Με τη στήριξη Μαξίμου και Ρηγίλλης, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για δήμαρχος της πρωτεύουσας και, αμέσως μετά, το ίδιο έπραξε και ο Νικήτας Κακλαμάνης – Ο Αντώνης Σαμαράς, χτες ερωτηθείς στη Βουλή, απέφυγε να πάρει θέση για το θέμα
→Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος είχε κάνει κρούσεις στον Νίκο Δένδια, την Ολγα Κεφαλογιάννη και τον Μάκη Βορίδη, που όμως αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι
Της Αλίκης Μάτση
Και νέος γαλάζιος εμφύλιος. Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, έχοντας τη στήριξη Μαξίμου και Ρηγίλλης, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ την υποψηφιότητά του. Το ίδιο όμως έπραξε και ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, ανακοινώνοντας τη συγκρότηση ανεξάρτητου ψηφοδελτίου.
Ο πρωθυπουργός πάντως κράτησε τις αποστάσεις του. Ερωτηθείς στη Βουλή σχετικά, δεν πήρε θέση για το θέμα. Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα εσωκομματικής σύγκρουσης στη Ν.Δ., έπειτα από εκείνο μεταξύ του Γ. Ιωαννίδη και του Απ. Τζιτζικώστα, που και οι δύο έχουν θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Και είναι άδηλο προς το παρόν αν θα υπάρξουν και άλλες, ανάλογες περιπτώσεις, ενώ είναι γεγονός ότι, μόλις 100 μέρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων, η Ν.Δ. δεν έχει καταλήξει στους υποψηφίους των άλλων μεγάλων περιφερειών και δήμων της χώρας.
Πλούσιο το παρασκήνιο που προηγήθηκε της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων Σπηλιωτόπουλου – Κακλαμάνη. Ηταν πρώτος ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων που με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», από το φθινόπωρο πέρυσι, είχε εκδηλώσει την επιθυμία, αλλά και την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τον θώκο του μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Μαξίμου και Συγγρού τον αγνόησαν επιδεικτικά, παρότι ο ίδιος είχε πολλές φορές επανέλθει δημόσια στο θέμα.
Οι πληροφορίες έφεραν τον γραμματέα της Ν.Δ. Ανδ. Παπαμιμίκο να έχει κάνει κρούσεις κατ' αρχάς στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, αλλά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη. Αρνήθηκαν και οι τρεις. Το όνομα του κ. Σπηλιωτόπουλου είχε αρχίσει να «παίζει» το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος, ερωτηθείς τότε από την «Εφ.Συν.», είχε πει πως πρόταση δεν του είχε γίνει, αλλά είχε δηλώσει διαθέσιμος.
Στο μεταξύ, ο Ν. Κακλαμάνης, σύμφωνα με δήλωσή του προχθές (στον ΣΚΑΪ), είπε ότι είχε ρωτήσει τους κυρίους Δένδια και Βορίδη, αλλά και την κυρία Κεφαλογιάννη και τον είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν ενδιαφέρονταν. Ο ίδιος άφησε χθες να εννοηθεί στην εφημερίδα μας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ότι στη συνάντηση που είχε με τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά ο πρωθυπουργός δεν του έδωσε το χρίσμα, παρότι το ζήτησε. Μας δήλωσε επίσης ευθέως πριν την ανακοίνωση Σπηλιωτόπουλου, ότι ο ίδιος θα ήταν υποψήφιος ούτως ή άλλως. Ετσι φτάσαμε στο χθεσινό βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, Μαξίμου και Συγγρού, πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σπηλιωτόπουλου, παρέλαβαν προχθές τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που είχαν παραγγείλει, για τον Αρη Σπηλιωτόπουλο απέναντι στους υποψηφίους των άλλων κομμάτων, Σακελλαρίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ, Σοφιανό από το ΚΚΕ και Κασιδιάρη από τη Χρυσή Αυγή.
Και ο κύβος ερρίφθη για την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Παιδείας.
