kefalonia-new

11/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Κεφαλονίτες τα είδαν όλα, αλλά δεν το βάζουν κάτω

Βασισμένοι περισσότερο στις δικές τους δυνάμεις και λιγότερο στις υποσχέσεις που ακούνε, οι κάτοικοι σιγά σιγά ξαναπιάνουν το νήμα της καθημερινότητας - Ενα άλλο «πλιάτσικο» γίνεται τις τελευταίες μέρες στο νησί εν όψει των εκλογών. Κάθε λογής πολιτευτές πάνε κι έρχονται εν είδει αρωγού και προστάτη, τάζοντας ό,τι μπορούν πάνω στα.
      Pin It

Βασισμένοι περισσότερο στις δικές τους δυνάμεις και λιγότερο στις υποσχέσεις που ακούνε, οι κάτοικοι σιγά σιγά ξαναπιάνουν το νήμα της καθημερινότητας

 

Ενα άλλο «πλιάτσικο» γίνεται τις τελευταίες μέρες στο νησί εν όψει των εκλογών. Κάθε λογής πολιτευτές πάνε κι έρχονται εν είδει αρωγού και προστάτη, τάζοντας ό,τι μπορούν πάνω στα ερείπια

 

Η σκεπή μιας από τις αρχαιότερες εκκλησίες της Κεφαλονιάς στους Σουλλάρους, της Αγίας Μαρίνας, χάσκει ανάμεσα στα ερείπια

 

Της Εφης Μαρίνου

 

«Μέχρι να πάω από το κρεβάτι στην πόρτα του δωματίου με έριξε τρεις φορές κάτω». «Πετάχτηκε η κατσαρόλα με το φαγητό που ήταν πάνω στην κουζίνα ώς την εξώπορτα». «Η πόρτα του ψυγείου κρεμόταν ξεμονταρισμένη. Το ίδιο και τα σώματα του καλοριφέρ». «Μέσα στον πανικό άκουγα ένα θόρυβο συνεχόμενο και δεν ήξερα από πού ερχόταν. Είχε ανοίξει μόνος του ο απορροφητήρας». «Ολο το περιεχόμενο του σπιτιού σωριασμένο στο πάτωμα»…

 

Οι Κεφαλονίτες τα είδαν όλα, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Ξέρουν πάνω σε τι έδαφος χτίζουν, περπατάνε, κοιμούνται, διασκεδάζουν. Ξέρουν ότι η γη θα τρέμει πάντα. Και τώρα ανασκουμπώνονται για ακόμα μία φορά, πιστεύοντας ότι, βασισμένοι περισσότερο στις δικές τους δυνάμεις και λιγότερο στις υποσχέσεις που ακούνε, θα ξαναπάρουν μπροστά. Και βέβαια είναι πολλά αυτά που οφείλει να προσφέρει το κράτος. Αν λογαριάζει ακόμα θέματα κοινωνικής πρόνοιας…

 

Ο Αγιος Γεράσιμος

 

Κι ενώ το σπαβεντάρισμα από τους συνεχόμενους μετασεισμούς συνεχίζεται, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Κεφαλονιά άντεξε, όπως είπε ο πρωθυπουργός… Οχι μόνο η πλειονότητα των κατασκευών αλλά και η ψυχολογία των κατοίκων. Πράγματι, λένε οι Κεφαλονίτες, «βοήθησε ο Αγιος Γεράσιμος» και δεν άνοιξε ρουθούνι, δηλαδή δεν είχαμε θύματα.

 

Αυτό όμως που δεν αντέχεται είναι το «πλιάτσικο» που επιχειρείται – και δεν αναφερόμαστε στους κατοίκους οι οποίοι μέσα σ’ αυτή την καταστροφή επιδεικνύουν περήφανη στάση ακόμα και απέναντι στη βοήθεια των εθελοντών, αλλά σ’ αυτούς που πλιατσικολογούν κάνοντας κομματική σπέκουλα εν όψει των εκλογών. Τους κάθε λογής πολιτευτές που πάνε κι έρχονται εν είδει αρωγού και προστάτη, τάζοντας ό,τι μπορούν πάνω στα ερείπια.

