17/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοππά… κοπάνα

Ανεξαρτητοποιείται από την ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ η Μ. Κοππά και οδεύει προς ΔΗΜΑΡ, ενώ οι «58» έθεσαν σκληρές προϋποθέσεις για να συνεργαστούν με τον Βενιζέλο που είναι στα... σκοινιά.
      Pin It

Ανεξαρτητοποιείται από την ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ η Μ. Κοππά και οδεύει προς ΔΗΜΑΡ, ενώ οι «58» έθεσαν σκληρές προϋποθέσεις για να συνεργαστούν με τον Βενιζέλο που είναι στα… σκοινιά

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΟΠΠΑΤην πλήρη ρήξη της με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κόβοντας και τους οργανωτικούς δεσμούς που διατηρεί σήμερα με το Κίνημα, πρόκειται να επισφραγίσει τις επόμενες ημέρες η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, η οποία την ίδια ώρα βρίσκεται σε πορεία προσέγγισης με τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κοππά, κορυφώνοντας τη ριζική πολιτική της διαφωνία με τη στρατηγική και τις αποφάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, αναμένεται να θέσει εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας την ανεξαρτητοποίησή της από την ευρωομάδα του κόμματος στις Βρυξέλλες.

 

Να σημειωθεί ότι θα πρόκειται για τη δεύτερη απώλεια του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή, καθώς είχε προηγηθεί τον Μάιο του 2013 η ανεξαρτητοποίηση του Κρίτωνα Αρσένη.

 

Η Μαριλένα Κοππά θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ με ευθύνη του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει οδηγηθεί σε απόλυτο αδιέξοδο και εξαιτίας της πρόσδεσής του «στο άρμα Σαμαρά» δεν μπορεί να εκφράσει ούτε να ανασυγκροτήσει τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

 

Σε παράλληλο χρόνο έχει αποφασίσει να ενισχύσει το εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ για τον τρίτο προοδευτικό πόλο, διεξάγοντας συνομιλίες (ήταν παρούσα και στο συνέδριό της τον περασμένο Δεκέμβριο) και αναζητώντας πεδίο συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται η ένταξή της στο ευρωψηφοδέλτιο, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συζήτηση ή συνεννόηση με την Αγίου Κωνσταντίνου.

 

Τις γέφυρες αυτές επιβεβαιώνει με συνέντευξή της στον «Τύπο της Κυριακής» στην οποία δηλώνει ότι ο Φώτης Κουβέλης «θέλει να συσπειρώσει τις κατακερματισμένες δυνάμεις του χώρου, ενώ το σημερινό ΠΑΣΟΚ -με αυτή την ηγεσία, τις πολιτικές του επιλογές και επειδή έχει χάσει τη διακριτότητά του από τη Ν.Δ.- δεν μπορεί».

 

«Η επιχειρηματολογία της κ. Κοππά είναι απολύτως συμβατή με την αντίληψη της ΔΗΜΑΡ» σχολίαζαν χθες κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου, φανερώνοντας ικανοποίηση και για το πρόσθετο γεγονός ότι το δίδυμο των «ασώτων», Γρηγόρης Ψαριανός – Ανδρέας Παπαδόπουλος, αλλά και ο Γεράσιμος Γεωργάτος, εκδήλωσαν προθέσεις ενεργής και συντεταγμένης επαναδραστηριοποίησης με τη ΔΗΜΑΡ, απογοητευμένοι από τις εξελίξεις με την κίνηση των «58».

 

Στο μεταξύ, οι φυλλορροούσες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, η αδυναμία συσπείρωσης του κατακερματισμένου χώρου της Κεντροαριστεράς και οι διαρκείς εμπλοκές στη συνεργασία με τους «58», που συνεδρίασαν εκ νέου χθες, επιτείνουν το άγχος του Ευάγγελου Βενιζέλου στον δρόμο προς τη διπλή κάλπη του Μαΐου.

 

Με διάχυτο τον φόβο ενός αποτελέσματος που θα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος σε κομματικό ακροατήριο στο πλαίσιο ημερίδας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κοινωνικό κράτος, απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση στήριξης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, προειδοποιώντας τη μεγάλη δεξαμενή των δυσαρεστημένων και σκεπτικών ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια αποστασιοποίησης».

 

Περιγράφοντας τους στόχους της επερχόμενης αναμέτρησης ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε στη χθεσινή του παρέμβαση ότι ζητούμενο είναι η αύξηση των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών δυνάμεων. Στο σημείο εκείνο άφησε νέες αιχμές για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, κάνοντας λόγο για «αειπάρθενους που αγωνίζονται να σώσουν τη χώρα από την κρίση, ωστόσο πρέπει να ξέρουν ότι ο λαός δεν αποτελείται από μωρές παρθένες».

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές «δεν κρίνεται η κυβέρνηση, αλλά το κλίμα και η εθνική ατμόσφαιρα», για να προσθέσει ότι «αυτό που κυρίως κρίνεται είναι η αντοχή μιας εθνικής στρατηγικής, την οποία εγγυάται το ΠΑΣΟΚ».

 

Μάλιστα, προκειμένου να δώσει μια νότα αισιοδοξίας στο ευρύτερα αποκαρδιωτικό σκηνικό της Χαριλάου Τρικούπη, προέβλεψε ότι «θα εκπλαγούν όσοι βιάστηκαν να ξεγράψουν τη μεγάλη παράταξη από τον χάρτη των πολιτικών εξελίξεων».

 

Αναφορικά με το ψηφοδέλτιο με τους «58» και τις υπόλοιπες κινήσεις, υποσχέθηκε ότι θα είναι «συναινετικό, ενωτικό, αξιοκρατικό» και θα πλαισιωθεί από αρκετούς νέους ανθρώπους.

 

Σε ανακοίνωσή τους μετά τη χθεσινή τους Ολομέλεια, οι «58» κατέστησαν σαφές ότι θέτουν προϋποθέσεις για τα κριτήρια του ευρωψηφοδελτίου και δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν στο ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία των κινήσεων στις διαδικασίες διαμόρφωσής του. Προειδοποιούν δε ότι «χωρίς αυτές τις συνθήκες δεν έχει νόημα η συμμετοχή μας στη Συνδιάσκεψη». Δεύτερον, ξεκαθαρίζουν ότι η κατάληξη των προσπαθειών τους δεν είναι οι ευρωεκλογές, «οι στόχοι και το αίτημα που μας συνένωσαν πηγαίνουν πολύ πιο πέρα», τονίζουν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν μετατρέπονται σε πολιτικό οργανισμό».

 

Scroll to top