17/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αισιόδοξοι οι Τούρκοι για το Κυπριακό

Ακρως θετικό βλέπει το κλίμα όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη συνάντηση των Αναστασιάδη-Ερογλου ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, ενώ τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας συνδέουν τις εξελίξεις στην Κύπρο με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.
      Pin It

Ακρως θετικό βλέπει το κλίμα όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη συνάντηση των Αναστασιάδη-Ερογλου ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, ενώ τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας συνδέουν τις εξελίξεις στην Κύπρο με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Θετικό είναι το κλίμα στην Τουρκία για τις εξελίξεις στην Κύπρο, με τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου να είναι χαρακτηριστικές. «Τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν άκρως εποικοδομητικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η βούληση για λύση που παρουσίασε η τουρκική πλευρά στο σχέδιο Ανάν το 2004 δεν είχε ανταπόκριση. Πρόσθεσε ότι από τότε και μετά οι διαπραγματεύσεις δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο ίδιο σημείο και, παρά τη θετική προσέγγιση της τουρκοκυπριακής πλευράς, συνεχίστηκε η απομόνωσή της.

 

Το κοινό ανακοινωθέν

 

Ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε τη βαρύτητα που έχει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων το κοινό ανακοινωθέν, σημειώνοντας: «Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε κείμενο. Δηλαδή, δεν είναι απλώς ένα κοινό ανακοινωθέν. Αν αναγνωσθεί προσεκτικά, στο κείμενο αυτό υπάρχουν όλες οι παράμετροι της ειρήνης. Δηλαδή, εάν κάποια μέρα επιτευχθεί κάποια λύση στην Κύπρο, έχουν απαριθμηθεί στο κείμενο αυτό μία προς μία όλες οι παράμετροι σχετικά με το τι είδους λύση θα είναι. Τώρα είναι καιρός για την ανοικοδόμηση ενός κτιρίου πάνω σ’ αυτές τις παραμέτρους και πάνω σ’ αυτήν τη βάση. Τώρα θα πρέπει σιγά σιγά να υψωθούν οι στήλες πάνω σ’ αυτό το κείμενο, να κατασκευαστούν οι τοίχοι και να ανοικοδομηθεί και πάλι μία Κύπρος μέσα στην ειρήνη».

 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «ικανοποιητικό το γεγονός ότι παρουσιάζεται ξανά και από την ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου μια τέτοια βούληση για διαπραγματεύσεις» και τόνισε ότι «υπάρχει ένα άκρως θετικό κλίμα». Στη συνέχεια έκανε αναφορά στη συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις Βρυξέλλες, όπου, όπως είπε, συζήτησαν τις «χιαστί» συναντήσεις των εκπροσώπων των δύο πλευρών στην Κύπρο με Αθήνα και Αγκυρα. «Αναζητούμε μια κατάλληλη ημερομηνία και ένα κατάλληλο πλαίσιο. Βέβαια, αυτό θα είναι ένα «ιστορικό πρώτο»: ένας εκπρόσωπος της ΤΔΒΚ θα επισκεφθεί την Αθήνα και ένας εκπρόσωπος από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση την Αγκυρα. Ακόμα και αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη για την εκδήλωση της βούλησης για λύση απ’ όλες τις πλευρές» σημείωσε.

 

Ο Τύπος

 

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν ιδιαίτερες αναφορές στις συνομιλίες στην Κύπρο και εκφράζουν την άποψη ότι η Τουρκία έχει πολλούς σοβαρούς λόγους να τις υποστηρίξει. Με δήλωσή του στην κυριακάτικη «Ζαμάν» ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς, Οσμάν Ερτούγ, αναφέρει ότι η Αγκυρα στηρίζει τις συνομιλίες συμφιλίωσης και προσθέτει ότι «η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου μοιράζεται αυτόν τον ενθουσιασμό της Τουρκίας».

 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν «κολλήσει» από τον Ιανουάριο του 2012 εξαιτίας συνεχόμενων αναβολών από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων, οι οποίες οφείλονται σε μια σειρά λόγων. Προσθέτει δε ότι το κοινό ανακοινωθέν ήταν ένα προαπαιτούμενο της Λευκωσίας, αφού οι Τουρκοκύπριοι θεωρούσαν ότι όλα τα ζητήματα έπρεπε να συζητηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

 

Ο τουρκικός Τύπος συνδέει τις εξελίξεις στην Κύπρο με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Σε όλα τα ΜΜΕ γίνεται αναφορά στην κοινή δήλωση του Βαν Ρομπάι και του Μανουέλ Μπαρόζο, και η ερμηνεία που δίνουν τα ΜΜΕ είναι ότι μια πιθανή εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό θα επιτάχυνε την προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ε.Ε.

