Ο Στέφανος Βαλαβάνης, εργαζόμενος στο κατάστημα του Praktiker στο Αιγάλεω, το Σάββατο 1/2 «παραιτήθηκε οικειοθελώς» και τη Δευτέρα 3/2 βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του. Οι συνάδελφοί του περιγράφουν κλίμα τρομοκρατίας, με πειθαρχικές ποινές και μονομερείς μειώσεις μισθών
«Δεν παραιτήθηκε. Τον παραίτησαν, σπρώχνοντάς τον στον θάνατο», είναι τα σχόλια συναδέλφων του
Της Αφροδίτης Τζιαντζή
«Δεν μπορώ να σκεφτώ Και πολλά πράγματα Τώρα. όλη την μέρα μας ζαλίζουν στην δουλειά για τις συμβάσεις. Εξάλλου όπως έχουν έρθει τα πράγματα όλα είναι 50/50 Ή άνεργος ή μένεις και περιμένεις το αβέβαιο μέλλον. Απλός κερδίζουμε χρόνο».
Aυτή είναι η τελευταία καταχώριση του Στέφανου Βαλαβάνη στην προσωπική του σελίδα στο facebook, 18 Ιανουαρίου, ημέρα 24ωρης απεργίας στα καταστήματα Praktiker, ενάντια στις νέες μειώσεις μισθών. Ο 49χρονος εργαζόταν στο υποκατάστημα Praktiker του Αιγάλεω 12 χρόνια. Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έγινε η κηδεία του στο Νεκροταφείο της Νίκαιας.
Τον Στέφανο τον βρήκαν απαγχονισμένο την περασμένη εβδομάδα στο διαμέρισμά του στον Κορυδαλλό. Σάββατο 1η Φεβρουαρίου παραιτήθηκε από την εργασία του, μοναδική πηγή εισοδήματος. «Δεν παραιτήθηκε. Τον παραίτησαν, σπρώχνοντάς τον στον θάνατο», είναι τα σχόλια συναδέλφων του που δεν θέλουν να μιλήσουν επώνυμα. Η εταιρεία από τη μεριά της μιλάει για «ανυπόστατες φήμες, που δεν μπορούν να αιωρούνται».
Περίεργα περιστατικά
Η εκδοχή των συναδέλφων του διαφέρει από την επίσημη θέση της επιχείρησης, που έχει στα χέρια της το χαρτί της «οικειοθελούς παραίτησης». Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του εργαζόμενου, ιδιωτική φύλακας με πολιτικά, υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι που μυστικά κατασκοπεύει πελάτες και προσωπικό, τον βλέπει να έχει ανοίξει ένα κουτάκι με εξαρτήματα εργαλείων.
Με την κατηγορία ότι έχει πρόθεση να το κλέψει (αν και δεν υπάρχει κλοπή αν το εμπόρευμα δεν έχει περάσει τα ταμεία), τον οδηγεί στο γραφείο της διεύθυνσης.
Αυτόπτες μάρτυρες βλέπουν τον εργαζόμενο να οδηγείται στο γραφείο από τη σεκιούριτι και να βγαίνει έχοντας υπογράψει την παραίτησή του. Τι ειπώθηκε κεκλεισμένων των θυρών, κανείς δεν γνωρίζει. «Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τον εκβίασαν, για να τον εξωθήσουν σε παραίτηση.
Ηταν ένας πολύ ευαίσθητος και έντιμος άνθρωπος, από πολύ φτωχή οικογένεια», λένε οι συνάδελφοί του, ενώ το σωματείο θέτει εύλογα ερωτήματα: «Πώς γίνεται ένας άνθρωπος που την προηγούμενη κιόλας μέρα έχει υπογράψει μείωση μισθού, δείγμα ότι έχει μεγάλη ανάγκη τη δουλειά του, την επομένη να παραιτείται, χωρίς αποζημίωση και χωρίς καν το δικαίωμα για επίδομα ανεργίας;», αναρωτιέται ο Κώστας Διαμαντής, συνάδελφος του Στέφανου στο υποκατάστημα του Αιγάλεω και γραμματέας του επιχειρησιακού σωματείου. «Πριν φύγει τον ρώτησα τι συνέβη για να επέμβουμε ως σωματείο και η απάντησή του ήταν: «Δεν θέλω τίποτα. Τα λέμε τη Δευτέρα». Ηταν η τελευταία κουβέντα που ανταλλάξαμε».
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο Στέφανος είχε αυτοκτονήσει. Η εταιρεία απέρριψε το αίτημα του σωματείου να καλύψει τα έξοδα της κηδείας του, με την αιτιολογία ότι είχε λυθεί, και μάλιστα «από καιρό», η εργασιακή τους σχέση. Τα χρήματα τα μαζεύουν με έρανο οι συνάδελφοί του από όλη την Αττική: «Ενώ είχε προσληφθεί στο Αιγάλεω, τον μετακινούσαν στον Ταύρο και τη Μεταμόρφωση. Πήγαινε αδιαμαρτύρητα, αν και έμενε μακριά. Μάλιστα τελευταία, που επέστρεψε στο Αιγάλεω, ήταν ικανοποιημένος».
Η αυτοκτονία του «παραιτημένου» εργαζόμενου στα Praktiker συμπίπτει χρονικά με την ένταση των πιέσεων για υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών 7%. Η επιχείρηση καταγγέλλει την επιχειρησιακή σύμβαση και από τον Ιανουάριο προχωρά σε μονομερείς μειώσεις ακόμα και σε όσους αρνήθηκαν να υπογράψουν (περίπου 200 εργαζόμενοι σε σύνολο 1.250 δεν έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις). Εχει γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, και ενώ η άτυπη εισήγηση της επιθεώρησης είναι ότι δεν μπορούν να υφίστανται μονομερείς μειώσεις, η εταιρεία επιμένει.
«Στο Praktiker μοιράζουν έγγραφες επιπλήξεις με την παραμικρή αφορμή, ειδικά σε όσους δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό καθεστώς», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Γ. Σκορδιαλός, συνεργάτης του εργατολόγου Δ. Περπατάρη, νομικού συμβούλου του σωματείου. Οι επιπλήξεις έχουν αναφορές σε «μαρτυρίες συναδέλφων», καλλιεργώντας κλίμα ρουφιανιάς και φόβου. Με τη μητρική εταιρεία στη Γερμανία να έχει υποβάλει αίτηση πτώχευσης, το κλίμα στην ελληνική Praktiker είναι δυσοίωνο.
Κερδοφορία
Ωστόσο, η ελληνική εταιρεία παραμένει κερδοφόρα, με κέρδη 3,5 εκατομμυρίων το 2012. Από το 2011 έχουν απολυθεί και αποχωρήσει πάνω από 300 άτομα, ενώ με τη νέα μείωση έχουν αποχωρήσει περίπου 50 άτομα. «Κάναμε μια πανελλαδική 24ωρη απεργία και διαμαρτυρία στα κεντρικά στον Ταύρο, όμως υπάρχει μεγάλη τρομοκρατία. Η απειλή της ανεργίας είναι ό,τι χειρότερο», μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου, Μάκης Τσεκούρας.
Η εταιρεία δεν θέλει να σχολιάσει τις συνθήκες θανάτου του εργαζόμενου: «Δήλωσε ο ίδιος ότι θέλει να παραιτηθεί. Για λόγους προσωπικών δεδομένων δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι περισσότερο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα για τα αίτια του θανάτου του», είναι η απάντηση της Praktiker μέσω της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων, Ευαγγελίας Μπεκυράκη.