16/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βασιλικός πολτός με… ταυτότητα!

Τέλος στη νοθεία αλλά κυρίως ένα επιπλέον κίνητρο στους Ελληνες παραγωγούς προϊόντων ποιότητας αναμένεται να δώσει η πιστοποίηση ταυτότητας του βασιλικού πολτού και της γύρης που παράγονται στη χώρα μας.
      Pin It

Τέλος στη νοθεία αλλά κυρίως ένα επιπλέον κίνητρο στους Ελληνες παραγωγούς προϊόντων ποιότητας αναμένεται να δώσει η πιστοποίηση ταυτότητας του βασιλικού πολτού και της γύρης που παράγονται στη χώρα μας

 

Η μελισσοκομία καλύπτει το 2,4% της ζωικής παραγωγής

 

«Στον αγροτικό τομέα δεν υφίσταται γρήγορο και εύκολο κέρδος. Η μελισσοκομία χτίζεται δεν στήνεται και γι΄αυτό θέλει αγάπη και μεράκι

 

Της Φεβρωνίας Παντελή

 

Χρειάστηκαν συντονισμένες ενέργειες πολλών ετών μέχρι να γίνει εφικτό πριν από λίγες ημέρες να καταρτιστεί ο πίνακας με τα ποιοτικά κριτήρια για τον βασιλικό πολτό και τη γύρη και να δρομολογηθεί η διαδικασία της αξιολόγησης και έγκρισής τους από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Η διαδικασία απονομής… ταυτότητας στα δύο προϊόντα πάντως πρόκειται, απ’ ό,τι μας λένε, να αποτελέσει κίνηση προστασίας τού ώς τώρα ανυπεράσπιστου καταναλωτή αλλά και των παραγωγών, που θα σταματήσουν να βλέπουν αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα –συνήθως από την Κίνα– να «βαφτίζονται» ελληνικά και να διατίθενται στο κοινό σε αισθητά χαμηλότερες τιμές.

 

«Με την ταυτότητα για τη γύρη και τον βασιλικό πολτό», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παύλος Μπαγιάτης, «δίνουμε ισχυρό κίνητρο στον Ελληνα παραγωγό να συνεχίσει να δουλεύει με το ίδιο μεράκι – κι ας είναι το προϊόν του ξένου παραγωγού πολύ πιο οικονομικό. Είμαστε στην αρχή της προσπάθειας αλλά στον σωστό δρόμο προκειμένου να θεσμοθετηθεί η ανάδειξη της ποιότητας δύο εξαιρετικών προϊόντων».

 

Δεν είναι λίγοι, μαθαίνουμε με την ευκαιρία, οι νέοι –και οι… λιγότερο νέοι– που τα τελευταία χρόνια στρέφονται στη μελισσοκομία, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές εσόδων λόγω της κρίσης (εκτιμάται πως από τους 22.000 Ελληνες μελισσοκόμους περίπου το 20% είναι επαγγελματίες). «Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για έναν κλάδο με πολλά περιθώρια ανάπτυξης και θετικές προοπτικές. Ωστόσο πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι στον αγροτικό τομέα δεν υφίσταται γρήγορο και εύκολο κέρδος, όπως εσφαλμένα έχει δοθεί η εντύπωση. Για να ασχοληθεί κάποιος με αυτό το αντικείμενο, πρέπει να το κάνει με αγάπη και μεράκι.

 

Η μελισσοκομία χτίζεται, δεν στήνεται. Απαιτείται τεχνική κατάρτιση και ειδική εκπαίδευση, ενώ και ο κατάλληλος εξοπλισμός κοστίζει. Στην πράξη ο παραγωγός μπορεί να ελπίζει να αποκτήσει ένα σταθερό εισόδημα μόνο μετά τον πέμπτο χρόνο».

 

Μήπως η επίσημη ταυτοποίηση και πιστοποίηση ποιότητας των δύο προϊόντων καθυστέρησε; ρωτάμε τη Χρύσα Τανανάκη, λέκτορα του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η επιστημονική ομάδα του οποίου έχει αναλάβει την έρευνα. «Αφενός η μικρή παραγωγή αλλά και ζήτηση όλα αυτά τα χρόνια», μας απαντά, «και αφετέρου το γεγονός ότι οι απόψεις διίσταντο για το αν μιλάμε για φάρμακα ή τρόφιμα (ο βασιλικός πολτός και η γύρη θεωρούνται συμπληρώματα διατροφής) είχαν ως αποτέλεσμα την έλλειψη θεσμοθέτησης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη γενικότερα, ειδικά για τη γύρη.

 

»Με τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί στην παρούσα φάση, αναμένουμε τη συνεργασία πολιτικών, μελισσοκομικών και ερευνητικών φορέων ώστε να θεσμοθετηθούν και να μπουν στον κώδικα τροφίμων και ποτών. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι θα αναδεικνύονται τα ποιοτικά προϊόντα. Οπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με το μέλι που διακινείται στην αγορά, για το οποίο υπάρχει η ευρωπαϊκή οδηγία 110/2001 με βάση την οποία μπορεί να ελεγχθεί ποιοτικά».

 

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, αξίζει να σημειώσει κανείς ότι η Ελλάδα εμφανίζεται να κατέχει την έκτη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την παραγωγή μελιού –με 16.000 τόνους ετησίως–, την πρώτη θέση αναφορικά με την πυκνότητα των κυψελών (10 κυψέλες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) και τη δεύτερη θέση σε συνολικό αριθμό, με 1,388 εκατ. κυψέλες. Η χώρα μας εξάγει 520 με 550 τόνους τον χρόνο, ενώ εισάγει 2.200 τόνους. Ο Ελληνας καταναλώνει 1,8 κιλά ανά άτομο, την ώρα που οι άλλοι Ευρωπαίοι αρκούνται κατά μέσον όρο στο 0,9, ενώ η μελισσοκομία στην Ελλάδα συνολικά καλύπτει το 2,4% της ζωικής παραγωγής.

 

Μεγαλύτερη ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα κυψέλης (μέλι, βασιλικός πολτός, πρόπολη, γύρη, κερί) υπάρχει κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρείται από την Αγγλία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία, όπου το ελληνικό μέλι θεωρείται εξαιρετικό προϊόν.

 

……………………………………………………………………………………

 

Δοκιμάστε υπεύθυνα

 

Ο βασιλικός πολτός είναι πηγή βιταμινών, αμινοξέων, μεταλλικών στοιχείων και ενζύμων και παράγεται από τις μέλισσες ως ανώτατης ποιότητας τροφή για τη βασίλισσα. Θεωρείται συμπλήρωμα διατροφής και όχι τρόφιμο –με τη συνιστώμενη ημερήσια δόση να είναι μισό γραμμάριο– ενώ είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι ενισχύει την πνευματική διαύγεια και βοηθά στη γενικότερη τόνωση του οργανισμού. Η γύρη είναι και αυτή πλούσια σε πρωτεΐνες και δεν πρέπει να καταναλώνεται σε ποσότητα μεγαλύτερη από μια κουταλιά σούπας την ημέρα! Για αμφότερα τα προϊόντα, η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη εφόσον υπάρχει προδιάθεση για αλλεργίες ή οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

 

Scroll to top