Ο παραγωγός της Faliro House, που συμμετέχει με τρεις ταινίες στην Berlinale, μια απ' αυτές και το «Μικρό ψάρι» του Γ. Οικονομίδη, προχώρησε σε μια εντυπωσιακή κίνηση. Υπέγραψε διετή συμφωνία με τη FilmNation, μια από τις σημαντικότερες εταιρείες παραγωγής στον κόσμο, υπεύθυνη για ταινίες όπως οι «Nebraska» και «Ολα χάθηκαν»
Της Λήδας Γαλανού
Εχει πολλούς λόγους να βρίσκεται στο Βερολίνο ο παραγωγός της Faliro House: συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Tμήμα της Berlinale με «Το μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη. Αλλά και με τις ταινίες «Love Is Strange» του Αϊρα Σακς και «Things People Do» του Σάαρ Κλάιν στο Πανόραμα. Οπως και την άνοιξη, που βρέθηκε στο Φεστιβάλ Κανών ως συμπαραγωγός του «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους.
Γιατί ο Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος αρχίζει ν’ αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν είναι απλώς ένας άνθρωπος με σεβαστή περιουσία, ο οποίος από μεράκι ή προσωπικό ενδιαφέρον συνδέεται με το σινεμά. Είναι ένας επιχειρηματίας, που κάνει επιλογές που τον εμπνέουν αλλά του αποφέρουν και κάτι – είτε αυτό είναι χρήματα είτε τα απαραίτητα εφόδια για να προχωρήσει πιο πέρα. Είναι ένας επιχειρηματίας που ταυτόχρονα ξέρει να κάνει εξαιρετικές στρατηγικές και ποιοτικές επιλογές. Τα προσεχή του μόνο σχέδια εκτείνονται από το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη μέχρι το «Knight of Cups» του Τέρενς Μάλικ, ενώ έχει βάλει την υπογραφή του σε ταινίες από το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, μέχρι το «Πριν τα μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.
Κρατώντας πάντα χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας διακριτικά τις συνεντεύξεις, ο Κωνσταντακόπουλος μίλησε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της Berlinale, ως παραγωγός και μέρος της ομάδας της ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη «Το μικρό ψάρι». Κι είπε πράγματα γνώριμα, τουλάχιστον μέσα στην ελληνική κινηματογραφική κοινότητα: «Οι πόροι στην Ελλάδα είναι σίγουρα λιγότεροι από τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που βοηθάει. Αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν θέματα πολύ σοβαρά και έτσι οι πόροι για το σινεμά περιορίζονται. Η κρίση, ωστόσο, έδωσε θέματα στους δημιουργούς να αναδείξουν, έκανε τους σκηνοθέτες πιο ανήσυχους και καθάρισε το τοπίο: όταν έχεις κρατικό δανεισμό φυσικά θα υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν για αυτό και μόνο. Οταν κοπεί αυτή η συνεισφορά, μένουν οι άνθρωποι που αγαπούν το σινεμά και είναι εδώ για να κάνουν ταινίες με θυσίες».
Εκείνο που δεν είπε ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, αλλά δημοσιεύτηκε αμέσως μετά στα trade papers, ήταν μια είδηση φαντασμαγορική. Οτι, δηλαδή, η Faliro House υπέγραψε συνεργασία με τη FilmNation Entertainment, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής στον κόσμο, υπεύθυνη για ταινίες όπως το «Ολα χάθηκαν» και το «Nebraska». Η συμφωνία τους θα είναι διετής και θα καλύπτει τέσσερα με οκτώ πρότζεκτ τον κάθε χρόνο.
«Είναι τιμή», δήλωσε ο Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, «όταν κάποιος σαν τον Γκλεν Μπάσνερ σού ζητάει να συνεργαστείς μαζί του. Αυτό θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τους στόχους μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί με τον Γκλεν και όλους τους υπέροχους πολίτες της FilmNation». Για ν’ ανταποδώσει ο Γκλεν Μπάσνερ τη φιλοφρόνηση: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη συνεργασία μας με έναν τόσο σεβαστό παραγωγό και χρηματοδότη, όπως είναι ο Χρήστος και η εταιρεία του, Faliro House. Το εξαιρετικό γούστο του Κωνσταντακόπουλου συνδέεται ιδανικά με τις επιλογές της FilmNation και η υποστήριξη της χρηματοδότησης θα συνεισφέρει με βάρος στην επιτυχία μελλοντικών πρότζεκτ».
Γιατί φυσικά ο Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος δουλεύει για την ελληνική παραγωγή, υποστηρίζοντας τους δημιουργούς της χώρας, που πληρούν τις προϋποθέσεις των δικών του επιλογών, αλλά ταυτόχρονα μεριμνά ώστε η εταιρεία του να δυναμώνει, ν’ απλώνει το βεληνεκές της, όπως είναι έξυπνο και υγιές. Κι αν συνεχίσει με τον ρυθμό που ακολουθεί ώς τώρα, πολύ σύντομα θ’ αποκτήσει τη βαρύτητα και την ορμή ενός Χάρβεϊ Γουάινστιν, πράγμα ελπιδοφόρο και για τον ίδιο, αλλά και για τους Ελληνες δημιουργούς.