«Αδειασε» ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, τον πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου για τον αποκλεισμό του τυφλού αριστούχου μαθητή. Χαρακτήρισε τον κανονισμό «απολίθωμα». Ολα δείχνουν ότι το θέμα του 18χρονου βρίσκεται στον δρόμο της επίλυσης
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Toυ Νίκου Φωτόπουλου
Αν στα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου ίσχυε η «λογική» του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ δεν θα ήταν παρά ένας ταλαίπωρος τετραπληγικός, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Την οργισμένη αντίδραση του πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου, που χθες «άδειασε» τον πρόεδρο του τμήματος, αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνο Χρυσάφη, και τις… αδικαιολόγητες δικαιολογίες του, προκάλεσε η αποκάλυψη για τον τυφλό αριστούχο μαθητή που απερρίφθη από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ ούτε λίγο – ούτε πολύ λόγω ανικανότητας!
Το θέμα αυτό καθαυτό, μετά τη δημοσιότητα που πήρε με τη δημόσια καταγγελία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, φαίνεται να επιλύεται από το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, το ανησυχητικό είναι οι απαρχαιωμένοι κανονισμοί και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις που επικρατούν, όχι απλώς σε μια υπηρεσία του Δημοσίου αλλά σε ένα κορυφαίο ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Θα πάρει θέση η Σύγκλητος
Το γεγονός αυτό καθομολόγησε χθες ο ίδιος ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας «απολίθωμα» τον κανονισμό του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ που αποκλείει τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης και σχολίασε: «Πρόκειται για ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Στο τυπικό κομμάτι και σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό, δεν μπορεί ένας τυφλός μαθητής να παρακολουθήσει μαθήματα.
»Πρόκειται όμως για έναν κανονισμό-απολίθωμα που πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Δεν μπορεί ο μεγάλος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ να εξακολουθεί να ερευνά με τόσα κινητικά προβλήματα, μαθητές να εκπαιδεύονται και να πραγματοποιούν εξ αποστάσεως χειρουργικές επεμβάσεις κι εμείς εδώ να λέμε τέτοια πράγματα. Θα φέρω το θέμα στη Σύγκλητο προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός. Είναι απαράδεκτο στην παιδεία να υπάρχουν αποκλεισμοί».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το υπουργείο Παιδείας στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνειδητοποιώντας την επικίνδυνη «γκάφα», που δυστυχώς δεν αντιλήφθηκαν κάποιοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του Τμήματος Φυσικής… «Είναι καταφανέστατο το δίκιο του παιδιού. Δεν μπορούν να γίνονται αυτά τα πράγματα στα Πανεπιστήμια», δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Γκιουλέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το απόγευμα της Τρίτης (χθες), με την επιστροφή του κ. Αρβανιτόπουλου από το εξωτερικό, θα γινόταν ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας και «θα πάρουμε μέτρα για να τελειώσει η οδύσσεια του παιδιού».
Το περιστατικό μπορεί να ήταν μεμονωμένο, όμως δεν ήταν τυχαίο, διότι τέτοιοι αναχρονιστικοί κανονισμοί φαίνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν. «Δεν έχουμε περιθώριο να νιώσουμε ούτε απογοήτευση ούτε πικρία, γιατί τόσα χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αν δίναμε αυτό το περιθώριο στον εαυτό μας δεν θα μπορούσαμε ν’ αντέξουμε. Αυτό που έχουμε μάθει είναι δυστυχώς να παλεύουμε για τα αυτονόητα», δήλωσε ο αριστούχος μαθητής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να επανεξετάσει το καθεστώς εισαγωγής των φοιτητών με ειδικές ανάγκες σε σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Εως τώρα δεν ισχύει ενιαίο σύστημα, με αποτέλεσμα να αποφασίζει κάθε σχολή ξεχωριστά. Ετσι, θα πρέπει να υιοθετηθούν ενιαία κριτήρια με τα οποία θα εξετάζεται η φοίτηση ενός υποψηφίου με ειδικές ανάγκες.
Επαναξιολόγηση των κριτηρίων
«Φυσικά εξακολουθεί να ισχύει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά είναι αδιανόητο να απαγορεύεται η πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο σε έναν νέο άνθρωπο με ειδικές ανάγκες, ειδικά όταν αυτός είναι και αριστούχος», σχολιάζουν στην «Εφ.Συν.» κύκλοι του υπουργείου Παιδείας.
Το υπουργείο προσανατολίζεται σε συνολική επανεξέταση των κριτηρίων εισαγωγής των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κατεύθυνση της αύξησης του ποσοστού τους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Ακόμα, υπάρχουν σκέψεις για διάθεση επιπλέον κονδυλίων για αγορά ειδικού λογισμικού για μαθητές με ολικά προβλήματα όρασης.