encardiaF

11/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Encardia και Πλειάδες ενώνουν τις φωνές τους στο Μέγαρο

Γκρεκάνικα σε ψηφιακό περιβάλλον

Τα δύο δημοφιλή συγκροτήματα προτείνουν μια «μουσικοκινητική» διαδρομή που ξεκινά από τα παράλια της Νότιας Ιταλίας και καταλήγει στα βουνά της Ηπείρου και των Βαλκανίων. Αυτή τη φορά εκτός από την παράδοση επιστρατεύουν και την τεχνολογία ντύνοντας τα τραγούδια τους με βιντεο-προβολές.
      Pin It

Τα δύο δημοφιλή συγκροτήματα προτείνουν μια «μουσικοκινητική» διαδρομή που ξεκινά από τα παράλια της Νότιας Ιταλίας και καταλήγει στα βουνά της Ηπείρου και των Βαλκανίων. Αυτή τη φορά εκτός από την παράδοση επιστρατεύουν και την τεχνολογία ντύνοντας τα τραγούδια τους με βιντεο-προβολές

 

ΠλειάδεςΕκστατικές μουσικές των Ελλήνων της Απουλίας και της Καλαβρίας του ιταλικού Νότου. Κομμάτια από την αχανή παράδοση των πολυφωνικών της Ηπείρου και των Βαλκανίων. Γυναίκες που θρηνούν, που γλεντούν, που χαίρονται τον έρωτα, που στροβιλίζονται στους ρυθμούς της παράδοσης, που δημιουργούν μια διονυσιακή «σύρραξη». Δύο συγκροτήματα, που το καθένα μεταφέρει στο σήμερα στιγμές από το μακρινό παρελθόν, στήνουν στο Μέγαρο Μουσικής μια εκρηκτική γιορτή. Οι Encardia και το πολυφωνικό σχήμα Πλειάδες παρουσιάζουν αυτό το Σάββατο τις «Γυναίκες… της πέτρας», μια «μουσικοκινητική» διαδρομή με άξονα τον αρχέγονο γυναικείο πόθο και πόνο.

 

«Η πρώτη σκέψη γι' αυτήν την παράσταση δημιουργήθηκε στο πρώτο άκουσμα των Πλειάδων. Επτά πολύ ζωντανά κορίτσια επί σκηνής, που αγαπούν τη μουσική αλλά και την κίνηση, γέννησαν αμέσως την ιδέα μιας κοινής εμφάνισης, όπου τα πολλά φωνητικά εναλλάσσονται με τη δράση. Κίνηση, χορός, απρόσμενες εκπλήξεις επιστρατεύονται για να αναδείξουμε τα κοινά στοιχεία που ενώνουν όλους τους λαϊκούς πολιτισμούς» λέει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάτος, εκ μέρους των Encardia.

 

Και οι γυναίκες γιατί έγιναν το «αντικείμενο μελέτης» αυτής της παράστασης; «Η γυναίκα στη ζωή και στη λαϊκή παράδοση είναι εκείνη που εκφράζει τον αγώνα. Ακόμα και σε έναν πόλεμο, στο πρόσωπό της φαίνονται οι απώλειες. Ο άνδρας είναι ο δυνατός, αλλά η γυναίκα έχει τη δυναμική. Συγχρόνως έχουν έναν μοναδικό σπαραγμό. Ο τίτλος, λοιπόν, “Γυναίκες… της πέτρας” είναι ένας συνδυασμός με τον οποίο δένουμε τα δύο χαρακτηριστικά και δείχνουμε ότι η γυναίκα είναι ο βράχος, το θεμέλιο».