Η ανακοίνωση
Ο ίδιος, στην ανακοίνωση με την οποία την ανήγγειλε, αναφέρει:
«Δηλώνω παρών στην πρόσκληση/πρόκληση για μια Αθήνα αυξημένης αισθητικής, για μια Αθήνα, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της θα αισθάνονται ασφάλεια, μια Αθήνα ικανή να τροφοδοτήσει τις δημιουργικές δυνάμεις όλων μας. Για μια Αθήνα που αγαπάμε και θέλουμε να κερδίσει τη θέση που της αξίζει».
Λίγο αργότερα και ο Ν. Κακλαμάνης δήλωσε: «Καταθέτω επίσημα, στις Αθηναίες και στους Αθηναίους, την υποψηφιότητά μου για τον δήμο της πόλεως των Αθηναίων. Το πρόγραμμα της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης, της οποίας θα ηγηθώ, θα παρουσιαστεί δημόσια, σε ανοιχτή εκδήλωση, στο προσεχές μέλλον. Η αγάπη μου για την Αθήνα δεν είναι ευκαιριακή. Για μένα ήταν, είναι και θα είναι Πρώτα η Αθήνα».
Οι τρεις τελευταίες λέξεις αναμένεται να αποτελέσουν και το μότο της προεκλογικής του εκστρατείας.
Ο πρώην δήμαρχος, πάντως, που δεν επελέγη προφανώς λόγω των κακών προσωπικών του σχέσεων με τον πρωθυπουργό, που χρονολογούνται από την εποχή ακόμη της Πολιτικής Ανοιξης, φρόντισε άμεσα και έμπρακτα να δείξει τη δυσαρέσκειά του. Απείχε της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, για δύο διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, παρότι είχε θεαθεί νωρίτερα στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.
Αυτά δεν είναι και τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός, καθώς, παρότι, σε αγαστή σύμπνοια με τον Ε. Βενιζέλο, βλέπει το κόμμα του αδύναμου κρίκου της συγκυβέρνησης να δημιουργεί θέματα. Προκειμένου λοιπόν να στηριχθεί ο κ. Βενιζέλος, αναγκάζεται να αλλάξει ενίοτε τους σχεδιασμούς του, δίχως όμως να αλλάζει και η ουσία των προωθούμενων από την κυβέρνηση ρυθμίσεων.
Τελευταίο παράδειγμα μόλις χθες. Υπό το βάρος των φημών ότι τουλάχιστον επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα καταψήφιζαν την τροπολογία Μιχελάκη για την κατάργηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι των μεταναστών, ο υπουργός Εσωτερικών απέσυρε προσωρινά τη σχετική διάταξη. Αφησε μόνο το σκέλος που αναφέρεται στην ημερομηνία των ευρωεκλογών, την 25η Μαρτίου, ώστε να σιγουρέψει την ψήφιση της τροπολογίας και κατ' επέκταση ότι οι ευρωεκλογές θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών.
Ούτε γάτα ούτε ζημιά
Βοηθούντος και του Κανονισμού της Βουλής, που καθορίζει την πλειοψηφία σε ονομαστικές ψηφοφορίες βάσει του αριθμού των παρόντων βουλευτών, ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Η διάταξη επανήλθε (χωρίς μεταβολές) αργά χθες σε νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών που συζητείται σήμερα και θεωρείται βέβαιο ότι θα ψηφιστεί και από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και από τη Χρυσή Αυγή. Ο δε Ευάγγ. Βενιζέλος δεν θα υποχρεωθεί σε ακόμη μια εσωκομματική διαμάχη με το παπανδρεϊκό στρατόπεδο στο κόμμα του, παρότι διευκολύνει τη Ν.Δ. μη ζητώντας καμία αλλαγή στη διάταξη, αφού οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι θα βρεθούν προ τετελεσμένου.
