Pin It

Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο μετρό. Χθες η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, η οποία έκρινε την απεργία παράνομη. Την ίδια στιγμή το υπουργείο αποφάσιζε κλιμάκωση των απειλών: πρώτα e-mail, έπειτα επίταξη κι αν δεν συμμορφωθούν… απόλυση

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Σε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εργαζόμενους εξελίσσεται η συνεχιζόμενη απεργία στο μετρό, που ταλαιπωρεί σε καθημερινή βάση 600-650 χιλιάδες επιβάτες. Το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), με την υπ' αριθμό 92 απόφασή του έκρινε παράνομες τις κινητοποιήσεις και απαγόρευσε τη συνέχισή τους. Το σωματείο των εργαζομένων όμως κήρυξε νέα απεργία για σήμερα. Στάση εργασίας κάνουν 12 μ.-4 μ.μ. οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό και το τραμ, ενώ λεωφορεία και τρόλεϊ δεν θα κινηθούν 11 π.μ.-4 μ.μ.

 

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, χθες έγινε σύσκεψη στο αρμόδιο υπουργείο, στην οποία μετείχε ο Κωστής Χατζηδάκης και η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ. Ως πρώτο μέτρο θα προχωρήσουν στην αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν σε επίταξη, στην οποία αν δεν συμμορφωθούν οι απεργοί θα οδηγηθούν σε απόλυση.

 

Προηγουμένως, ο Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του δεν αρκέστηκε μόνο σε καταδίκη των κινητοποιήσεων, αλλά κατηγόρησε τους απεργούς για μειωμένη συμμετοχή. «Πληρώνονται ενώ θεωρητικώς απεργούν» είπε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας προσφυγές στη Δικαιοσύνη για την καταβολή μισθών τις ημέρες των κινητοποιήσεων, αλλά και τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου. Επανέλαβε ότι θα εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ με την αναφορά του ότι «υπάρχουν όροι και όρια στην απεργία» αφήνει εμμέσως να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πιο σκληρά μέτρα εναντίον των απεργών.

 

Ανένδοτοι όμως εμφανίζονται οι απεργοί, που χθες οργάνωσαν συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από άλλους φορείς, όπως η ΔΕΗ. «Συνεχίζουμε. Να φέρουν φέρετρα» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μετρό, που αποκάλυψε ότι χθες, μετά τις δηλώσεις του υπουργού, ένας 40χρονος τεχνίτης έπαθε έμφραγμα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Δύο ημέρες πριν, είχε σημειωθεί άλλο ένα καρδιακό επεισόδιο σε 50χρονο απεργό. Ο πρόεδρος του σωματείου κατήγγειλε επίσης ότι η αγωγή από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ κατατέθηκε στις 10.50 χθες, κοινοποιήθηκε στους φορείς μία ώρα αργότερα και συζητήθηκε στις 14.30.

 

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, η συμμετοχή στις απεργίες της περασμένης εβδομάδας κυμάνθηκε από 33-38,4%, ενώ υπήρχε υψηλός αριθμός εργαζομένων με ρεπό και άδειες. Ειδικά το Σαββατοκύριακο η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 14-16%. «Δεν είναι όλη η αλήθεια» διευκρίνισε ο Αντ. Σταματόπουλος, που σημείωσε ότι στις συγκεκριμένες απεργίες δεν συμμετείχαν όλα τα σωματεία του μετρό.

 

Διαφορετική είναι η εικόνα που δίνει η Ενωση εργαζομένων στον Ηλεκτρικό, που αναφέρει ότι η συμμετοχή στην απεργία έφτασε στο 90%, αφήνει όμως να εννοηθεί ότι κάποιοι έκαναν χρήση των αδειών τους για λόγους που έχουν σχέση με την επικείμενη συνταξιοδότησή τους.

 

Στο πλευρό των απεργών τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που χαρακτηρίζει επικοινωνιακού χαρακτήρα τις δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη και ζητάει ένα νέο μοντέλο για τις συγκοινωνίες που θα εξυπηρετεί τους πολίτες. «Ενιαίο κρατικό φορέα συγκοινωνιών» που θα εξυπηρετεί τον πολίτη και θα εξασφαλίζει φτηνό εισιτήριο, ζητάει το ΚΚΕ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

«Κόλαση» η Αθήνα χωρίς το μετρό

 

«Στην πόλη που όλοι βιάζονται», χωρίς μετρό δεν γίνεται: αυτή ήταν χθες η σκέψη πολλών συμπολιτών μας που βρίσκονταν είτε στη στάση, είτε «εγκλωβισμένοι» εντός του λεωφορείου και περίμεναν την ευλογημένη στιγμή που θα έφταναν στον προορισμό τους, καθώς για πολλούς η εναλλακτική επιλογή περιελάμβανε 2-3 γραμμές λεωφορείων, πολύ πρωινό ξύπνημα και πολλή ώρα στον δρόμο. Ετσι, εκνευρισμός και ταλαιπωρία ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά των μετακινήσεων του επιβατικού κοινού μια ακόμη μέρα χωρίς Μετρό.

