Pin It

Η κυβέρνηση, για να πιάσει τον στόχο των 2,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις που έχει θέσει για το 2013 η τρόικα, επικεντρώνει την προσοχή της στην πώληση των δύο ενεργειακών επιχειρήσεων. Πιέσεις και από το ΔΝΤ για 22 ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Στο ενεργειακό δίδυμο ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ επικεντρώνει την προσοχή της η κυβέρνηση για να «ξελασπώσει» με τον στόχο των 2,5 δισ. ευρώ που έχει θέσει για το 2013 η τρόικα από τις αποκρατικοποιήσεις.

 

Μεγαλύτερο άγχος για τον Αντώνη Σαμαρά, που χθες προήδρευσε υπουργικής σύσκεψης στο μέγαρο Μαξίμου, στην οποία μετείχε και η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), είναι ότι τα 1,1 δισ. ευρώ από τις φετινές εισπράξεις θα πρέπει να έχουν βρεθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

 

Στο τελεσίγραφο που έχουν αποστείλει οι δανειστές στην κυβέρνηση, επισημαίνεται ότι στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τον Ιούλιο, όταν οι ξένοι θα έρθουν αποκλειστικά και μόνο για τις αποκρατικοποιήσεις στην Αθήνα, θα πρέπει τουλάχιστον 13 από τα 22 projects που προβλέπονται συνολικά για φέτος να έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης.

 

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ, στην έκθεση βιωσιμότητας που δημοσίευσε την προηγούμενη Παρασκευή και ακολούθησε την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 3,24 δισ., απαιτούσε και οι 22 αποκρατικοποιήσεις–στόχοι του 2013 να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

 

Κατόπιν των αυξημένων πιέσεων που ασκούν οι δανειστές για την πώληση κρατικών επιχειρήσεων, οργανισμών και ακινήτων του Δημοσίου, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η πώληση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ θα τους βγάλει από το εισπρακτικό αδιέξοδο αλλά και από τον όρο–φωτιά για νέα μέτρα που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι από τις ιδιωτικοποιήσεις.

 

Για τις ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ «σφάζονται» Αμερικανοί και Ρώσοι, με τους τελευταίους, μέσω της Gazprom αλλά και της Negusneft (Sintez Group), να έχουν ανεβάσει σημαντικά το τίμημα της προσφοράς. Κατά τις πληροφορίες, η Negusneft δίνει 1,9 δισ. ευρώ και για τις δύο ελληνικές εταιρείες, ενώ η Gazprom προσφέρει 900 εκατ. ευρώ μόνο για τη ΔΕΠΑ.

 

Η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, που ανήκει στη σφαίρα επιρροής των Αμερικανών, φαίνεται να προσφέρει 460 εκατ. ευρώ μόνο για τον ΔΕΣΦΑ. Στην ίδια «κούρσα» τρέχουν επίσης η τσεχική PPF και η ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που υπέβαλαν από κοινού προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ, και η ελληνική κοινοπραξία Μ&Μ GasCo (Μυτιληναίος-Motor Oil).

 

Η επιτυχής ολοκλήρωση ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ θα αποτελέσει πρόκριμα και για την πώληση του 34,5% που διαθέτει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ, από όπου αναμένονται έσοδα 700 εκατ. ευρώ. Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα 800 εκατ. ευρώ που προσδοκώνται από τον ΟΠΑΠ, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με αυτές τις αποκρατικοποιήσεις θα βγουν «μπροστά» από την τρόικα, που συνεχώς δυσανασχετεί με αυτό το ζήτημα.

 

Ο κ. Σαμαράς τόνισε χθες ότι η ταχύτητα των ιδιωτικοποιήσεων θα εξαρτηθεί από τον συντονισμό των υπουργείων, που θα είναι κρίσιμο στοιχείο όχι μόνο για κάποια πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά και για τη συνέχεια του προγράμματος το 2014.

 

Scroll to top