13/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενεργειακός χειμώνας στην Αττική

Τέσσερις στις 10 πολυκατοικίες δεν άναψαν φέτος καθόλου τον καυστήρα πετρελαίου, αλλά δεν έχουν και χρήματα για εγκατάσταση φυσικού αερίου, που παραμένει ακριβό. Τη ΔΕΠΑ «καρφώνει» η ΕΠΑ.
      Pin It

Τέσσερις στις 10 πολυκατοικίες δεν άναψαν φέτος καθόλου τον καυστήρα πετρελαίου, αλλά δεν έχουν και χρήματα για εγκατάσταση φυσικού αερίου, που παραμένει ακριβό. Τη ΔΕΠΑ «καρφώνει» η ΕΠΑ

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

52Δεύτερο χειμώνα με κλειστά καλοριφέρ περνούν φέτος σχεδόν τα μισά νοικοκυριά στην Αττική, σε μια περίοδο που το πετρέλαιο θέρμανσης «καίει» τις τσέπες των καταναλωτών, οι τιμές του φυσικού αερίου –παρότι έως και 44% χαμηλότερες- παραμένουν από τις ακριβότερες στην Ευρώπη και το κόστος εγκατάστασης νέων καυστήρων είναι απαγορευτικό. Με φόντο τους παγωμένους καταναλωτές και το ακριβό ενεργειακό κόστος, η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την «ενεργειακή φτώχεια» για να ξεπεράσει τους 310.000 πελάτες στην πρωτεύουσα, υποστηρίζει από την πλευρά της πως δεν είναι στο χέρι της να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην οικιακή κατανάλωση και πετάει το μπαλάκι στη μητρική της ΔΕΠΑ, επειδή δεν της παρέχει μεγαλύτερες εκπτώσεις.

 

Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα για την οικιακή κατανάλωση διαμορφώνεται στα 0,077 ευρώ η κιλοβατώρα και παρότι μετά από φόρους είναι κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε., όπως υποστηρίζει η ΕΠΑ Αττικής, εντούτοις προ φόρων είναι η 3η ακριβότερη πανευρωπαϊκά πίσω από τη Σουηδία και την Πορτογαλία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, Χρήστο Μπαλάσκα, η εταιρεία θεωρεί πως οι εκπτώσεις που λαμβάνει από τη ΔΕΠΑ ώστε να τις μετακυλήσει στην οικιακή και βιομηχανική κατανάλωση δεν είναι αρκετές, ενώ σημείωσε πως η ΕΠΑ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με τη μητρική της. Στη νέα σύμβαση θα αρχίσει να υπολογίζεται και το φτηνό αέριο που αγοράζει η Ελλάδα από την Τουρκία (Botas) στο καλάθι των τιμών με βάση το οποίο προκύπτουν οι εκπτώσεις, ενώ σήμερα υπολογίζει μόνο τις ποσότητες της Gazprom και της αλγερινής Sonatrach.

 

Οποιος κι αν έχει την ευθύνη, γεγονός είναι πως οι καταναλωτές στην Ελλάδα και συνεχίζουν να «κρυώνουν» λόγω της αδυναμίας τους να αγοράσουν ακριβό πετρέλαιο, και στο φυσικό αέριο δεν στρέφονται ως εναλλακτική λύση, τουλάχιστον όχι με τον ρυθμό που θα επιθυμούσαν οι μέτοχοι της ΕΠΑ Αττικής (ΔΕΠΑ και Shell).

 

Με βάση τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η ΕΠΑ Αττικής, το 33% των κεντρικών θερμάνσεων πετρελαίου στις πολυκατοικίες δεν άναψαν καθόλου κατά την περσινή χειμερινή περίοδο λόγω υψηλού κόστους και οικονομικής αδυναμίας των ιδιοκτητών-ενοικιαστών να ανταποκριθούν. Φέτος (2013-2014) υπολογίζεται πως τέσσερις στις δέκα πολυκατοικίες στην Αθήνα δεν έβαλαν μπροστά την κεντρική θέρμανση, αναζητώντας εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης, όπως τα κλιματιστικά, το τζάκι, τις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης κ.ά.

 

Λίγες οι συνδέσεις

 

Για την ΕΠΑ Αττικής και τους μετόχους της (ΔΕΠΑ με 51% και Shell με 49%) θεωρητικά η κάθετη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου είναι χαράς ευαγγέλια, αφού υπολογίζει πως περίπου 600.000 διαμερίσματα είναι δυνητικοί πελάτες φυσικού αερίου. Η περσινή χρήση, όμως, έκλεισε με μόλις 10.960 νέες συνδέσεις νοικοκυριών στο δίκτυο (-33%) και 872 συνδέσεις κεντρικών θερμάνσεων (-36%).

 

Ο νόμος που προβλέπει την υποχρεωτική συναίνεση του 50% +1 των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας ώστε κάποιο διαμέρισμα να συνδεθεί αυτόνομα με λέβητα φυσικού αερίου αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την ΕΠΑ Αττικής, που έχει ζητήσει την κατάργησή του.

 

Η εταιρεία στρέφεται όμως στους πελάτες που θέλουν να συνδεθούν αυτόνομα και προωθεί ειδικό πρόγραμμα επιδότησης της εγκατάστασης αυτόνομου καυστήρα με 1.200 ευρώ, που καλύπτουν περίπου το 30-40% του κόστους.

 

Scroll to top