13/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

Κλασικά δημόσια έργα!

      Pin It

Την κατάργηση των συμβάσεων του 2007 με τους μεγαλοεργολάβους και την προκήρυξη νέων διαγωνισμών ζητά ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ. Χαρακτηρίζει τον τρόπο που εξελίσσονται τα έργα «πιθάρι των Δαναΐδων» και επισημαίνει ότι «στην ουσία χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους»

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ«Η καλύτερη λύση για το Δημόσιο θα ήταν να καταργηθούν οι συμβάσεις του 2007 για τους αυτοκινητόδρομους και να προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί για την κατασκευή τους ως κλασικά δημόσια έργα». Οι βολές κατά των κυβερνητικών επιλογών για τους αυτοκινητόδρομους προέρχονται από Γιώργο Γάγαλη, τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο της ΠΕΣΕΔΕ, του φορέα των 7.130 μικρών εργολάβων. «Οι αυτοκινητόδρομοι στην ουσία χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους», παρατήρησε και σημείωσε ότι το κράτος παρέχει τις εγγυήσεις για τα κατασκευαστικά δάνεια, ενώ έχει αναλάβει να αποζημιώνει τους εργολάβους σε περιπτώσεις μείωσης των αναμενόμενων εσόδων από τα διόδια.

 

Αποδόμησε επίσης το βασικό «επιχείρημα» του υπουργείου Υποδομών για επιβάρυνση του προϋπολογισμού με μεγάλες αποζημιώσεις των εργολάβων σε περίπτωση λύσης των συμβάσεων. Επισήμανε ότι οι κρατικές ενισχύσεις είναι ήδη υψηλές και προέβλεψε ότι θα εκτιναχθούν στα 7 δισ. ευρώ με νέες περικοπές από άλλα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Εκανε λόγο για «πιθάρι των Δαναΐδων» και σημείωσε ότι «ήδη έχουμε αλλαγές στα έργα, επομένως νέες οικονομικές απαιτήσεις από τους εργολάβους», αναφερόμενος κυρίως στις σήραγγες στην Κλόκοβα, κοντά στο Αντίρριο, που προστέθηκαν με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

 

Οι συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών

 

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά τις συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών. «Χρειαζόμαστε νομοθετικό πλαίσιο, αλλά όχι… κοπτοραπτική», είπε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες διατάξεις, για τις οποίες παρατήρησε ότι «μας πάνε 40 χρόνια πίσω». Αποκάλυψε ότι επαναφέρει την αιτιολόγηση για την επιλογή του αναδόχου, μέτρο που είχε δοκιμαστεί 2-3 χρόνια στη δεκαετία του 1990 και απέτυχε, γιατί στην ουσία επέτρεπε την ανάθεση ενός έργου όχι στον μειοδότη, αλλά «σε αυτόν που ήθελε η επιτροπή», υπονοώντας «λαδώματα» από αναδόχους.

 

Τέσσερις είναι οι βασικές αντιρρήσεις της ΠΕΣΕΔΕ:

 

● Προβλέπονται απλόχερες εξουσιοδοτήσεις στις αναθέτουσες αρχές ώστε να διαμορφώνουν κατά βούληση τις προδιαγραφές των διαγωνισμών και να «φωτογραφίζουν» τον επιθυμητό ανάδοχο. Σήμερα υπάρχουν πρότυπα τεύχη δημοπράτησης και οι ενδεχόμενες αλλαγές στις προδιαγραφές εγκρίνονται με υπουργική απόφαση.

 

● Παρέχεται απόλυτη ευχέρεια στις αναθέτουσες αρχές να προκηρύσσουν «κλειστούς» διαγωνισμούς, ακόμα και να προχωρούν σε ανάθεση έργων μετά από διαπραγμάτευση. «Δεν είναι μέτρα για χώρα που έχει παράδοση στη διαφθορά», είπε ο Γ. Γάγαλης και πρόσθεσε ειρωνικά «δεν έκαναν κάτι διαφορετικό οι Τσοχατζόπουλος και Κάντας».

 

● Διατηρείται το φαύλο καθεστώς της απευθείας ανάθεσης για έργα, προμήθειες και υπηρεσίες που είναι κάτω από ένα ορισμένο προϋπολογισμό, παρόλο που ζητά την κατάργησή του ακόμη και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σήμερα στα έργα το ποσό ορίζεται στα 12.000 ευρώ, αλλά όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ οι δήμοι σπάνε τα έργα σε «δωδεκάρια» και κάνουν κατάχρηση των απευθείας αναθέσεων. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η σκανδαλώδης ρύθμιση καταργήθηκε τον Απρίλιο του 2012 από τον τότε υπουργό Μάκη Βορίδη, αλλά ο ίδιος την επανέφερε μετά από 20 ημέρες!

 

● Θεσπίζεται ο φιλικός διακανονισμός διαφορών, αλλά χωρίς να ορίζεται εκ των προτέρων η επιτροπή που θα εξετάζει τις υποθέσεις. Αντιρρήσεις εκφράζουν για την ανεξάρτητη αρχή, για την οποία αναφέρθηκε ότι στην ουσία καταργεί το υπουργείο Υποδομών.

 

«Η ενσωμάτωση των κοινοτικών Οδηγιών πρέπει να γίνεται με βάση την ελληνική πραγματικότητα», τόνισε και ζήτησε τη διατήρηση των περιορισμών για έργα με προϋπολογισμό κάτω των 5 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στους κανονισμούς. Η ΠΕΣΕΔΕ ζητά να διατηρηθούν οι ισχύοντες περιορισμοί, ώστε να μη διεκδικούν μικρά έργα οι μεγάλοι του κατασκευαστικού τομέα.

 

Scroll to top