…………………………………………………………………………………………………………………………………
ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Επιστροφή με βουτιά στα αυτοδιοικητικά
Ενας νεαρός του Πρότυπου Λυκείου Πάτρας ονόματι Αριστόβουλος Σπηλιωτόπουλος, γεννημένος το 1966, ήταν ο υπεύθυνος για τα «κόλπα» που έστηνε για να κερδίζει τις εκλογές στο 15μελές του σχολείου.
Μια «αμαρτία» που την καλλιέργησε σε ανώτατο βαθμό, αφού μετά τις σπουδές του στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, κάτοχος Master με θέμα μεταπτυχιακής εργασίας «Πολιτική επικοινωνία και διαφήμιση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων».
Οργανωμένος στη ΜΑΚΙ, ανακαλύπτει το καλό ντύσιμο και τον εκλεπτυσμένο τρόπο ομιλίας, μακρυμάλλης, ερασιτέχνης ραδιοφωνατζής, βρίσκεται φοιτητής στην ΟΝΝΕΔ. «Χαμηλών τόνων, έξυπνο, προσεκτικό» τον χαρακτηρίζουν σήμερα τότε συμφοιτητές του, ήταν αποστασιοποιημένος από τους «Κένταυρους» και τους «Ρέιντζερς» των Μιχαλολιάκου και Μανωλάκου.
Ως Πατρινός ακολούθησε στη ΔΗΑΝΑ τον Κωστή Στεφανόπουλο, με καθοδηγητή τον Α. Λυκουρέντζο και το 1989 έφυγε για Λονδίνο. Εκεί, όπως λέγεται, πουλούσε δερμάτινα για να συμπληρώνει το «μηνιάτικο». Επιστρέφει το 1993, χρονιά που ο Μ. Εβερτ εκλέγεται πρόεδρος της Ν.Δ., και ο φέρελπις νεαρός μαθητεύει δίπλα στον επικοινωνιολόγο Γ. Λούλη και εντάσσεται στον ομάδα πολιτικού σχεδιασμού της Ν.Δ. Οσοι θυμούνται εκείνη την περίοδο κάνουν λόγο για «σκληρές κόντρες» με τον Π. Λουκάκο και το άστρο του αρχίζει να λάμπει όταν πρόεδρος εκλέγεται ο Κ. Καραμανλής και καθίσταται νούμερο 2 στο κόμμα.
Από εκεί αρχίζουν τα παρατράγουδα. Οι τότε προκλητικές του φωτογραφήσεις -ήταν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος- ανάγκασαν τον τότε βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Καρατζαφέρη να τον αποκαλέσει «Σαλώμη», πληρώνοντάς το με την εκπαραθύρωσή του από τη Ν.Δ. και να στρέψει εναντίον του νεαρού σχεδόν το «μισό κόμμα».
Κοσμοπολίτης και «ζεν πρεμιέ», συγκρούστηκε με τον σκληρό πυρήνα της Ν.Δ. με αποτέλεσμα εν μιά νυκτί να αντικατασταθεί από τον Θ. Ρουσόπουλο, λίγο πριν από τις εκλογές του 2004, με τον οποίο, όπως λένε ακόμα και σήμερα κακές γλώσσες,«δεν αντάλλαξαν ποτέ ούτε καλημέρα».
Φανατικός της Μυκόνου και της Αράχοβας, ο και «Ντόριαν Γκρέι» αποκαλούμενος Αρ. Σπηλιωτόπουλος είχε δηλώσει: «Είναι κρίμα να έχουμε κάνει τόσες θυσίες και να μη δουλέψουμε πάνω σε συγκεκριμένο μοτίβο, για να αλλάξουμε την Ελλάδα, κάτω από αυτή τη λογική και με σχέδιο για την επόμενη μέρα μπορεί να χωρέσουμε πολλοί και από πολλά κόμματα».