 

Στην Κεφαλονιά έσπευσαν τελικά πολλοί και διάφοροι. Αλλοι χρήσιμοι, άλλοι άχρηστοι κι άλλοι προωθώντας άλλες «δουλειές». Πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, στελέχη της περιφέρειας, δημοσιογράφοι, κανάλια, φωτογράφοι, πεζοναύτες, πλοία, κρουαζιερόπλοια και πολεμικά δίπλα δίπλα, σεισμολόγοι, γεωλόγοι, μηχανικοί, αρχαιολόγοι, Γιατροί του Κόσμου, Ερυθρός Σταυρός. Αλλά και εθελοντές. Οταν οι Αργοστολιώτες συνήλθαν από το αρχικό σοκ και κατάλαβαν τι έχει συμβεί στο Ληξούρι, δεν έμειναν άπραγοι. Συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης, οργάνωσαν τις πρώτες αυτοσχέδιες αποστολές.

 

Παρά τον τρόμο που προκάλεσαν οι σεισμοί και την παντελή αδυναμία της δημοτικής αρχής να επιληφθεί άμεσα και αποτελεσματικά –περιορίστηκε σε δημόσιες σχέσεις και ρεβεράντζες σε πρωθυπουργούς, υπουργούς και βουλευτές της Ν.Δ.-, παρά τις γελοιότητες με τις χολιγουντιανές ευχές των Πενέλοπε Κρουζ και Νίκολας Κέιτζ, τώρα πια μοιάζει να αχνοφαίνεται ένας κάποιος δρόμος αποκατάστασης των πληγών.

 

Κάθε μέρα μια μεγάλη ουρά αυτοκινήτων περιμένουν στο λιμάνι του Αργοστολίου το φεριμπότ για να περάσουν απέναντι – χωρίς εισιτήριο για όλους. Στην ευρύτερη περιφέρεια του Ληξουρίου, εκτός από το κατεστραμμένο λιμάνι, βλέπεις βάρκες πεσμένες στο πλάι, δρόμους σχισμένους, μάντρες θρυμματισμένες, σπίτια λυγισμένα, στέγες χωρίς κεραμίδια. Η σκεπή μιας από τις αρχαιότερες εκκλησίες της Κεφαλονιάς στους Σουλλάρους, η Αγία Μαρίνα, χάσκει ανάμεσα στα ερείπια. Στο παρακείμενο νεκροταφείο οι τάφοι άνοιξαν.

 

Στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου, όπου οι σκηνές έμεναν μέχρι πρότινος άδειες, τώρα αρχίζουν σιγά σιγά να κατοικούνται. Το πάτωμα έχει πια καλυφθεί με πλαστικό, υπάρχουν ράντσα και κουβέρτες, σε κάποιες μάλιστα σκηνές όπου φιλοξενούνται μωρά λειτουργούν και καλοριφέρ αφού έχουν τραβηχτεί καλώδια ρεύματος. Μέχρι και «χωρισμούς» προκάλεσε ο σεισμός. Η Μαρία μετά τον δεύτερο σεισμό μάς είπε ότι εγκατέλειψε σύζυγο και σπίτι –νεόδμητο και χωρίς προβλήματα- και κατέφυγε στις σκηνές μαζί με τα αδέλφια της…

 

Το Ληξούρι εξακολουθεί να μένει χωρίς νερό, παρ’ όλο που κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ έχει έρθει από την Αθήνα και δουλεύει εντατικά για την αποκατάσταση του δικτύου. Προς το παρόν οι τουαλέτες στα μαγαζιά είναι κλειδωμένες και τα εμφιαλωμένα μπουκάλια χρησιμοποιούνται για κάθε χρήση, ακόμα και για μπάνιο.

 

Και η Εκκλησία παρούσα… Χθες το πρωί έγινε στην πλατεία λιτανεία του Αγίου Χαραλάμπους, άγιος που τα τελευταία χρόνια χρίστηκε επίσημος προστάτης του Ληξουρίου… Παρ’ όλα αυτά, έγινε και σχετική μνεία στον Αγιο της Κεφαλονιάς, τον Γεράσιμο…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Εδώ θα ζήσουμε»

 

Πολύ μικρότερης κλίμακας ζημιές έχουν γίνει όμως και στο Αργοστόλι. Κεραμίδια έφυγαν από στέγες, ενώ αρκετά κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες έχουν υποστεί σημαντικές φθορές, όπως το θέατρο Κέφαλος και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Κάμποσες καμινάδες αποσπάστηκαν κι έπεσαν στους δρόμους. Μία από αυτές μάλιστα ήταν του σπιτιού του Αντώνη Τρίτση, η οποία πλάκωσε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

 

