσοστό 18% με 24,5%» υπήρξε ένα από τα επιχειρήματά του.
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια χορήγησής τους, ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. επικαλέστηκε ότι χορηγήθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις των αρμόδιων επιτροπών, καθώς πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις, σε εύρωστους τότε οικονομικά επιχειρηματίες.
Δίνοντας εξηγήσεις για κάθε ένα από τα δάνεια που συνθέτουν το σε βάρος του κατηγορητήριο, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:
* Το δάνειο σε επιχείρηση του ζεύγους Γριβέα, που είναι εκζητούμενοι από τις βρετανικές Αρχές, χορηγήθηκε σε μία εταιρεία με καλή εικόνα, χρηματοροές και πολυετή παρουσία στον χώρο των συνεδρίων.
* Το δάνειο προς την εταιρεία Alapis, συμφερόντων του προφυλακισμένου για την υπόθεση της Proton bank, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, χορηγήθηκε με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και σε χρόνο που η εταιρεία -παρότι είχε λάβει και άλλο δάνειο 600 εκατ. ευρώ- είχε ήδη προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 460 εκατομμύρια ευρώ.
* Τα δάνεια προς εταιρείες του ομίλου του Δημήτρη Κοντομηνά είχαν εξασφαλίσεις. Χαρακτήρισε μάλιστα επωφελή για το Τ.Τ. τη σύμβαση με τον συγκατηγορούμενό του σήμερα επιχειρηματία για συνεργασία μέσω της εταιρείας Best Line στον τομέα των πιστωτικών καρτών.
* Για τα δάνεια σε επιχειρήσεις συμφερόντων του Π. Ευθυμίου -για τα οποία εκδόθηκε δεύτερο ένταλμα σύλληψής του- αμφισβήτησε τη νομιμότητα της ποινικής δίωξης καθώς, όπως υποστηρίζει, η δανειοδότηση εξυπηρετείται κανονικά από άλλον επιχειρηματία, ο οποίος έχει αγοράσει τις επίμαχες εταιρείες.
Σε ό,τι αφορά τέλος το ζήτημα της επιστροφής του στην Ελλάδα από την Τουρκία, θέμα που ήταν βέβαιο ότι θα προσμετρούνταν στη μεταχείρισή του μετά την ολοκλήρωση της απολογίας, ο κ. Φιλιππίδης προσκόμισε έγγραφα ώστε να αποδείξει ότι δεν έφτασε στην Ελλάδα υπό καθεστώς απέλασης ή διακριτικής συνοδείας αστυνομικών κατά την επιβίβασή του στο αεροπλάνο από την Κωνσταντινούπολη.
Υποστηρίζει ότι επέστρεψε οικειοθελώς για να κριθεί πριν ενεργοποιηθεί το δεύτερο ένταλμα σύλληψής του και ενώ ήδη το πρώτο είχε κριθεί άκυρο από τις τουρκικές δικαστικές αρχές κατά τη συζήτηση του αιτήματος έκδοσής του στην Ελλάδα.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Το κατηγορητήριο
Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν σειρά δανείων που χορηγήθηκαν από το Τ.Τ. επί των ημερών του, συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία χαρακτηρίζονται επισφαλή.
«Καταχράστηκε τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του Τ.Τ. προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων» αναφέρει το πόρισμα της Πόπης Παπανδρέου
Οπως αναφέρεται στο πόρισμα της επίκουρης εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου, η οποία διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, «ο Αγγελος Φιλιππίδης καταχράστηκε τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του Τ.Τ. προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων όπως στις περιπτώσεις των Κυριάκου Γριβέα, Αναστασίας Βάτσικα, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του Δημήτρη Κοντομηνά, ήτοι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των παραπάνω προσώπων και βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου».
Μάλιστα η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου στο πόρισμά της εκφράζει την άποψη ότι ο κατηγορούμενος είναι «ύποπτος φυγής», επισημαίνοντας ότι «έχει την υποδομή για να διαφύγει εκτός Ελλάδας, αφού διαθέτει περιουσία στο εξωτερικό αλλά και υψηλές διασυνδέσεις μετά τις γνωριμίες που έκανε ως πρόεδρος του Τ.Τ.».