14/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην υψικάμινο της διαθεσιμότητας 200 εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής

Η οικογένεια Αγγελόπουλου, που βλέπει την εταιρεία να συσσωρεύει ζημιές τα τελευταία 4 χρόνια, ισχυρίζεται ότι εξάντλησε κάθε εναλλακτική λύση και ζητά μείωση του ενεργειακού κόστους.
      Pin It

Η οικογένεια Αγγελόπουλου, που βλέπει την εταιρεία να συσσωρεύει ζημιές τα τελευταία 4 χρόνια, ισχυρίζεται ότι εξάντλησε κάθε εναλλακτική λύση και ζητά μείωση του ενεργειακού κόστους

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Στις πλάτες των λιγοστών εργαζομένων που έχουν απομείνει να απασχολούνται στο «σβηστό» εργοστάσιο της Χαλυβουργικής στον Ασπρόπυργο φορτώνει η οικογένεια Αγγελόπουλου το κόστος της κρίσης που πλήττει τον μεταλλουργικό κλάδο στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα τους αξιοποιεί ως άθυρμα στην πολιτική διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

 

Η κυβέρνηση, που δέχεται ακόμη ένα πλήγμα στο «success story» αλλά «βολεύεται» από τις εξελίξεις για να περάσει τις υποσχετικές Σαμαρά για στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων, τρέχει τώρα να προλάβει τα χειρότερα συγκαλώντας μέσα στις επόμενες ημέρες τη διυπουργική για τη βιομηχανία, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Ενέργειας.

 

Η πρόθεση της Χαλυβουργικής να θέσει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό της ήταν γνωστή εδώ και ημέρες, επισημοποιήθηκε όμως χθες με ανακοίνωση της επιχείρησης, η οποία υποστηρίζει ότι είχε εξαντλήσει κάθε άλλη εναλλακτική λύση. Σε ανάλογες κινήσεις έχουν «απειλήσει» ότι θα προβούν το επόμενο διάστημα και άλλες μεγάλες μεταλλουργικές βιομηχανίες, σε μια προσπάθεια να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση για να εφαρμόσει μέτρα στήριξης της λειτουργίας τους, ειδικά στο μέτωπο της μείωσης του κόστους της ενέργειας που ναρκοθετεί τις εξαγωγές τους.

 

Για έξι εβδομάδες

 

Ετσι, από την ερχόμενη Δευτέρα οι 200 από τους 263 εργαζόμενους της Χαλυβουργικής θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για διάστημα τουλάχιστον έξι εβδομάδων (μέχρι 31/3/2014) και θα λαμβάνουν μόλις το 60% των αποδοχών τους από τον εργοδότη και τον ΟΑΕΔ (επίδομα). Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά στη φύλαξη των εγκαταστάσεων και την εμπορία σιδήρου. Η ίδια η εταιρεία, που τα τελευταία 4 χρόνια έχει συσσωρευμένες ζημιές άνω των 164 εκατ. ευρώ, ανέδειξε για ακόμη μια φορά το υψηλό κόστος ενέργειας ως την πηγή για τα οικονομικά της προβλήματα.

 

Οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργική έχουν ήδη πληρώσει υψηλό τίμημα για την αναδουλειά της εταιρείας, που λόγω της μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας ουσιαστικά υπολειτουργεί και δουλεύει μόνο το ελασματουργείο της (σύρματα κ.ά.), διοχετεύοντας την παραγωγή της σχεδόν αποκλειστικά σε εξαγωγές. Το 2011 η βιομηχανία απασχολούσε πάνω από 510 εργαζόμενους, ενώ μετά από προγράμματα εθελούσιας εξόδου ο αριθμός τους έχει περιοριστεί σχεδόν στο μισό.

 

Αντιδράσεις

 

Η χθεσινή απόφαση της εταιρείας, συμφερόντων των αδελφών Αγγελόπουλου, πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις, τόσο από τη ΓΣΕΕ όσο και από το Εργατικό Κέντρο Αθηνών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου από την πλευρά της ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση ώστε να καλέσει άμεσα τριμερή συνάντηση, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση της Χαλυβουργικής, επισήμανε ότι χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους για να πιέσει την κυβέρνηση, αν και οι εργαζόμενοι υιοθετούν την επιχειρηματολογία των εργοδοτών τους για το πόσο απαραίτητη είναι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

 

Το περίμενε η κυβέρνηση

 

Η κυβέρνηση από την πλευρά της εμφανίστηκε να μην… πέφτει από τα σύννεφα και να είναι προετοιμασμένη για τη χθεσινή εξέλιξη. «Δεν είναι κάτι που δεν περιμέναμε αυτό που έγινε με τη Χαλυβουργική, φοβόμασταν ότι θα συνέβαινε» σχολίασε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

 

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο πρόβλημα βιωσιμότητας που έχουν δημιουργήσει για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες οι υψηλές τιμές και η υπερφορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, πέταξε το μπαλάκι στην… τρόικα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπονοώντας ότι μπλοκάρουν ή δεν επιτρέπουν να εφαρμοστούν μέτρα για τη μείωση του κόστους ενέργειας (μείωση φόρων, «διακοψιμότητα» κ.ά.).

 

Scroll to top