12/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απολογία-κατηγορητήριο κατά του Γ. Προβόπουλου

Στο πολυσέλιδο υπόμνημά του ο πρώην επικεφαλής του Τ.Τ., Αγγ. Φιλιππίδης, απαντά με βολές εναντίον του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και στέλνει μήνυμα με σαφείς πολιτικές αιχμές και πολυποίκιλους αποδέκτες.
      Pin It

Στο πολυσέλιδο υπόμνημά του ο πρώην επικεφαλής του Τ.Τ., Αγγ. Φιλιππίδης, απαντά με βολές εναντίον του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και στέλνει μήνυμα με σαφείς πολιτικές αιχμές και πολυποίκιλους αποδέκτες

 

Των Κατερίνας Κατή, Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣΕπαναληπτικές βολές κατά της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και προσωπικά κατά του διοικητή της, Γιώργου Προβόπουλου, περιλαμβάνει το 303 σελίδων απολογητικό υπόμνημα του πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελου Φιλιππίδη. Ο κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος για χορήγηση επισφαλών δανείων χαρακτηρίζει «διάτρητα» τα σχετικά πορίσματα της Τραπέζης της Ελλάδος και κατηγορεί προσωπικά τον Γιώργο Προβόπουλο για «παράνομη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά» καθώς «ενώ εξελίσσεται η ποινική διαδικασία, κατέθεσε ουσιαστικά ως μάρτυρας υπέρ του εαυτού του στην ελληνική Βουλή ενώ, σύμφωνα με τον νόμο, έπρεπε να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή για να εκθέσει τις απόψεις του».

 

Τα πυρά του σε βάρος Προβόπουλου αφορούν ακόμα και τη θητεία του στην Εμπορική Τράπεζα όταν «είχε 33% επισφάλειες επί του συνολικού χαρτοφυλακίου» ενώ, όπως υπογραμμίζει, «οι επισφάλειες του Τ.Τ. ήταν μόλις 5%».

 

Τα ναυτιλιακά δάνεια

 

Κατηγορεί εξάλλου τον Γ. Προβόπουλο επειδή «δεν εξήγησε γιατί το Τ.Τ. δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ συστημική τράπεζα».

 

Ευθέως μάλιστα ο κ. Φιλιππίδης φρόντισε μέσω του υπομνήματός του, το οποίο συνέταξε ο συνήγορός του, Αθανάσιος Βαρλάμης, να στείλει και μήνυμα με σαφείς πολιτικές αποχρώσεις και με πολλούς αποδέκτες, τονίζοντας ότι:

 

«Οταν το Δ.Σ. αποφάσισε την επέκταση στην επιχειρηματική πίστη έθεσα ρητά ως όρο τον αποκλεισμό χορήγησης ναυτιλιακών δανείων και δανείων σε ΜΜΕ, σε πλήρη αντίθεση με το λοιπό τραπεζικό σύστημα».

 

Επισημαίνει μάλιστα ότι «τα ναυτιλιακά δάνεια της περιόδου 2008-2009 έχουν σήμερα δημιουργήσει στο λοιπό τραπεζικό σύστημα ζημιά που υπερβαίνει το ποσόν των 5 δισ.».

 

Ακόμα και σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση της Alapis του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη φροντίζει να επισημάνει το πώς είχε συμπεριφερθεί σχετικά η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Λέει επί λέξει: «Καταλυτικό στοιχείο της πλήρους ανεπάρκειας των διαλαμβανόμενων στο κατηγορητήριο για τη στοιχειοθέτηση απιστίας είναι το γεγονός ότι λίγους μήνες μετά τη δανειοδότηση της Alapis, η οποία κατά το κατηγορητήριο είναι συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη, ο τελευταίος αποκτά τον Δεκέμβριο του 2009 το 33% των μετοχών της τράπεζας Proton Bank με εγκριτική πράξη της ΤτΕ τη 10/3/2010. Δηλαδή, η ίδια η ΤτΕ ως ασκούσα την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος αξιολόγησε τον Λ. Λαυρεντιάδη ως αξιόπιστο και φερέγγυο (περιουσιακά και προσωπικά) επιχειρηματία και ενέκρινε τη μεταβίβαση σε αυτόν από την Τράπεζα Πειραιώς των άνω μετοχών της τράπεζας Proton έξι σχεδόν μήνες μετά τη δανειοδότηση».

 

Επισημαίνει δε ότι «με τη λογική του κατηγορητηρίου, επίσης, θα πρέπει οι ίδιες υποτιθέμενες ευθύνες να αποδοθούν στο σύνολο σχεδόν του τραπεζικού συστήματος που δανειοδοτούσε την Alapis».

 

Τα κρίσιμα έγγραφα

 

Ο ελεύθερος πλέον με περιοριστικούς όρους Αγγελος Φιλιππίδης υποστηρίζει ότι το σε βάρος του κατηγορητήριο είναι «αυτοϋπονομευμένο» εξαιτίας, όπως σημειώνει, τραπεζικών και οικονομικών παραδοχών που αντιφάσκουν μεταξύ τους και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με κρίσιμα έγγραφα τα οποία απαραδέκτως και παρανόμως δεν βρίσκονται στη δικογραφία και προσκρούουν απόλυτα στα τραπεζοοικονομικά τραπεζικά δεδομένα κατά τη χορηγητική διαδικασία πιστώσεων, ιδία δε δανείων». Και μάλιστα ότι οι κρίσεις πρέπει να γίνονται με βάση «τον χρόνο παροχής της πίστωσης».

