eyath

13/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρία παλιά σκάνδαλα «πνίγουν» την ΕΥΑΘ

Ο εισαγγελέας Διαφθοράς «ξεθάβει» έργα της εταιρείας άνω των 13 εκατ. ευρώ που αφορούν αναθέσεις σε εργολάβους πριν καν ανακοινωθεί ο διαγωνισμός, προμήθειες υλικών που έγιναν χωρίς παραστατικά και συμβάσεις-φαντάσματα.
     
Pin It

Ο εισαγγελέας Διαφθοράς «ξεθάβει» έργα της εταιρείας άνω των 13 εκατ. ευρώ που αφορούν αναθέσεις σε εργολάβους πριν καν ανακοινωθεί ο διαγωνισμός, προμήθειες υλικών που έγιναν χωρίς παραστατικά και συμβάσεις-φαντάσματα

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Τρεις υποθέσεις που «λίμναζαν» από καιρό στα χέρια των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης και αφορούν έργα άνω των 13 εκατομμυρίων ευρώ της Εταιρείας Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης βγάζει στην επιφάνεια ο εισαγγελέας διαφθοράς, Αργύρης Δημόπουλος. Περιλαμβάνουν αναθέσεις σε εργολάβους πριν από τον διαγωνισμό, προμήθειες υλικών χωρίς παραστατικά και συμβάσεις-φαντάσματα που έχουν εξαφανιστεί…

 

Στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που κάνει ο εισαγγελέας διαφθοράς για την ΕΥΑΘ, μετά τις καταγγελίες που έγιναν και τα στοιχεία που προέκυψαν στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ, φαίνεται ότι έπεσε πάνω σε «λαβράκι». Ανακάλυψε τρεις παλαιότερες έρευνες που διενεργούσαν επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης και οι οποίες «λίμναζαν», κυρίως λόγω των εμποδίων που έβρισκαν μπροστά τους οι ελεγκτές.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγαλύτερη από τις τρεις υποθέσεις αφορά συμβάσεις 18 έργων της ΕΥΑΘ που έγιναν το χρονικό διάστημα 2004-2006, με οικονομική ζημιά που ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια ευρώ. Οπως έγινε γνωστό, οι ελεγκτές βρήκαν εντολές εργασιών προς εργολάβους πριν γίνει επισήμως η ανάθεση των έργων!

 

Με απλά λόγια, κάποιοι «αρμόδιοι» έστελναν τους εργολάβους να κάνουν ένα έργο πριν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός ή, εάν δεν χρειαζόταν διαγωνισμός, πριν βγει η επίσημη εντολή ανάθεσης. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό… Ακόμη και στις επίσημες εντολές που εκδίδονταν αργότερα δεν περιλαμβανόταν το είδος του έργου, ούτε καν τα υλικά που χρησιμοποιούνταν! Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «διακρίνεται ότι ακόμη και οι μετακινήσεις των υλικών έγιναν χωρίς παραστατικά».

 

Οι άλλες δύο περιπτώσεις που ερευνώνται αποκαλύφθηκαν κατόπιν καταγγελιών ανώτερων στελεχών της ΕΥΑΘ. Στη μία περίπτωση, διευθυντικό στέλεχος της επιχείρησης ανέφερε ότι την επίμαχη περίοδο υπογράφηκαν παρανόμως κάποιες συμβάσεις έργων αποκατάστασης. Οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης που τις αναζήτησαν όμως για να τις ελέγξουν δεν τις βρήκαν πουθενά. Οταν ζήτησαν εξηγήσεις, η αποστομωτική απάντηση που πήραν ήταν ότι… «καταστράφηκαν»! Μια παρόμοια καταγγελία άλλου στελέχους της ΕΥΑΘ αφορούσε παράνομες εντολές εργασιών σε εργολάβους, η τύχη των οποίων επίσης αγνοείται…

 

Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων και δεδομένου ότι οι τρεις υποθέσεις είχαν κολλήσει βρίσκοντας αυτά και πιθανώς και άλλα ανήκουστα προσκόμματα, ο εισαγγελέας διαφθοράς ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Αγγελο Βάσσιο, να εποπτεύσει τις έρευνες, με ρητή εντολή να έχουν περαιωθεί ώς το Πάσχα.

 

Από τον Δεκέμβριο

 

Η «Εφ.Συν.» από τις 26 Δεκέμβρη είχε δημοσιεύσει ότι ο εισαγγελέας διαφθοράς «ψάχνει» την ΕΥΑΘ, ενώ η διοίκηση της εταιρείας με ανακοίνωσή της τότε δήλωνε «έκπληξη».

 

Αρχικά, στο μικροσκόπιο του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού μπήκε η -προς ιδιωτικοποίηση- Εταιρεία Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης κατόπιν καταγγελιών για κακοδιαχείριση, για συγκάλυψη υπεξαίρεσης και «εκσυγχρονισμό» του πληροφοριακού συστήματος κόστους 2 εκατομμυρίων ευρώ εν όψει της πώλησης.

 

Ηδη ο εισαγγελέας διαφθοράς, Αργύρης Δημόπουλος, είχε δώσει:

 

* Παραγγελία προς την οικονομική επιθεώρηση να διενεργήσει εις βάθος έλεγχο για όλες τις αναθέσεις έργων που έγιναν από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΑΘ κατά την τριετία 2008-2010. Επισήμαινε να εξεταστεί εάν οι αναθέσεις αυτές έγιναν με αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου ή μόνο ορισμένων μελών της διοίκησης, να ελεγχθούν τα τιμολόγια για τυχόν υπερτιμολογήσεις και όλες οι καταβολές των εκτός έδρας αποζημιώσεων.

 

* Παραγγελία προς τον πταισματοδίκη να εξεταστεί ο φάκελος εκσυγχρονισμού του πληροφοριακού συστήματος της ΕΥΑΘ, κόστους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο φέρεται να προωθείται από τη σημερινή διοίκηση εν όψει της επικείμενης πώλησης και, σύμφωνα με την καταγγελία, αυτό γίνεται για να είναι συμβατό με το πληροφοριακό σύστημα συγκεκριμένων «επενδυτών»… Κάτι τέτοιο, βέβαια, φαίνεται ότι θα ζημιώσει την επιχείρηση προς όφελος των ιδιωτών. Και εδώ μπαίνει και η παραγγελία προς το ΤΑΙΠΕΔ να προσκομίσει τη σύμβαση παραχώρησης.