 

Φιλοδοξώντας να παρουσιάσουν μια παράσταση που θα μοιάζει με δρώμενο, οι Encardia και οι Πλειάδες έχουν εντάξει στην τρίτη αυτή συνεύρεσή τους και νέα στοιχεία. «Κάθε κομμάτι “ντύνεται” με ένα ιδιαίτερο ψηφιακό περιβάλλον που αποτελείται από προβολές σχεδίων και σχημάτων αλλά και αρχειακό υλικό. Οι προβολές αυτές δεν θα γίνονται σε οθόνη, αλλά σε οτιδήποτε υπάρχει επάνω στη σκηνή: στο έδαφος, στα σώματα κ.λπ.», λέει ο Κ. Κωνσταντάτος. Ηταν άραγε ένας τρόπος να εξηγήσουν το κάθε κομμάτι; «Οχι, δεν θέλουμε να προσφέρουμε εξηγήσεις, αλλά να δώσουμε έναν πιο εικαστικό χαρακτήρα στα τραγούδια. Στο κομμάτι “Μαρμπαρόσα” για παράδειγμα, μια θάλασσα μοιάζει να καλύπτει τη σκηνή και οι τραγουδιστές φαίνονται σαν να βρίσκονται σε μια σχεδία εν μέσω πελάγους. Ενώ, σε κάποιες ταραντέλες που η καταγωγή τους συνδέεται με τελετές εξορκισμών προβάλλεται σχετικό αρχειακό υλικό».

 

Στη σκηνή του Μεγάρου, αυτή τη «μουσικοκινητική» διαδρομή που ξεκινά από τα παράλια της Νότιας Ιταλίας και καταλήγει στα βουνά της Ηπείρου και των Βαλκανίων θα διαγράψουν 14 συντελεστές (10 γυναίκες και 4 άντρες). Οι Encardia, η ιδιότυπη και πολύ ελκυστική μουσική κολεκτίβα συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια. Παραμένουν προσηλωμένοι στα παραδοσιακά ακούσματα, έχουν διαγράψει μία ζηλευτή πορεία σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ εντός κι εκτός Ελλάδας, ενώ τον Μάρτιο του 2012 αποτέλεσαν το θέμα της ταινίας του Αγγελου Κοβότσου «Εncardia – η πέτρα που χορεύει» (το φιλμ απέσπασε το βραβείο κοινού στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης).

 

Και να φανταστεί κανείς πως όλα ξεκίνησαν από μια σύμπτωση. «Δεν θέλαμε να αναβιώσουμε καμιά παράδοση, γλώσσα ή μουσικό είδος. Απλώς είχαμε κάποια βιώματα που προήλθαν από μια καθαρά επαγγελματική σχέση που είχα με την περιοχή και έτσι αρχίσαμε να ασχολούμαστε με αυτό το είδος. Στην αρχή νιώθαμε πως το κοινό μάς ακολουθεί λόγω νοσταλγίας και αναπόλησης των χαμένων πατρίδων. Σήμερα, όμως, η δίψα μας και η προσπάθειά μας τους αγγίζει».

 

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2006 με στόχο τη διερεύνηση της δημιουργικής σύζευξη της προφορικής πολυφωνικής φωνητικής παράδοσης με νεωτερικούς τρόπους μουσικής έκφρασης. Μελετούν, πειραματίζονται και συνεργάζονται τόσο με σύγχρονους καλλιτέχνες (Νίκος Κυπουργός, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Στεφανία Παπαμιχαήλ, Κώστας Βόμβολος, Κώστας Θεοδώρου, ΚΟΘ, Rotting Christ κ.ά.), ενώ το 2012 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους cd με τίτλο «Περιπλανώμενες Πλειάδες».

 

* INFO: Σκηνοθετική επιμέλεια, εικαστικά και προβολές βίντεο: Χάρης Πεχλιβανίδης. Χορογραφία-επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Μήτσικα. Εικονικό περιβάλλον: Στάθης Μήτσιος. Φωτισμοί-video mapping: Αθανάσιος Κολαλάς. Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, ώρα 8.30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές: 9, 15, 22, 30 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη), 5 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και ΑμεΑ) και 8 ευρώ (65+ και πολύτεκνοι). Πληροφορίες: 210-7282333.

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top