Η εμπειρία των δύο σεισμικών δονήσεων ταρακούνησε μια «αρμονική» σχέση που διατηρούσαν οι Κεφαλονίτες με τον Εγκέλαδο χρόνια τώρα. Ζουν με τους σεισμούς, τους έχουν ψύχραιμα αποδεχτεί ως στοιχείο της φύσης του νησιού, κάνουν μάλιστα πλάκα. Ομως η τελευταία ισχυρή υπενθύμιση αυτού του «δεσμού» θέτει το ζήτημα σε πιο σοβαρή βάση. Τα σπίτια δικαίωσαν την αντισεισμική τους θωράκιση, αλλά πόσο θ’ αντέξουν στην επιβάρυνση που θα δεχτούν στο ενδεχόμενο ενός ακόμα μεγάλου σεισμού στο μέλλον; Προς το παρόν διοργανώνονται συζητήσεις και προωθούνται αιτήματα προς την πολιτεία. Ενα από αυτά είναι η δημιουργία Σεισμολογικού Κέντρου στην Κεφαλονιά.

 

Οι κάτοικοι σιγά σιγά ξαναπιάνουν το νήμα της καθημερινότητας. Και δεν σκέφτονται καθόλου την ξενιτιά… «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω ποτέ όχι τον τόπο μου ούτε το σπίτι μου» λέει η Σοφία. «Θα κοιμάμαι εκεί κι ας κάνει σεισμούς. Οι Κεφαλονίτες αγαπούμε το νησί μ’ έναν αλλιώτικο τρόπο. Θα τα καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας και θα επινοήσουμε νέους τρόπους για να είμαστε πιο ασφαλείς. Και εννοείται ότι δεν θα χάσουμε ποτέ το χιούμορ και την αισιοδοξία μας. Η ομορφιά του νησιού είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τους σεισμούς που γίνονται αιώνες τώρα. Αν δεις πόσο απόκρημνα είναι τα εδάφη στον Μύρτο καταλαβαίνεις πώς έχουν σχηματιστεί αυτές οι μοναδικές παραλίες. Επίσης, πόσο σαθρά είναι τα χώματα στο Ληξούρι, τι περίεργα σμιλευμένους λόφους έχει και σε άλλες περιοχές πόσο μαλακά καταλήγει η στεριά στη θάλασσα».

 

Ωστόσο, το αντισεισμικό σακίδιο είναι πάντα έτοιμο δίπλα από το κρεβάτι, γεμάτο με τα χρειώδη για παν ενδεχόμενο. Η πόρτα δεν διπλοκλειδώνει όπως άλλοτε και ένα φως μένει πάντα αναμμένο.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Στην αποκατάσταση υποδομών τα πρόστιμα από τα αυθαίρετα

 

Το σύνολο των εσόδων από τα πρόστιμα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων που βρίσκονται στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη θα διατεθεί για έργα ανάπλασης και αναβάθμισης του περιβάλλοντος στα δύο νησιά. Αυτό προβλέπει η δεύτερη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο ΠΕΚΑ στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης των σεισμόπληκτων περιοχών.

 

Με βάση τα προβλεπόμενα στον νόμο 4178/2013 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, μόνον ένα ποσοστό από τα πρόστιμα διατίθεται γι’ αυτό τον σκοπό, ενώ η μερίδα του λέοντος καταλήγει στα κρατικά ταμεία. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 2,5%, αλλά υπάρχει πρόβλεψη να αυξηθεί στο μέλλον.

 

Με την τροπολογία, η οποία θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου που θα κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα στο δασικό, θα εξαιρεθούν τα έσοδα από την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη, που θα διατεθούν στο σύνολό τους για κατεδαφίσεις σεισμόπληκτων κτιρίων, ανακαίνιση νεοκλασικών ιδιοκτησίας του Δημοσίου και κοινωνικών φορέων, συντήρηση και δημιουργία ελεύθερων χώρων κ.λπ.

 

Την περασμένη εβδομάδα, το ίδιο υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στα δύο νησιά θα έχουν δικαίωμα να συμψηφίσουν το οφειλόμενο πρόστιμο νομιμοποίησης σε έργα στατικής ενίσχυσης των ακινήτων τους.

 

Στην υπόλοιπη χώρα αποδίδεται για τον σκοπό αυτό μόνον το 50% του προστίμου. Παραμένει για το σύνολο της χώρας η πρόβλεψη για απόδοση του 50% της οφειλής για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των αυθαιρέτων που τακτοποιούνται. Η αλλαγή αυτή θα περιληφθεί σε κοινή υπουργική απόφαση που είχε τεθεί σε διαβούλευση.

 

Διευκρινίζεται ότι τα σεισμόπληκτα αυθαίρετα δεν εντάσσονται σε προγράμματα στεγαστικής αποκατάστασης, εξαιρούνται όμως αυτά που έχουν νομιμοποιηθεί.

 

Χ.ΤΖ.

 

Scroll to top