Φουντώνει η μάχη της Αθήνας μεταξύ Κακλαμάνη και Σπηλιωτόπουλου. Διεργασίες για αντάρτικες υποψηφιότητες σε αρκετές περιφέρειες
Της Αλίκης Μάτση
Τοπικοί εμφύλιοι μαίνονται στη Ν.Δ., τους οποίους στην ουσία προκάλεσαν οι κακοί χειρισμοί της ηγεσίας του κόμματος, που φαίνεται να μην ακούει τα κελεύσματα των ανά την Ελλάδα κοινωνιών.
Και φαίνεται ότι την αναγκάζουν, ταυτόχρονα με τον φόβο της ήττας και της πολιτικής αστάθειας που αυτή συνεπάγεται, να επιχειρήσει να «αποπολιτικοποιήσει» τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Εξ ου και επισήμως δεν δίνεται το χρίσμα σε κανέναν υποψήφιο, αν και όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ποιος στηρίζει ποιον. Επιλέγει, επίσης, να μην προχωρήσει σε διαγραφές, αναμένοντας προφανώς το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών.
Ταυτόχρονα, οι πιέσεις που η κυβέρνηση δέχεται από τα δεξιά της, αφού τουλάχιστον δύο, αν όχι τρεις, ακόμη υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τον Δήμο της Αθήνας από τα άλλα κόμματα της «δεξιάς πολυκατοικίας», δημιουργούν σκηνικό αβεβαιότητας, αλλά και εντονότατη παρασκηνιακή γκρίνια.
Γιαννόπουλος κατά Μπακογιάννη
Στο ήδη τεταμένο σκηνικό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήρθε να προστεθεί ακόμη μια αντάρτικη υποψηφιότητα: αυτή του πρώην υπουργού Υγείας Θαν. Γιαννόπουλου για την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, όπου η Ν.Δ. έχει ήδη δώσει το χρίσμα στον νυν δήμαρχο Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη. Ο τελευταίος, πάντως, σε συνέντευξή του χθες (στο Star) προέτρεψε τον Θαν. Γιαννόπουλο να κατέβει υποψήφιος.
Παράλληλα, η Συγγρού αναγκάζεται προφανώς να απορρίψει τη βασική της επιλογή για την Περιφέρεια Αττικής, τον νυν δήμαρχο Περιστερίου Αν. Παχατουρίδη, που φερόταν ως ο εκλεκτός της έναντι του νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού.
Ο κ. Παχατουρίδης δήλωσε χθες στην «Εφ.Συν.»: «Είμαι δήμαρχος Περιστερίου, για το Περιστέρι δουλεύω και σχεδιάζω. Εχω μια σταθερή άποψη για την Περιφέρεια ότι θα πρέπει να εκπροσωπηθεί από ανθρώπους αυτοδιοικητικούς, ανεξάρτητους και αντιμνημονιακούς. Θεωρώ ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να έχει “γαλάζιο” περιφερειάρχη, αλλά ούτε και έγχρωμο».
Και μόνο ο αυτοχαρακτηρισμός του ως αντιμνημονιακού αποκλείει τον κ. Παχατουρίδη από τις επιλογές της γαλάζιας παράταξης.
Η μάχη της Αθήνας είναι αυτή που… πονάει περισσότερο, παρά την επιφαινόμενη αδιαφορία, με την παράλληλη διεκδίκηση από τον εκλεκτό Μαξίμου και Συγγρού Αρη Σπηλιωτόπουλο και τον «αντάρτη» Νικήτα Κακλαμάνη.
Η μάχη του Κέντρου
Ηδη το ματς ξεκίνησε με τον πρώην δήμαρχο να αποκαλεί «κεντρώο» τον Αρη Σπηλιωτόπουλο και τους συνεργάτες του τελευταίου να αποφαίνονται ότι είναι εκείνος που μπορεί να συσπειρώσει τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο». Ο Νικ. Κακλαμάνης πάντως δήλωσε (στον «Real FM») πως αν στον δεύτερο γύρο περάσουν Σπηλιωτόπουλος – Σακελλαρίδης (ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ) θα στηρίξει την επιλογή του κόμματός του.
Οι πιέσεις που η Ν.Δ. δέχεται από τα κόμματα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις αλλεπάλληλες αποχωρήσεις και διασπάσεις είναι σοβαρές και οι υποψήφιοι που ακούγονται ως αντίπαλοι, είναι βέβαιο ότι θα διασπάσουν τους δεξιούς ψηφοφόρους.
Οι πληροφορίες φέρουν τους ΑΝ.ΕΛΛ. να κατεβάζουν τον βουλευτή Βασίλη Καπερνάρο, ενώ το νεοσυσταθέν κόμμα του Βύρωνα Πολύδωρα, που συμπράττει με τη Νέα Μέρα του Χρήστου Ζώη, να έχει κάνει κρούση στην κόρη του τέως προέδρου της Ν.Δ. Αλεξία Εβερτ, για την οποία δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει αποδεχτεί. Αν δεν αποδεχτεί τελικά, είναι πιθανό τα δύο κόμματα να στηρίξουν τον Ν. Κακλαμάνη. Είναι επίσης γνωστό ότι υποψήφιος της Χρυσής Αυγής θα είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος Ηλ. Κασιδιάρης. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και η ανεξάρτητη υποψηφιότητα Καμίνη.
Και στη Θεσσαλονίκη, ο πόλεμος Τζιτζικώστα – Ιωαννίδη καλά κρατεί (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ), ενώ η Συγγρού βρίσκεται σε αναζήτηση του αντίπαλου δέους του Γιάννη Μπουτάρη για τον δήμο της συμπρωτεύουσας. Οι τελευταίες πληροφορίες είναι ίδιες με τις αρχικές: το προβάδισμα έχει ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος φερόταν να μην αποδέχεται. Υπάρχει άλλωστε και το προηγούμενο του Κ. Γκιουλέκα, ο οποίος επίσης φέρεται να απέρριψε πρόταση της Συγγρού.
Ποιοι παίρνουν χρίσμα
Πάντως, κάποιες υποψηφιότητες περιφερειαρχών έχουν μάλλον κλειδώσει. Συγκεκριμένα οι περιφερειάρχες που η Ν.Δ. θα στηρίξει είναι:
● Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ηπειρο (νυν περιφερειάρχης)
● Γιώργος Δακής στη Δυτική Μακεδονία (νυν περιφερειάρχης)
● Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία (νυν περιφερειάρχης)
● Κώστας Μπακογιάννης στην Κεντρική Ελλάδα (δήμαρχος Καρπενησίου)
● Πέτρος Τατούλης στην Πελοπόννησο (νυν περιφερειάρχης)
● Σεραφείμ Τσόκας στην Κρήτη (γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης)
● Χριστιάννα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο (γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου)
● Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο (πρώην δήμαρχος Ρόδου)
● Σπύρος Σπύρου στο Ιόνιο (νυν περιφερειάρχης)
● Γιώργος Παυλίδης στην Ανατ. Μακεδονία-Θράκη (υποψήφιος περιφερειάρχης το 2010).
Στην υποψηφιότητα του κ. Τατούλη, που έτσι μάλλον επανέρχεται στους κόλπους του κόμματος, λέγεται ότι αντιδρούν κομματικοί παράγοντες της Ν.Δ. στην Πελοπόννησο, δίχως ωστόσο, μέχρι στιγμής, να έχουν διατυπώσει αντιπρόταση για άλλο υποψήφιο.