Του Σωτήρη Μανιάτη
Για… χάκερ κάνουν ουσιαστικά λόγο τα στελέχη της ΝΕΡΙΤ, που «χτύπησαν» και έτσι δημοσιοποιήθηκε τελικά ο πίνακας με τη μοριοδότηση όσων κατέθεσαν αίτηση για πρόσληψη (132 θέσεις δημοσιογράφων και 224 καλλιτεχνικών ειδικοτήτων). Η ΠΟΣΠΕΡΤ απάντησε άμεσα μιλώντας για ανακοίνωση «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», αμφισβητώντας τη διαδικασία και θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων.
Σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΕΡΙΤ, σε αυτή τη φάση «δεν υφίσταται καν ο προβλεπόμενος στην Προκήρυξη προσωρινός πίνακας κατάταξης των υποψηφίων, ο οποίος θα καταρτισθεί μετά την επαλήθευση των στοιχείων που δήλωσαν…» Κάτι που θα γίνει με βάση τα στοιχεία τα οποία θα κληθούν «να υποβάλουν όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι, προκειμένου να τεκμηριώσουν τόσο τα τυπικά τους προσόντα όσο –ιδίως– την προηγούμενη εμπειρία τους, σε θέση αντίστοιχη με αυτή για την οποία έχουν υποβάλει υποψηφιότητα [...] Ο πίνακας που δημοσιεύουν διάφορα ιστολόγια καταρτίσθηκε μηχανογραφικά, βάσει των δηλωθέντων από τους υποψηφίους προσόντων, και εγκαταστάθηκε σε δοκιμαστικό περιβάλλον. Η δε δημοσιοποίησή του είναι προϊόν προσπέλασης στο δοκιμαστικό περιβάλλον από μη εξουσιοδοτημένους τρίτους». Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ ξεκαθαρίζει ότι «ερευνά το θέμα, για τον εντοπισμό των υπευθύνων της συγκεκριμένης ενέργειας. Είναι πάντως προφανές, ότι τόσο αυτοί, όσο και όποιοι τροφοδοτούν τη σχετική παραφιλολογία, όχι μόνο δεν θέλουν να συμβάλουν στην εξέλιξη αυτής της διαφανούς και ανοικτής διαδικασίας αλλά, αντιθέτως, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να την υπονομεύσουν και να την ακυρώσουν. Από πλευράς μας, δεσμευόμαστε ότι οι προσπάθειές τους θα αποτύχουν και η διαδικασία θα συνεχισθεί απρόσκοπτα».
Από την πλευρά της η ΠΟΣΠΕΡΤ ρωτά αν αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε ποτέ για τη ΔΤ και επίσης γιατί «τέτοια πρεμούρα να μην αποκαλυφθεί τι δήλωσε κάθε υποψήφιος». Μπαίνει όμως και σε άλλα θέματα, ρωτώντας αν έχει γίνει καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πού πραγματοποιήθηκε το χάκινγκ, στον σέρβερ της ΝΕΡΙΤ και ποιος τον διαχειρίζεται ή της ICAP (εταιρεία που έχει προσληφθεί ως τεχνικός σύμβουλος), καθώς αν ισχύει το δεύτερο «δεν συνιστά αυτόματη καταγγελία της σύμβασης;».
Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταλήγει κάνοντας λόγο για «φιάσκο» ως προς την ασφάλεια και «την εγκυρότητα του διαγωνισμού». «Για κλάματα και ο διαγωνισμός τους, για κλάματα και η ΔουΤου version 2 με την επωνυμία ΝΕΡΙΤ που έχει καταντήσει το Δημόσιο Φορέα Ενημέρωσης και Πολιτισμού ένα δοκιμαστικό περιβάλλον για μη εξουσιοδοτημένους τρίτους όπου πειραματίζονται με τις απαράβατες αρχές της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της ελευθεροτυπίας».