13/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κέντρα (Μη) Εξυπηρέτησης

Στο κτίριο της Π. Ράλλη, καθημερινά 600 μετανάστες στήνονται από το ξημέρωμα για να καταθέσουν αίτηση για άδεια διαμονής και τελικά μόνο οι 60 το καταφέρνουν.
      Pin It

Στο κτίριο της Π. Ράλλη, καθημερινά 600 μετανάστες στήνονται από το ξημέρωμα για να καταθέσουν αίτηση για άδεια διαμονής και τελικά μόνο οι 60 το καταφέρνουν

 

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

Σε καθημερινό Γολγοθά έχουν εξελιχθεί τα υποστελεχωμένα «καταστημάτα μιας στάσης» που εξυπηρετούν τα αιτήματα των «υπηκόων τρίτων χωρών», αφενός για τους μετανάστες που υπομένουν αφόρητο συνωστισμό για να ανανεώσουν την άδεια διαμονής τους και αφετέρου για τους ίδιους τους εργαζομένους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

 

Στο κτίριο της Π. Ράλλη και Σαλαμινίας, 500 με 600 μετανάστες στήνονται από το ξημέρωμα για να προλάβουν να μπουν σε σειρά προτεραιότητας. Περιμένουν ατελείωτες ώρες ο ένας πάνω στον άλλο, για να μπορέσουν να καταθέσουν την πολυπόθητη αίτηση για άδεια διαμονής.

 

Και παράβολο 300 ευρώ

 

Από αυτούς οι μισοί περνούν μέσα και τελικά μόνο περίπου οι 60 καταφέρνουν να κάνουν αιτήσεις. Να σημειωθεί ότι για να καταθέσει αίτηση ένας μετανάστης πρέπει να πληρώσει παράβολο ύψους 300 ευρώ. Πολλές φορές δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πληρώσει το πανάκριβο αυτό παράβολο και παρ’ όλα αυτά να μην καταφέρει να καταθέσει την αίτηση.

 

Ο νόμος 4018/2011 ορίζει ότι οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μετατρέπονται σε «καταστήματα μιας στάσης». Αυτή η μετατροπή έγινε τελικά πάνω από δύο χρόνια μετά, την 1η Ιανουαρίου 2014, αλλά η διαδικασία στελέχωσης των καταστημάτων, μέσω μετατάξεων και κινητικότητας, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

 

Κι ενώ ώς τότε οι δήμοι είχαν την αρμοδιότητα της παραλαβής των αιτήσεων τις οποίες διαβίβαζαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πλέον αυτή η αρμοδιότητα τους αφαιρέθηκε. Ετσι, από τα 66 γραφεία παραλαβής αιτήσεων που υπήρχαν στην Αττική, πλέον έχουν απομείνει μόνο τρία (Αθήνα, Πειραιάς, Παλλήνη).

 

Η πρώτη συνέπεια είναι ότι ενώ οι δήμοι βρίσκονταν δίπλα στον πολίτη, τώρα οι μετανάστες πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, καμιά φορά και θαλάσσιες -αν για παράδειγμα μένουν στα Κύθηρα και πρέπει να μεταβούν στον Πειραιά-, προκειμένου να κάνουν την αίτησή τους.

 

Η δεύτερη συνέπεια είναι ότι οι υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επιφορτίζονται πλέον και με το έργο των 250 υπαλλήλων των δήμων που πριν είχαν τις σχετικές αρμοδιότητες.

 

Η προσωρινή λύση που έχει δοθεί στο πρόβλημα μέσω εγκυκλίου από το υπουργείο Εσωτερικών είναι η αυτοδίκαιη πεντάμηνη παράταση ισχύος των αδειών διαμονής που λήγουν από 1/1/14 – 30/4/14.

 

Σύμφωνα όμως με τους εργαζομένους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αυτό όχι απλώς δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το εντείνει, διότι αφενός συσσωρεύονται αιτήσεις και αφετέρου «οι μετανάστες που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς δεν μπορούν να ανανεώσουν βιβλιάρια ΙΚΑ, να ταξιδέψουν και να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή».

 

Σχετική επίκαιρη ερώτηση έκανε την Τρίτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ο οποίος τονίζει ότι «οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για περιστολή δαπανών και προσωπικού στο Δημόσιο ισοπέδωσαν κάθε δυνατότητα επιτυχούς εφαρμογής και εκσυγχρονισμού της διαδικασίας εξυπηρέτησης των πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα».

 

Scroll to top