 

«Εκανα δυόμισι ώρες από τη Γλυφάδα στο Κέντρο. Με το Μετρό, κάνω μία ώρα», μας είπε ένας επιβάτης, αφήνοντάς μας τρέχοντας για να στριμωχτεί στο λεωφορείο, που περίμενε υπομονετικά.

 

«Κατέβηκα από την Αγ. Παρασκευή στο Κέντρο σε δύο ώρες, ενώ συνήθως χρειάζομαι 40 λεπτά», μας λέει ένας ακόμη κύριος. «Ταλαιπωρήθηκα, ήταν μια περιπετειώδης ημέρα. Οι επιβάτες ήταν εκνευρισμένοι, ο ένας πάνω στον άλλο. Αναγκάστηκα να αλλάξω λεωφορείο, καθώς υπήρχε και ένα περιστατικό απόπειρας κλοπής. Επικράτησε πανζουρλισμός καθώς όλοι έπεσαν πάνω στον υποψήφιο κλέφτη με σκοπό να τον λιντσάρουν. Σταμάτησε το λεωφορείο, αλλά δεν ασχολήθηκα γιατί κατέβηκα να προλάβω ένα ραντεβού που είχα», μας είπε ο ίδιος. Τελικά το ραντεβού ακυρώθηκε, γιατί ο κύριος που περίμενε… κόλλησε στην κίνηση, καθώς επέλεξε να μετακινηθεί με το Ι.Χ. του.

 

Ταλαιπωρία και για τους καθημερινούς χρήστες της οδικής συγκοινωνίας. «Ξύπνησα νωρίτερα για να πάω στη δουλειά μου. Αν και δεν παίρνω Μετρό, γνώριζα ότι θα καθυστερήσω λόγω κίνησης», μας είπε ένας νεαρός. «Προτίμησα να εξοικονομήσω χρόνο κι επέλεξα να πάρω ταξί, αν και πλήρωσα επιπλέον 2-3 ευρώ από ό,τι συνήθως λόγω κίνησης», μας είπε μια κυρία.

 

Δύσκολη μέρα και για τους αυτοκινητιστές, αν και για τους ιδιοκτήτες ταξί ενισχύθηκε ελαφρώς το μεροκάματο, ενώ για τους οδηγούς «βγήκε πιο εύκολα το ενοίκιο», όπως μας είπαν. Ωστόσο, όλοι συμφώνησαν πως «η κούραση ήταν μεγάλη λόγω κίνησης. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε βασικούς οδικούς άξονες τις ώρες αιχμής», η διάρκεια των οποίων επιμηκύνεται κάθε μέρα απεργίας των συγκοινωνιών.

 

«Η μέρα ήταν κόλαση», λένε και οι οδηγοί των λεωφορείων. «Εκανα μία ώρα τη διαδρομή Ιλίσια – Ακαδημίας, ενώ συνήθως κάνω μισή», υποστηρίζει οδηγός της γραμμής 220. Πέρα από την κίνηση, οι οδηγοί των λεωφορείων έχουν να αντιμετωπίσουν και τον εκνευρισμό των επιβατών, λέγοντας ότι «δυσανασχετεί ο κόσμος κι ενοχλεί τον οδηγό. Εμάς βλέπουν και ξεσπάνε. Αλλοι μού φώναζαν “μην ανοίγεις”, για να μην μπει κι άλλος κόσμος», περιγράφει οδηγός της γραμμής 608.

 

Σύμφωνα με σταθμάρχες, οι γραμμές των λεωφορείων ενισχύθηκαν με 30-40 έξτρα οχήματα, ενώ υπήρξε, σύμφωνα με επόπτες, ενίσχυση οχημάτων σε «γραμμές-κορμούς», με τις ελλείψεις σε προσωπικό και τα «μισά λεωφορεία στα αμαξοστάσια λόγω βλάβης», να δυσχεραίνουν την κατάσταση.

 

Η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού ουδόλως ευνοεί την κατανόηση των εργασιακών προβλημάτων των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε., με τους περισσότερους να αντιμετωπίζονται ακόμη με τη νοοτροπία του «δακτυλοδεικτούμενου δημόσιου υπάλληλου».

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

Scroll to top