Και ως «ευπατρίδης» της πολιτικής είχε δηλώσει για τις επιθέσεις της Ν.Δ στον Αλ. Τσίπρα ότι «δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης τα πιστεύω του κυρίου Τσίπρα», ενώ εκφράζοντας την επιθυμία του για τον Δήμο της Αθήνας έγραψε χθες στο twitter: «Είμαι πρόθυμος να συμβάλω στο να αλλάξει η μίζερη όψη της Αθήνας». Οπως έλεγαν άσπονδοι φίλοι του, «φανταζόμαστε όχι με τον τρόπο που κάποτε χάρισε γραβάτες και μαντίλια…».
Φ.Παπούλιας
…………………………………………………………………………………………………………………………….
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Πιστός στις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή
«Γεννήθηκα Πρωταπριλιά του 1946 και όταν μετά από κάποια χρόνια ρώτησα τη μάνα μου γιατί δεν με δήλωσε την επομένη, μου είπε: “Λες και ήξερα ότι θα γίνεις πολιτικός”». Ο 68χρονος γέννημα-θρέμμα Ανδριώτης Νικήτας Κακλάμανης είναι από χθες ο αντάρτης της Ν.Δ. υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας απέναντι στον επίσημο Α. Σπηλιωτόπουλο. Ο γιατρός-βουλευτής με ειδικότητα στην ακτινοθεραπεία-ογκολογία, απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών (τα τέσσερα πρώτα χρόνια φοίτησε στη Θεσσαλονίκη), επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών, ήταν από τα νιάτα του «πολιτικόν ζώον».
«Ημουν παθιασμένος με την πολιτική και ήξερα ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθώ στο πρότυπο μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας», είχε δηλώσει ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο, θέλοντας να δείξει την αγάπη του για την πολιτική. Βουλευτής από το 1990 με τη Ν.Δ. από την οποία αποχώρησε το 1993 για να ιδρύσει μαζί με τον νυν πρωθυπουργό την Πολιτική Ανοιξη, με την οποία εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθήνας και εν συνεχεία (1994) ευρωβουλευτής.
Η εκλογική αποτυχία της ΠΟΛ.ΑΝ. τον οδήγησε μέσω «μαιάνδρων» στη Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή και στις εκλογές του 2000 εξελέγη εκ νέου βουλευτής Α΄ Αθήνας. Αντισυμβατικός, κοινωνικός, άνετος και με χιούμορ -«τα βράδια στον Κόμη με την παρουσία του αποκτούσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον» θυμούνται σήμερα τότε φαν του-, δεν έκρυψε ποτέ την πίστη του στις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και όταν διέρρηξε τις σχέσεις του με την ηγεσία του κόμματος και τον Α. Σαμαρά, δεν είχε διστάσει να δηλώσει «όποιοι νομίζουν ότι θα ξεπλύνουν το ιδεολογικό και πολιτικό τους παρελθόν στις πλάτες της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κάνουν λάθος», καρφώνοντας την ακροδεξιά στροφή του πρωθυπουργού. Διαφοροποιημένος σε κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές, είχε πει για τον υπουργό Οικονομίας Γ. Στουρνάρα «Δεν θα σε ανατρέψουμε, θα σε αλλάξουμε».
Το 2006 πήρε το χρίσμα από τη Ν.Δ. για τον Δήμο της Αθήνας. Απέναντί του οι Κ. Σκανδαλίδης, Α. Τσίπρας, Σπ. Χαλβατζής και στις 15 Οκτωβρίου είχε εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή με 46%. «Η Αθήνα έχει μια απίστευτη γοητεία, αρκεί να προσπαθήσεις να αγαπήσεις τα άσχημά της», είχε δηλώσει παλαιότερα. Προφανώς τα «άσχημα» δεν τα αγάπησε ποτέ, όπως και τα όμορφα, αφού «κλάδεψε» το παρκάκι στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων. Ο «Ομέρ Πριόνης», όπως έμεινε στην ιστορία, έχασε τις εκλογές του 2010 από τον «χλομό» Γ. Καμίνη.
Φ. Παπούλιας