11/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φωτοβολταϊκά: παζάρια για το «κούρεμα»

Υπό κατάρρευση η αγορά των ΑΠΕ. Το δίλημμα της κυβέρνησης: είτε θα μειωθούν οι εγγυημένες τιμές πώλησης των παραγωγών, είτε θα επιβαρυνθούν εκατομμύρια καταναλωτές με νέες αυξήσεις.
      Pin It

Υπό κατάρρευση η αγορά των ΑΠΕ. Το δίλημμα της κυβέρνησης: είτε θα μειωθούν οι εγγυημένες τιμές πώλησης των παραγωγών, είτε θα επιβαρυνθούν εκατομμύρια καταναλωτές με νέες αυξήσεις

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το μεγάλο «κούρεμα» των χιλιάδων ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, που θα κληθούν με νόμο μέσα στον μήνα να «αποδεχτούν» διψήφιες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές πώλησης της ενέργειας προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

Αύριο, εκατοντάδες μικρότεροι και μεγαλύτεροι παραγωγοί φωτοβολταϊκών προγραμματίζουν κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών που φτάνουν πλέον τους 6-8 μήνες, αλλά και για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που, ανάλογα με τα σενάρια που θα επιλεγούν, θα υποχρεώνει σε μειώσεις εγγυημένων τιμών είτε κατά 25-30% μεσοσταθμικά είτε σε κούρεμα πάνω από 40-45%.

 

Τα «πράσινα δάνεια»

 

Το ΥΠΕΚΑ πιέζεται πλέον ασφυκτικά να έρθει σε μια συμφωνία με τους θιγόμενους παραγωγούς και τις δύο μεγάλες πιστώτριες τράπεζες «πράσινων δανείων» (Πειραιώς και Εθνική) προκειμένου να καταθέσει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο. Διαφορετικά θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να επιβαρύνει για ακόμη μία φορά και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου απευθείας εκατομμύρια καταναλωτές, εφαρμόζοντας την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τον διπλασιασμό του ΕΤΜΕΑΡ από 1ης Μαρτίου, που από τα 20,80 ευρώ οι χίλιες κιλοβατώρες το τετράμηνο θα ανέβει σε 36,81 ευρώ το τετράμηνο. Η κατάσταση όμως είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματική (31/1/) την επιβολή του ΕΤΜΕΑΡ αμφισβητώντας την ανταποδοτικότητα του τέλους, και αναμένεται η έκδοση οριστικής απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

 

Πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έλεγαν χθες πως έχουν γίνει αρκετά βήματα προσέγγισης με τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί εγκαίρως στη Βουλή, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου με εκπροσώπους των τραπεζών. Στη διάρκεια της διαβούλευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα, έχουν υποβληθεί δεκάδες προτάσεις, με αυτή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν χορηγήσει «πράσινα» δάνεια άνω του 1 δισ. ευρώ να κερδίζει έδαφος. Συνίσταται στη μεσοσταθμική μείωση κατά 20-25% των εγγυημένων τιμών, την παράταση κατά 7 χρόνια των συμβάσεων πώλησης ενέργειας (από 20 σε 27) και την έκδοση πιστωτικών τιμολογίων από τους παραγωγούς στον ΛΑΓΗΕ για διάστημα 4 μηνών, ώστε ουσιαστικά να «διαγραφούν» οι οφειλές και να μηδενιστεί το έλλειμμα. Από την πλευρά τους οι τράπεζες προσφέρουν στις επιχειρήσεις του κλάδου επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά όχι και μείωση των επιτοκίων που, ως επί το πλείστον, διαμορφώνονται στα επίπεδα του 8%.

 

Αγνωστο είναι αν στις τελικές προτάσεις του ΥΠΕΚΑ για το «κούρεμα» θα ενταχθούν και τα χιλιάδες οικιακά φωτοβολταϊκά, όπως μετ’ επιτάσεως ζητούν οι επιχειρηματίες του κλάδου ώστε να «μοιράσουν» τη δική τους ζημιά, αλλά και αν θα υπάρξουν -όπως πιθανολογείται- μειώσεις στη φορολογία των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

 

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια χρόνου αλλά και πολιτικής διαχείρισης της φούσκας που δημιουργήθηκε με την οργιώδη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών την προηγούμενη δεκαετία έχουν πλέον στενέψει δραματικά για την κυβέρνηση.

 

Ελλειμμα μαμούθ

 

Το σωρευτικό έλλειμμα του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας διαμορφώνεται στα 983 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα προς τους παραγωγούς ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ. Η «τρύπα» αυτή, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απειλεί να τινάξει στον αέρα την ενεργειακή αγορά. Το πρόβλημα της συσσώρευσης ελλειμμάτων απορρέει από την απότομη είσοδο φωτοβολταϊκών στο σύστημα τα τελευταία χρόνια και την αδυναμία εξεύρεσης πόρων προκειμένου να αποζημιώνονται οι παραγωγοί στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές που είχαν κλειδώσει στο παρελθόν (400 ευρώ η μεγαβατώρα).

 

Scroll to top