 

Ο πρώην ισχυρός άντρας του Τ.Τ., διά του αναλυτικότατου υπομνήματός του, αναφέρεται σε όλα τα στάδια της δικαστικής του περιπέτειας και κάνει λόγο για:

 

* Συλλήψεις «εντυπωσιασμού».

 

* Ανευ προηγουμένου ανυπόστατη κατηγορία.

 

* Προσπάθεια να αποστερηθεί ως πολίτης της χώρας το δικαίωμά του ακρόασης από τις αρχές… ώστε «πάση δυνάμει και με κάθε διαδικασία να συρθώ με ένταλμα σύλληψης ως κοινός εγκληματίας και να δοθώ ως βορά στην αδηφαγία των ΜΜΕ και στην πολιτική εκμετάλλευση».

 

* Υποστηρίζει ότι η προκαταρκτική εξέταση στηρίζεται μόνο σε μια επανάληψη στοιχείων εκ των πορισμάτων ελέγχου της Τραπέζης της Ελλάδος που περιέχουν «υποκειμενικές κρισιολογήσεις, ανεδαφικές για τον τραπεζικό, οικονομικό και συναλλακτικό χώρο».

 

Επισημαίνει ότι «ουδέποτε κλήθηκα από την Τράπεζα της Ελλάδος πριν από τη σύνταξη των επίμαχων πορισμάτων», με αποτέλεσμα να «πυροδοτηθεί η ποινική διαδικασία χωρίς ποτέ να έχει παρουσιαστεί με οιονδήποτε τρόπο η δική μου πλευρά».

 

Αναφέρεται στην επίσκεψή του τον Σεπτέμβριο του 2013 στην Εισαγγελία όπου «συναντήθηκα με τις κυρίες Ράικου και Παπανδρέου από τις οποίες ζήτησα να κληθώ σε εξηγήσεις. Η απάντησή τους ήταν να αναμένω και ότι η Εισαγγελία δεν κάνει συμφωνίες». Και ο ίδιος όμως -τονίζει- τους ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμούσε «συμφωνία», αλλά να κληθεί να καταθέσει τα στοιχεία του για την υπόθεση.

 

Διατείνεται ότι:

 

Τον Δεκέμβριο του 2009 που ολοκληρώθηκε η θητεία του, το Τ.Τ. ήταν το πρώτο σε κεφαλαιακή επάρκεια πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα και τρίτο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, αναφέρει πως τα «κόκκινα δάνεια» είναι το 5% και όχι το 33% που αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος «μεθοδευμένα σπεύδει στη Βουλή να κατασκευάσει αναληθή εικόνα».

 

•«Βρίσκομαι ενώπιόν σας -υποστηρίζει -παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει εγκρίνει τις πράξεις μου… Τα δάνεια έχουν αποπληρωθεί στο σύνολό τους… Ουδεμία ζημία στοιχειοθετείται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο».

 

«Ουδέποτε -συνεχίζει- κλήθηκα από την Τράπεζα της Ελλάδος, πριν από τη σύνταξη των επίμαχων πορισμάτων και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία αφορούσαν το χρονικό διάστημα της θητείας μου στο Τ.Τ.». Ακόμη, αναφέρει ότι η ποινική διαδικασία πυροδοτήθηκε χωρίς ουδέποτε να έχει παρουσιαστεί η δική του πλευρά. «Ουδέποτε κλήθηκα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» και προσθέτει: «Μετέβην τον Σεπτέμβριο του 2013 στις κυρίες Ράικου και Παπανδρέου προκειμένου να ζητήσω να δώσω εξηγήσεις και η απάντησή τους ήταν ότι «η Εισαγγελία δεν κάνει συμφωνίες». Εγώ δήλωσα ότι δεν προσπαθώ να κάνω συμφωνία, αλλά μόνο να ακουστώ».

 

«Δεν υπέστη ζημιά το Τ.Τ.»

 

«Συνοψίζοντας -τονίζει – ουδεμία ζημία έχει υποστεί η τράπεζα διότι τα δάνεια είτε έχουν αποπληρωθεί στο σύνολό τους (περιπτώσεις ASPEN ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε. για το δάνειο των 12.780.000 ευρώ και EKTASIS DEVELOPMENT S.A. για το δάνειό της που είχε ανέλθει στο ποσό των 52.328.091 ευρώ) είτε εξυπηρετούνται κανονικά από τις εταιρείες Ομίλου Ελληνα (ΒΟΥΚΑΛΙΑ Α.Ε. και ΡΑΣΤΕΛΗΣ Α.Ε.), που εξαγόρασαν το σύνολο των μετοχών των εταιρειών ASPEN Α.Ε. και ALMOND Α.Ε. αντίστοιχα, ενώ η τράπεζα ωφελήθηκε επιπλέον τους τόκους και τις προμήθειες έως ότου περιήλθαν αυτά στο σύνολό τους στις επιχειρήσεις του Ομίλου Ελληνα».

 

Σε σχέση δε με τον εισαγγελικό ρόλο… νουθετεί και τους αρμοδίους να προσφεύγουν «στη βοήθεια ειδικών, τους οποίους προβλέπει το δίκαιό μας και δη στη διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης ή σε προσφυγή σε μάρτυρες ειδικών γνώσεων, οι οποίοι θα επεξηγούν τα δεδομένα».

 

Scroll to top