Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση του tvxs.gr ξεκαθάρισε ότι το κόμμα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις του
Tου Νίκου Σβέρκου
Λένιν, Καστοριάδης και «κεφαλοκλειδώματα». Αυτές οι λέξεις «σημάδεψαν» τη χθεσινή εκδήλωση του tvxs.gr στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση. Τα δύο πρώτα πρόσωπα αναφέρθηκαν από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας με τον τρίτο όρο ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν υποχωρεί από τις θέσεις της.
* «Πολλοί και διάφοροι καλοθελητές ανησυχούν είτε ότι το μεγάλο κεφάλαιο κάνει “κεφαλοκλείδωμα” στον ΣΥΡΙΖΑ είτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετεξελιχθεί από δύναμη ανατροπής σε δύναμη προσαρμογής». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφτασε στην εκδήλωση λίγα λεπτά πριν λάβει τον λόγο, αποτέλεσμα της ίωσης που τον ταλαιπωρεί. «Να μην ανησυχούν, ούτε το ένα συμβαίνει ούτε το άλλο» συνέχισε και συμπλήρωσε ότι «απλώς, τα αποτελέσματα από τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή επέλαση της τελευταίας τετραετίας ανέτρεψαν τους νομιμοποιητικούς μύθους του νεοφιλελευθερισμού».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι αποτελεί «επιλογή επιβίωσης για τον παραγωγικό κόσμο της χώρας να συνομιλήσει και με αυτούς που υποστήριζαν από την αφετηρία της κρίσης ότι η νεοφιλελεύθερη λιτότητα και η απορρύθμιση δεν είναι η λύση – είναι η ίδια η κρίση», ενώ ξεκαθάρισε ότι «η πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και ο τερματισμός της λιτότητας». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει «πρωτογενές πλεόνασμα που θα στηρίζεται στην αύξηση των δημόσιων εσόδων – και όχι στην περικοπή των δημόσιων δαπανών και την κοινωνική καταστροφή».
* Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, επέμεινε στην ανάγκη για επένδυση σε «αυτό που ο Κορνήλιος Καστοριάδης χαρακτήριζε “πραγματική ιστορία”: στη “δημιουργική δραστηριότητα των ανθρώπων”. Στην ιδιωτική πρωτοβουλία».
Αυτόφωτη επιχειρηματική τάξη
Ο Δ. Δασκαλόπουλος πρόσθεσε ακόμα μια φράση του μαρξιστή διανοητή, «Δεν υπάρχει δρόμος, δρόμος που να είναι ήδη χαραγμένος» και μίλησε για την ανάγκη «ανάγνωσης» του κατά Λένιν «στρατηγικού πεδίου», φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι «μόνο μια σύγχρονη και αυτόφωτη επιχειρηματική τάξη μπορεί να γίνει η εμπροσθοφυλακή –το κοινωνικό υποκείμενο– του νέου παραγωγικού/αναπτυξιακού μοντέλου».
* Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, επισήμανε ότι χρειάζεται η αύξηση των φορολογικών εσόδων στο 42% από το 37,5% που είναι σήμερα. Τόνισε δε ότι η οικονομία δεν κατέρρευσε λόγω των υπαρκτών παθογενειών της αλλά από τις μακροοικονομικές επιλογές όπως το Μνημόνιο.
* Ο Προκόπης Παυλόπουλος, πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ., υποστήριξε ότι το σημερινό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ιδιαίτερα με το σημερινό χαμηλό ΑΕΠ, και σημείωσε ότι «πρέπει να ζητήσουμε τα ρέστα από αυτούς που ευθύνονται το ίδιο με εμάς» για τα αποτελέσματα της κρίσης, εννοώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες.
* Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά μίλησε για το «σαθρό παραγωγικό μοντέλο, που δεν ήταν βιώσιμο για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της χώρας στην ενιαία αγορά» και σημείωσε ότι «αυτό το κράτος πρέπει να το αναμορφώσουμε, αλλά όχι με οριζόντιο τρόπο». Ο δε Θεόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της «Δράσης», σημείωσε ότι απαιτείται «δραστική μείωση του κράτους για να ορθοποδήσουμε», ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος αλλά «κοινωνικό παρακράτος»[email protected]