«Eχω οδυνηρή επίγνωση ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί πολλές θυσίες από τους ανθρώπους στην Ελλάδα» λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Αναφορές στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», ενώ σε άλλη συνέντευξή του σημείωσε ότι, εξαιτίας του παρελθόντος, η Γερμανία δεν επιθυμεί να γίνει μεγάλη δύναμη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», για ακόμη μία φορά, επανέλαβε ότι γνωρίζει τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, είπε όμως ότι ανάλογες θυσίες έχουν κάνει και άλλοι λαοί και έχουν κάνει και οι Γερμανοί, σημείωσε ότι άκουσε τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν.
Σε ερώτηση για το εάν υποτιμήθηκαν οι συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι «εάν θέλει κανείς να επιλύσει οριστικά τα διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα, δεν μπορεί να αποφύγει μια περίοδο προσαρμογής, η οποία και είναι επώδυνη».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λέει ότι «αυτό το συζήτησα και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, Αλέξη Τσίπρα, και του εξήγησα ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, ακόμη και για τη Γερμανία».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν τον συγκίνησαν όσα του είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας στη χώρα μας, ο Σόιμπλε απάντησε: «Πιστέψτε με, έχω οδυνηρή επίγνωση ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί πολλές θυσίες από τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Αλλά και ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως η Γαλλία και η Γερμανία προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα».
Για τη συνάντησή τους, ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας έχει τις δικές του αντιλήψεις για την επίλυση των προβλημάτων και αυτό είναι θεμιτό. Στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις της Ελλάδας δεν αναμειγνύομαι. Ομως οι όροι για το πρόγραμμα βοήθειας είναι συμφωνημένοι και θα πρέπει να εκπληρωθούν».
Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», αναφερόμενος στον διεθνή ρόλο της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «η Γερμανία δεν θέλει πια να είναι μια μεγάλη δύναμη στην εξωτερική πολιτική». Και αναρωτήθηκε «πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο μετά τον Χίτλερ και το Αουσβιτς; Η Ιστορία αφήνει για καιρό ίχνη».