Ο Αντρέα Καμιλλέρι, ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας στην Ιταλία, μάς καλεί σ' αυτό το μυθιστόρημά του να περάσουμε τριάντα ημέρες μαζί με τον γνωστό του ήρωα, επιθεωρητή Μονταλμπάνο.
Τριάντα ιστορίες, τριάντα έρευνες ανθρωποκτονιών και άλλων εγκλημάτων που δεν συμβαίνουν μόνο στη Βιγκάτα, την πόλη της Σικελίας που ζει και εργάζεται ο επιθεωρητής, αλλά και στην υπόλοιπη Ιταλία, συνθέτουν τη δομή του βιβλίου. Κάθε υπόθεση που παρουσιάζεται έχει τη δική της μαγεία: εγκληματίες, ηλικιωμένοι, νέοι, μορφωμένοι, καλλιεργημένοι και ανήθικοι πρωταγωνιστούν στις ιστορίες του, που έχουν ως μοναδικό κοινό παρονομαστή τον Σάλβο Μονταλμπάνο, ο οποίος στη σκληρότητα της ζωής, αντιτάσσει το δικό του ιδιόρρυθμο στυλ.
Μερικές από τις ιστορίες αναφέρονται σε γεγονότα που συνέβησαν όταν ο επιθεωρητής εκείνος έκανε τα πρώτα του βήματα ως αστυνομικός. Πρόκειται λοιπόν για τριάντα έρευνες, μερικές αρκετά παράξενες, αλλά, αν λάβουμε υπόψη μας το χαρακτήρα του αστυνόμου, δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές.
Το δειγματολόγιο των εγκλημάτων είναι μεγάλο: προμελετημένα ή εξ αμελείας, σκηνοθετημένα, προαναγγελθέντα ή απλώς εικονικά. Μερικές φορές ο Μονταλμπάνο φτάνει έγκαιρα, άλλες πολύ αργά. Ορισμένες φορές η δικαιοσύνη των ανθρώπων έρχεται λογικά και έγκαιρα να δώσει λύση, άλλες η εκδίκηση ή οι ενοχές δίνουν τη δική τους. Μερικές φορές, όπως συμβαίνει στη ζωή, δεν υπάρχει η εξυπνάδα για να εξηγηθεί το μυστήριο των εγκλημάτων και γενικότερα των ανθρώπινων πράξεων. Κάθε υπόθεση αφήνει ένα συναίσθημα ικανοποίησης ή πίκρας, γιατί υπάρχουν και μερικές ιστορίες στις οποίες θα ήταν καλύτερα να έμεναν τα πράγματα όπως είχαν, να μη δινόταν λύση στο πρόβλημα. Εγκλήματα που γίνονται από πάθος, για χρηματικές διαφορές, από τη Μαφία, από φιλοδοξία, εν βρασμώ ψυχής ή από τη συνηθισμένη καθημερινή φθορά. Εγκληματίες ηλικιωμένοι, νέοι, άντρες, γυναίκες, όμορφοι, άσχημοι, ανήθικοι, ηθικοί, καλλιεργημένοι, αμόρφωτοι.
Μοναδικός κοινός παρονομαστής σ’ αυτό το πολυάριθμο πλήθος, ίσως, η ανθρώπινη συμπεριφορά του Σάλβο Μονταλμπάνο, που στη σκληρότητα της ζωής αντιτάσσει, με το δικό του στιλ, τη διάλεκτο που χρησιμοποιεί όταν μιλάει και τη μοιρολατρική αλλά όχι υποταγμένη ηθική, τα φθαρμένα αλλά πάντα δυνατά όπλα του ανθρώπου: την εξυπνάδα, την ειρωνεία και τον οίκτο.
O Αντρέα Καμιλλέρι (γεννημένος στο Porto Empedocle, στη Σικελία, το 1925. Είναι εν ζωή) είναι σήμερα ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας της Ιταλίας. Άργησε ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο, κι όταν το αποφάσισε, στα 60 του, η σειρά με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο (που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Ισπανού συγγραφέα Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν), έγινε αμέσως ένα μοναδικό εκδοτικό φαινόμενο.
Ολόκληρη η Ιταλία, κι όχι μόνο η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Σικελία, ερωτεύτηκε αυτόν το μεγάλο τεχνίτη της πλοκής και της γλώσσας, του «πατρικού» σικελικού ιδιώματος.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του, τα περισσότερα από τις εκδόσεις Πατάκη: «Το σχήμα του νερού», «Την εποχή του κυνηγιού», «Σκύλος από τερακότα», «Ο κλέφτης της μεσημβρίας», «Αίτηση για τηλέφωνο», «Η φωνή του βιολιού», «Τριάντα ημέρες με τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο», «Το άρωμα της νύχτας», «Εκδρομή στο Τίνταρι», «Τα πορτοκάλια του Μονταλμπάνο», «Λουίτζι Πιραντέλο», «Καπνός στον ορίζοντα» (εκδ. Καστανιώτη), «Ο ζυθοποιός του Πρέστον», «Υποχρεωτική πορεία», «Η υπομονή της αράχνης», «Η άλωση του Μακαλλέ», «Πανσιόν Εύα», «Ήλιος του Αυγούστου», «Η εξαφάνιση του Πατό» (εκδ. Καστανιώτη), «Χάρτινο φεγγάρι», «Το χρώμα του ήλιου», «Οι έρευνες του αστυνόμου Κολλούρα», «Τα φτερά της πεταλούδας», «Ίχνη στην άμμο», «Το ματωμένο χωράφι», «Η ηλικία της αβεβαιότητας», «Σιωπή», «Ο χορός του γλάρου» και «Προσωρινή διακοπή».
Επιμέλεια: Νόρα Ράλλη – [email protected]