 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογραμμίζεται η επισήμανση του Νίκου Αναστασιάδη ότι «από μόνο του το κοινό ανακοινωθέν δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση στη μακρόχρονη διαφορά, αλλά θέτει απλώς τις βασικές αρχές και το πλαίσιο επί του οποίου θα αναζητήσουμε τη λύση». Επίσης επισημαίνονται οι αιχμές του Κύπριου προέδρου σχετικά με «απαράδεκτες απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς». Σε χθεσινό του σχόλιο ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ, εξέφρασε την ελπίδα να μην κρατήσει την ίδια στάση ο κ. Αναστασιάδης και στις διαπραγματεύσεις και τόνισε: «Τα σχόλιά του για το κοινό ανακοινωθέν είναι μονόπλευρα και αντιμετωπίζουν τους Τουρκοκύπριους σαν μια ομάδα δευτερεύουσας σημασίας».

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ισχυρισμός της αρθρογράφου της «Ζαμάν», Αμάντα Πολ, ότι «ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, φάνηκαν ιδιαιτέρως δραστήριοι στην προώθηση αυτού του νέου γύρου των συνομιλιών».

 

Ο ρόλος των ΗΠΑ

 

Η ίδια κάνει αναφορά και στις ΗΠΑ ως επισπεύδουσες στην όλη διαδικασία και υπογραμμίζει τον ρόλο που έπαιξε η επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, στην εξομάλυνση των διαφορών στο Κοινό Ανακοινωθέν.

 

Δεν παραλείπει δε να τονίσει ότι τον δικό της ρόλο στην αμερικανική εμπλοκή διαδραματίζει η συμμετοχή του ενεργειακού κολοσσού Noble Energy στα σχέδια άντλησης των υδρογονανθράκων σε Ισραήλ και Κύπρο. Αυτό που συμπεραίνει, ωστόσο, είναι ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι σύντομες και ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για μια συμφωνία, κυρίως στο περιουσιακό, στο εδαφικό, αλλά και στο θέμα των εποίκων.

 

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» την ανάγκη να αξιοποιήσει η Κύπρος τον αναβαθμισμένο ρόλο της για την επίλυση του Κυπριακού, «ώστε να μην εδραιωθούν τα τετελεσμένα».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΧΕΡΣΑΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

 

Ο Τζον Κέρι στη Λευκωσία

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ Του Ακη Φάντη

 

Πληροφορίες από αμερικανικές πηγές, που δεν έχουν όμως επισήμως επιβεβαιωθεί μέχρι τη στιγμή αυτή, αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο εντός του Μαρτίου. Η επίσκεψη Κέρι έρχεται στον απόηχο του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Ερογλου αλλά και της επίσκεψης της βοηθού υπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ. Η επίσκεψη Κέρι στην Κύπρο θα αποτελέσει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ισχυρή ένδειξη για το αμερικανικό ενδιαφέρον στο Κυπριακό και τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον η Ουάσινγκτον στο ζήτημα. Πηγές στην Κύπρο αναφέρουν ότι η επίσκεψη Κέρι δεν αφορά μόνο τα θέματα του Κυπριακού, αλλά και θέματα που άπτονται της οικονομίας και της ενέργειας.

 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Αναστασιάδη στο Βατικανό, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι μετά κάποιες τυπικές διαδικασίες θα υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης με την εταιρεία ΕΝΙ για τη δημιουργία χερσαίου τερματικού στην Κύπρο. Η επίσπευση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ και η υπογραφή μνημονίου με την εταιρεία προωθούνται λόγω της περαιτέρω ενθάρρυνσής της από τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και από τη σχετική δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, τόνισε ο υπουργός.

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονικό σημείο αναφορικά με τη δημιουργία του τερματικού, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «για το τερματικό αναμένουμε την εξεύρεση περισσότερου φυσικού αερίου, ούτως ώστε να προχωρήσουμε με αυτόν τον σχεδιασμό. Το μνημόνιο εμπεριέχει πρόνοια για συμπερίληψη της ΕΝΙ στον όλο σχεδιασμό για δημιουργία τερματικού. Εχει υπογραφεί και με τη Noble παρόμοια συμφωνία, καθώς και με τη γαλλική εταιρεία ΤΟΤΑL».

 

Scroll to top