lefta-trapeza

12/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαχείριση «κόκκινων» δανείων

Εξελίσσονται σε βόμβα, έρχονται αλλαγές εκ βάθρων

Ολική ανατροπή στον πτωχευτικό κώδικα επιχειρήσεων και νοικοκυριών δρομολογεί η κυβέρνηση με στόχο να δώσει «συνολική λύση» στη διογκούμενη βόμβα των κόκκινων δανείων που φέτος αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 40% του συνόλου ή τα 90 με 95 δισ. ευρώ .
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Ολική ανατροπή στον πτωχευτικό κώδικα επιχειρήσεων και νοικοκυριών (άρθρο 99, νόμος Κατσέλη), στο πλαίσιο των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες δρομολογεί η κυβέρνηση με στόχο να δώσει «συνολική λύση» στη διογκούμενη βόμβα των κόκκινων δανείων που φέτος αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 40% του συνόλου ή τα 90 με 95 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αποφάσεις για τη δημιουργία νομικού πλαισίου διαχείρισης κόκκινων δανείων και τις αλλαγές στους υφιστάμενους νόμους, θα ληφθούν με τις ευλογίες της τρόικας σε «επίπεδο κορυφής» τους επόμενους μήνες, από «Κυβερνητικό Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους» στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης. Χθες πραγματοποιήθηκε μια πρώτη ανεπίσημη σύσκεψη για το θέμα των δανείων μεταξύ των Γ. Στουρνάρα, Κ. Χατζηδάκη, Γ. Βρούτση και Χ. Αθανασίου, στην οποία συμμετείχε επίσης και ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γ. Ζανιάς, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή και εφόσον στο μεσοδιάστημα έχει εκδοθεί η πράξη του υπουργικού συμβουλίου που προβλέπει τη σύσταση του οργάνου, προγραμματίζεται να γίνει η πρώτη επίσημη συνεδρίαση των συναρμόδιων υπουργών.

 

Τα κορυφαία ζητήματα

 

Τρία είναι τα κορυφαία θέματα, τα οποία θα απασχολήσουν κατά τους επόμενους μήνες το κυβερνητικό συμβούλιο ενόψει της κατάργησης του σημερινού προσωρινού πλαισίου προστασίας από πλειστηριασμούς και συγκεκριμένα:

 

1. Ο καθορισμός του ύψους των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης» για τα νοικοκυριά και ο ορισμός του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Στην πρώτη περίπτωση η κυβέρνηση θα κληθεί να καθορίσει ένα ελάχιστο ύψος απαραίτητων δαπανών για τα νοικοκυριά με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, το οποίο θα αξιοποιούν οι τράπεζες ως «οδηγό» προκειμένου να προχωρούν σε ρυθμίσεις δανείων (μείωση ή αύξηση δόσης, επιμήκυνση, κ.α) ή να κινούν διαδικασίες πλειστηριασμών. Η έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» θα περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών απέναντι στις τράπεζες και θα χρησιμοποιείται επίσης ως εργαλείο πίεσης και λήψης αποφάσεων. Στην Κύπρο, όπου θεσπίστηκε ανάλογο πλαίσιο τον περασμένο Δεκέμβριο, «μη συνεργάσιμος» θεωρείται ο δανειολήπτης που δεν παρέχει τις πληροφορίες του ζητούν οι τράπεζες ή δεν ανταποκρίνεται στις οχλήσεις τους που ξεκινούν από τις 31 ημέρες μετά τη μη καταβολή δόσης ή δεν αποδέχονται προτάσεις ρύθμισης των δανείων τους. Οι δανειολήπτες αυτοί καθώς και οι εγγυητές των δανείων τους, δεν προστατεύονται από πλειστηριασμούς.

 

2. Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού και τη θέσπιση του θεσμού της διαμεσολάβησης μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών είναι επίσης ένα θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί το διυπουργικό όργανο. Στόχος είναι να μπλοκαριστεί η εύκολη προσφυγή δανειοληπτών στη Δικαιοσύνη όπου σε ποσοστό άνω του 50% δικαιώνονται από τα Ειρηνοδικεία. Προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν «διαμεσολαβητές» ή θα συσταθούν επιτροπές επίλυσης διαφορών με πρόσχημα την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

 

3. Η ίδια Επιτροπή θα αναλάβει να ανοίξει εκ νέου και τον φάκελο της αναθεώρησης του πτωχευτικού κώδικα και της προπτωχευτικής διαδικασίας, υπό την πίεση των τραπεζών για ταχύτερες και ευκολότερες διαδικασίες πτώχευσης ή «εξυγίανσης» επιχειρήσεων μέσω μετοχοποίησης χρεών, εισόδου νέων επενδυτών, υποχρεωτικών αυξήσεων κεφαλαίου, θέσπισης ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τις τράπεζες, δημιουργία ειδικών πτωχευτικών δικαστηρίων κ.ά.

 

…………………………………………………………….

 

Στο… στόχαστρο ο νόμος Κατσελη

 

Την εύκολη προσφυγή δανειοληπτών στη Δικαιοσύνη, όπου σε ποσοστό άνω του 50% δικαιώνονται από τα Ειρηνοδικεία, θα προσπαθήσει να μπλοκάρει το «Κυβερνητικό Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους»

 

Scroll to top