Ο διεθνής μεσολαβητής Λάχνταρ Μπραχίμι δήλωσε σήμερα πως οι πρώτοι δύο γύροι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία δεν σημείωσαν αρκετή πρόοδο, αλλά είπε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ημερήσια διάταξη ενός τρίτου γύρου σε ημερομηνία που δεν προσδιορίστηκε.
Είπε πως η τελευταία σύνοδος του δεύτερου γύρου των συνομιλιών ήταν «τόσο επίπονη όπως και όλες οι συναντήσεις που είχαμε, αλλά συμφωνήσαμε σε μια ημερήσια διάταξη για τον τρίτο γύρο όταν γίνει», αναφερόμενος στα σημεία που θα συζητηθούν και που περιλαμβάνουν τη βία και την τρομοκρατία, το μεταβατικό κυβερνητικό σώμα, τους εθνικούς θεσμούς και την εθνική συμφιλίωση.
«Ζητώ συγγνώμη γιατί αυτοί οι δύο γύροι δεν απέφεραν πολλά», είπε, προσθέτοντας πως η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε την εισήγησή του στον επόμενο γύρο των συνομιλιών οι δύο πλευρές να ασχοληθούν με την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» την πρώτη ημέρα και με το μεταβατικό κυβερνητικό σώμα τη δεύτερη.
Η αντιπολίτευση απαιτεί να συζητηθεί η πολιτική μετάβαση, αλλιώς ένας τρίτος γύρος συνομιλιών θα είναι «χάσιμο χρόνου».
Ένας τρίτος γύρος συνομιλιών με τη συριακή κυβέρνηση χωρίς να συζητηθεί η πολιτική μετάβαση θα ήταν «χάσιμο χρόνου», εκτίμησε σήμερα ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης στη Γενεύη, Λουάι Σάφι. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το καθεστώς θέλει μια πολιτική επίλυση και όχι τακτικές για να κερδίσει χρόνο», είπε ακόμη στους δημοσιογράφους ο Σάφι.
«Λυπάμαι που το λέω, δεν υπάρχει τίποτα θετικό που μπορούμε να κρατήσουμε», εκτίμησε όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που ξεκίνησαν στις 22 Ιανουαρίου υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, ιδίως των Ρώσων και Αμερικανών αναδόχων της διάσκεψης της Γενεύης.
«Το καθεστώς δεν είναι σοβαρό, δεν είμαστε εδώ για να διαπραγματευθούμε το ανακοινωθέν της Γενεύης αλλά για να το εφαρμόσουμε», πρόσθεσε όσον αφορά το σχέδιο πολιτικής διευθέτησης στη Συρία που έχει εγκριθεί από τις μεγάλες δυνάμεις.
Ο απολογισμός των νεκρών στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που ξεκίνησε το 2011 έχει ξεπεράσει τους 140.000, σύμφωνα με την εδρεύουσα στη Βρετανία μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο απολογισμός περιλαμβάνει 71.141 πολίτες και αντάρτες, 8.972 εξτρεμιστές και μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, 2.837 πτώματα που δεν έχουν αναγνωριστεί και 33.591 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